Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 7. 2008,
9.34

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 6. 7. 2008, 9.34

8 let, 1 mesec

Papež pozval voditelje G8 k ukrepom v prid najrevnejšim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Papež Benedikt XVI. je pred vrhom sedmih najrazvitejših držav in Rusije G8, ki se v ponedeljek začenja na Japonskem, pozval, naj se voditelji osredotočijo na potrebe najrevnejših in najbolj ranljivih.

"Pogumno sprejmite vse potrebne ukrepe" Papež je voditelje članic G8 pozval, naj v središče svojih razprav postavijo potrebe tistih, ki so se v nezavidljivem položaju znašli zaradi velikih finančnih pretresov ter vse višjih cen hrane in goriva. Benedikt XVI. jih je pozval tudi, naj "pogumno sprejmejo vse potrebne ukrepe, da bi preprečili ekstremno revščino, lakoto, epidemije nalezljivih bolezni in nepismenost, ki še vedno pestijo velik del človeštva. Bush prispel na Japonsko Ameriški predsednik je dopotoval na Japonsko, kjer se bo v ponedeljek udeležil vrha G8, že danes pa ima na programu srečanje z japonskim premierom Jasuo Fukudo.

Bush naj bi na srečanju s Fukudo poskušal omiliti jezo Japonske zaradi ameriških načrtov za omilitev pritiska na Severno Korejo. ZDA so namreč napovedale umik Pjongjanga s seznama držav podpornic terorizma v zameno za razjasnitev njegovih jedrskih programov. Japonska pa od Severne Koreje poleg razjasnitve jedrskih programov zahteva tudi polno razjasnitev usode ugrabljenih japonskih državljanov s strani severnokorejskih tajnih služb v minulem stoletju.

"Menim, da so ugrabitve odvratno dejanje," je v sredo dejal ameriški predsednik. "Odločitev o seznamu (držav podpornic terorizma) ni na nikakršen način opravičilo za ravnanja Severne Koreje," je še povedal za japonsko televizijo Fudži.

"Temelj ameriške politike so dobri"

Ameriški predsednik naj bi Japonski tudi zagotovil, da Washington kljub naraščanju moči Kitajske ostaja neomajni zaveznik Tokia v Vzhodni Aziji. "Temelj ameriške politike so dobri, močni odnosi z Japonsko," je v sredo dejal Bush, ki pa je dodal, da "to ne pomeni, da ne moremo imeti dobrih odnosov s Kitajsko".

Prvo srečanje z novim ruskim predsednikom Bush se bo na Japonskem udeležil vrha G8, ki se v Tojaku začenja v ponedeljek. Ob robu vrhunskega srečanja ima v ponedeljek na programu pogovore z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvdjevom, med drugim pa naj bi se sestal tudi s kitajskim predsednikom Hu Jintaom. Srečanje z novim ruskim predsednikom bo njuno prvo, odkar je Medvedjev na čelu Rusije nasledil Vladimirja Putina.

Na vrhu G8 pa naj bi Bush med drugim poudarjal, da noben globalni pakt za zajezitev podnebnih sprememb ne more delovati brez sodelovanja držav v razvoju, kot sta Kitajska in Indija. Za Busha bo to sicer zadnje srečanje najrazvitejših držav in Rusije, saj se bo v začetku prihodnjega leta poslovil od Bele hiše.

Bush praznuje 62. rojstni dan Japonski premier je sicer Busha povabil tudi na drevišnjo večerjo v ozkem krogu, saj ameriški predsednik danes praznuje 62. rojstni dan, ki ga je sicer v domovini obeležil že na ameriški praznik, 4. julij.

V Saporu tudi danes protesti

Več sto protestnikov se je ob močni navzočnosti policije pred ponedeljkovim začetkom vrha najrazvitejših držav in Rusije (G8) v japonskem Tojaku tudi danes zbralo v Saporu. Protest je minili mirno, za drevi pa je predvideno še eno zborovanje.

Današnji shod je sledil sobotnemu, med katerim je prišlo do manjšega spopada s policijo, posledično pa so aretirali štiri ljudi, med njimi televizijskega kamermana.

Protestniki zaradi strogih varnostnih ukrepov ne morejo do letoviškega mesta Tojako na otoku Hokaido, zato so se zbrali v Saporu, največjem mestu omenjenega otoka, kakih 100 kilometrov severneje. Strogi varnostni ukrepi veljajo tudi v Saporu, tako da je policistov pogosteje več kot protestnikov.

Ne spreglejte