Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 17.35

8 let

Petraeus za minimalne civilne žrtve v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi poveljnik ameriških in zavezniških sil v Afganistanu David Petraeus je, potem ko je v sredo brez težav dobil zeleno luč ameriškega senata, s svojimi načrti seznanil tudi zvezo Nato v Bruslju.

Petraeus, ki naj bi že v petek obiskal Afganistan, se je danes v Bruslju sešel z generalnim sekretarjem zavezništva Andersom Foghom Rasmussenom in nagovoril Severnoatlantski svet. Poudaril je, da je potrebno ohraniti zavezo za minimalno število civilnih žrtev med vojaškimi operacijami.

"Pravil vojskovanja ne bom spreminjal" Izpostavil je tudi zaskrbljenost nekaterih enot na terenu, da so posamezni procesi - zahteva za bojno podporo in zračne napade - postali preveč birokratski. Kot je dejal, nima namena spreminjati pravil vojskovanja, bi pa bilo potrebno ponovno preučiti, kako se ta pravila uresničujejo v praksi. Zaveznice je ameriški general skušal tudi pomiriti. Kot jim je zatrdil, vojna proti talibanom v Afganistanu poteka dobro, kljub naraščanju števila vojaških žrtev in težav pri ponovnem prevzemanju nadzora nad ključnimi deli države.

Petraeus je na položaju zamenjal odstavljenega ameriškega generala Stanleyja McCrystala, ki se je moral posloviti, potem ko je v pogovoru za revijo Rolling Stone izrekel vrsto kritik na račun ameriške administracije.

"Bili so hudi boji in številne žrtve" Sicer pa Petraeusovo poveljevanje v Afganistanu naj ne bi prineslo spremembe "McChrystalove strategije", saj je Petraeus pri njeni izdelavi ali potrditvi sodeloval na položaju poveljnika centralnega poveljstva ameriških sil, zadolženega tako za iraško kot afganistansko bojišče. Da ne bo spremembe strategije njegovega predhodnika v boju s talibanskimi uporniki, je izpostavil tudi Petraeus. "Bili so hudi boji in žrtve, vendar smo v prihodnjih mesecih odločeni doseči napredek," je pristavil.

Sprememba poveljstva in ne strategije Njegovim besedam je pritrdil tudi prvi mož Nata Rasmussen, ko je dejal: "Zgodila se je sprememba poveljstva, vendar ne sprememba strategije." "General, ste pravi mož za nadaljevanje naše misije," je pristavil generalni sekretar.

Boji se bodo v naslednjih mesecih povečali Petraeus je sicer v sredo med zaslišanjem v ameriškem senatu zagovarjal tudi napoved ameriškega predsednika Baracka Obame, da bo julija 2011 začel zmanjševati število ameriških vojakov v Afganistanu. Glede vojne same pa je dejal, da se bodo boji v naslednjih mesecih povečali, ker se bodo talibani upirali zavezniški ofenzivi. Napovedal je, da se bo operacijam okrog Kandaharja kmalu pridružila še ena ameriška brigada, posebne enote pa bodo razširile obseg prizadevanj zoper talibanske voditelje.

"Talibanom smo zadali hud udarec" Sile Isaf medtem nadaljujejo operacijo proti talibanom v Afganistanu. Kot so sporočili, so v okrožju Bagran v provinci Helmand minulo noč najprej uporniki napadli vojake, nato pa so med njimi izbruhnili spopadi, v katerih je bilo ubitih okoli 30 talibanov. Prijeli so tudi vodjo afganistanskih upornikov v provinci Nav Zad in več drugih upornikov. "Operacija je zadala hud udarec mreži talibanov," je dejal predstavnik sil Isaf, polkovnik William Maxwell.

Natove sile poročajo tudi o novi smrtni žrtvi v njihovih vrstah. Vojak sil Isaf je umrl v incidentu na jugu Afganistana, drugih podrobnosti o tem pa iz zavezništva zaenkrat niso sporočili, poroča AFP. V Afganistanu je tako junija padlo že več kot sto vojakov, zaradi česar je junij najbolj smrtonosen za Nato od začetka konflikta pred skoraj devetimi leti.

Medtem pa vse več držav postavlja pod vprašaj svoje nadaljnje sodelovanje v Afganistanu. Med drugim bo Nizozemska avgusta začela umik svojih sil, 2800 kanadskih vojakov pa naj bi se v domovino vrnilo prihodnje leto.

Ne spreglejte