Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 9. 2016,
11.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

mati Tereza papež Frančišek svetnica

Nedelja, 4. 9. 2016, 11.11

6 let, 7 mesecev

Papež razglasil mater Terezo za svetnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Mati Tereza | Foto Reuters

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes pred več deset tisoč zbranimi na Trgu sv. Petra v Vatikanu za svetnico razglasil pokojno albansko redovnico mater Terezo, ki je življenje posvetila pomoči najrevnejšim.

"V imenu svete Trojice (...) blaženo Terezo iz Kalkute razglašamo za svetnico in jo vpisujemo med svetnike, ter tako določamo, da jo kot takšno časti vsa Cerkev," je v latinščini dejal papež, ki je mater Terezo za svetnico razglasil le dan pred 19. obletnico njene smrti.

Ob kanonizaciji "angela revnih" je papež povabil na kosilo 1500 brezdomcev iz celotne Italije. Pico velikanko, ki so jo pripravili v eni od neapeljskih picerij, je med brezdomce razdelilo 250 nun in 50 moških članov reda Misijonark ljubezni, ki ga je leta 1950 ustanovila mati Tereza. Za večino teh brezdomcev sicer tudi skrbijo v ustanovah, ki so v lasti reda.

Več ljudi kot vstopnic

Med verniki je bilo za današnji dogodek tako veliko povpraševanje, da bi lahko v Vatikanu podvojili število vstopnic, a tega zaradi varnostnih in prostorskih omejitev niso storili. Posvetitve so se udeležili tudi številni romarji iz Indije, kjer je mati Tereza delovala, pa tudi nekaj vernikov iz Slovenije.

V okolici Trga sv. Petra je za varnost obiskovalcev skrbelo 3000 policistov, že od jutra pa so območje preletavali helikopterji.

Papež Frančišek ji je lani decembra priznal še drugi čudež in tako potrdil pogoje za razglasitev matere Tereze za svetnico. | Foto: Reuters Papež Frančišek ji je lani decembra priznal še drugi čudež in tako potrdil pogoje za razglasitev matere Tereze za svetnico. Foto: Reuters

Številni verniki so se zbrali tudi v Kolkati, kjer so slovesnost ob kanonizaciji neposredno prenašali prek velikih zaslonov. "Posebne nedeljske maše in molitve bodo potekale v materini hiši, centrih Misijonark ljubezni in drugih cerkvah po državi," je po poročanju dpa povedala tiskovna predstavnica reda Sunita Kumar.

Indijski predsednik Mukherjee je mater Terezo označil za "odrešenico revnih in steber podpore šibkim in trpečim". Dodal je, da bo lahko vsak Indijec ponosen na njeno posvetitev.

Rodila se je v Makedoniji

Mati Tereza, leta 1910 rojena kot Agnes Gonxa Bojaxhio albanskim staršem v Makedoniji, je leta 1949 v indijski Kalkuti, danes Kolkati, odprla prvo šolo za revne. Leta 1979 je za pomoč najrevnejšim prejela Nobelovo nagrado za mir, umrla pa je leta 1997 v Kalkuti, stara 87 let.

Postopek razglasitve matere Tereze za svetnico je bil eden hitrejših v novejši zgodovini Cerkve. Leta 2003 so jo razglasili za blaženo na podlagi čudežne ozdravitve indijskega dekleta, ki je imelo tumor na črevesju. Pogoje za razglasitev matere Tereze za svetnico je papež Frančišek potrdil decembra lani, ko ji je priznal še drugi čudež - nepojasnjeno ozdravitev nekega Brazilca, ki je imel več neozdravljivih možganskih tumorjev.

Ne spreglejte