Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
10.01

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Kitajska ladja Estonija Finska plinovod

Sreda, 25. 10. 2023, 10.01

6 mesecev

Plinovod v Baltskem morju verjetno poškodovalo šest ton težko sidro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Šest ton težko sidro kitajske tovorne ladje Newnew Polar Bear | Preiskovalci so nekaj metrov stran od poškodovanega plinovoda našli šest ton težko sidro, ki je verjetno pustilo sled in poškodovalo plinovod ter se posledično odtrgalo od ladje.  | Foto Reuters

Preiskovalci so nekaj metrov stran od poškodovanega plinovoda našli šest ton težko sidro, ki je verjetno pustilo sled in poškodovalo plinovod ter se posledično odtrgalo od ladje.

Foto: Reuters

Finski preiskovalci, ki ugotavljajo vzrok poškodbe plinovoda med Finsko in Estonijo v Baltskem morju v začetku meseca, domnevajo, da je plinovod poškodovalo veliko sidro kitajske kontejnerske ladje, je v torek na novinarski konferenci sporočila finska policija.

Predstavnik oddelka za kriminalistične preiskave Risto Lohi je povedal, da so na morskem dnu našli od 1,5 do štiri metre široko sled, ki je vodila do mesta poškodbe plinovoda. Nekaj metrov stran pa so našli šest ton težko sidro, ki je verjetno pustilo sled in poškodovalo plinovod ter se posledično odtrgalo od ladje. Menijo, da gre za sidro kitajske tovorne ladje Newnew Polar Bear, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dodal je, da so sidro v torek zjutraj potegnili iz morja in da so na njem sledi, ki kažejo, da je bilo v stiku s plinovodom.

Je bila škoda povzročena namerno?

Stika s kapitanom kitajske ladje jim še ni uspelo vzpostaviti, prav tako ladje niso mogli pregledati, saj ni bila v finskih vodah. So pa prejeli poročilo, da ladja nima enega sidra in da zdaj pluje v ruskih vodah, je dejal Lohi. Ni pa želel ugibati, ali je bila škoda na plinovodu povzročena namerno.

Balticconnector
Novice Znano je, kaj je povzročilo puščanje plinovoda med Finsko in Estonijo

Plinovod Balticconnector, ki poteka med Finsko in Estonijo, je 8. oktobra zaradi poškodbe puščal in so ga zato zaprli. Finski predsednik Sauli Niinistö je opozoril, da bi poškodbo lahko povzročil "zunanji dejavnik" in s tem sprožil ugibanja o morebitni sabotaži.

Sum o sabotaži je bil tudi posledica dejstva, da je šlo za plinovod med članicama Nata v času ruske vojne v Ukrajini in da je do poškodbe prišlo, medtem ko še vedno ni razjasnjen vzrok lanske eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2, ki Rusijo pod Baltskim morjem povezujeta z Nemčijo. Za eksplozije se medsebojno obtožujeta Moskva in Zahod.

Švedska vlada je prejšnji teden sporočila, da je prejela informacije, da je bil poškodovan telekomunikacijski kabel, ki vodi do Estonije. Vzrok še ni znan, naj pa bi bil poškodovan v času poškodbe plinovoda Balticconnector.

Popravilo plinovoda naj bi trajalo pet mesecev

Za popravilo plinovoda bodo po navedbah upravitelja potrebovali najmanj pet mesecev, tako da bo Finska pozimi odvisna od uvoza utekočinjenega zemeljskega plina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Balticconnector
Novice Blizu poškodovanega plinovoda ves vikend plula ruska ladja
Ne spreglejte