Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2017,
8.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Italija nesreča nesreča sneg

Četrtek, 19. 1. 2017, 8.54

6 let, 6 mesecev

Snežni plaz zasul hotel v Italiji. Do zdaj našli štiri trupla.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Snežni plaz je zasul hotel Rigopiano v osrednji Italiji v bližini gore Gran Sasso. Mediji poročajo o številnih žrtvah. Plaz je verjetno sprožil eden od včerajšnjih potresov. Reševanje močno ovirajo snežni zameti in neprevozne ceste. Oblasti se bojijo dodatnih plazov.

Video: YouTube/AP

V hotelu, ki leži na nadmorski višini okoli 1.200 metrov, je bilo v času nesreče okoli 30 ljudi, med njimi tudi otroci. Po poročanju italijanskih medijev so do zdaj našli štiri trupla. Predstavnik gasilcev je povedal, da niso zaznali nobenih znakov življenja.

Tiskovni predstavnik gasilcev Luca Cari je danes povedal, da so razmere dramatične in da zaenkrat niso zaznali nobenih znakov življenja.

Pred tem je vodja civilne zaščite Fabrizio Curcio na novinarski konferenci sporočil, da so reševalci iz avtomobila pred hotelom rešili dva preživela.

Vzmetnice našli več sto metrov stran od hotela

Eden od preživelih je 38-letni moški, ki je bil v trenutku, ko je hotel zadel plaz, na poti do svojega avtomobila. Plaz je medtem zasul njegovo ženo in dva otroka. 

Romunsko zunanje ministrstvo pa je danes sporočilo, da naj bi bili v hotelu trije Romuni, ženska in dva otroka.

Znanec enega od preživelih je dejal, da so vsi gostje po potresih v sredo nameravali odpotovati, a so zaradi količine snega morali čakati na snežni plug, ki pa ni prišel.

Trinadstropni hotel je uničil dva metra visok snežni plaz. Vzmetnice so našli več sto metrov stran od hotela, zato so območje iskalne akcije precej razširili. Gasilci so sporočili, da se je večina gostov v času katastrofe nahajala v baru hotela.

Hotel zasut in porušen

Plaz se je sprožil v kraju Farindola sredi Abrucev v osrednji Italiji. Oblasti domnevajo, da se je sprožil zaradi sredinih potresov. Smučarski hotel Rigopiano pod goro Gran Sasso je močno poškodovan in povsem zasut s snegom.

Iz hotela so v sredo zaprosili za evakuacijo, ker je na območju zapadlo tri metre snega.

Plaz se je po nekaterih informacijah sprožil že včeraj. Reševalci so se po pet metrov visoki snežni odeji vso noč na smučeh prebijali do hotela. Dosegli so ga okoli 4. ure zjutraj. Reševanje zdaj poteka tudi s pomočjo helikopterjev.

O nesreči sta reševalce obvestila dva hotelska gosta. Sneg je zasul večji del hotela, ga delno porušil in premaknil za okoli deset metrov. Reševalci razmere opisujejo kot apokaliptične.

Gorske skupnosti odrezane od sveta

Prvi mož pokrajine Pescara Antino di Marca je na Facebooku zapisal, da za zdaj ne vedo, koliko ljudi je pogrešanih ali mrtvih. "Kar je gotovo, je, da je plaz neposredno zadel zgradbo in jo premaknil za deset metrov," je dodal.

Italijanski premier Paolo Gentilomi je pozdravil napore reševalcev in dejal, da je prednostna naloga doseči vse gorske skupnosti, ki so odrezane od sveta. Prav tako je treba povrniti elektriko v Abrucih in Markah, kjer je na tisoče gospodinjstev še vedno brez elektrike in ogrevanja.

Štirje močnejši potresni sunki, ki so včeraj stresli osrednjo Italijo, so zahtevali eno smrtno žrtev. Prvi potresni sunek z magnitudo 5,3 je osrednjo Italijo stresel okoli 10.30, kakšno uro kasneje pa še dva z magnitudama 5,4 in 5,3. Popoldne je območje prizadel še četrti potres, ki je imel magnitudo 5,1.

Žarišče vseh potresov je bilo okoli deset kilometrov pod površjem v bližini mesta Amatrice, ki ga je močno prizadel že potres avgusta lani. Tam so se po dozdajšnjih informacijah porušile nekatere zgradbe, ki so bile poškodovane že avgusta.

 

Ne spreglejte