Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 9. 2008,
7.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 14. 9. 2008, 7.33

8 let

Papež pozval k ohranitvi upanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Papež Benedikt XVI. je med mašo v Lurdu, množico več deset tisoč vernikov pozval, naj se v svetu, polnem zla, trpljenja in krivic, oklepajo upanja.

"Moč ljubezni je močnejša kot zlo, ki nam grozi," je povedal 81-letni papež. Dodal je, da bi verniki morali živeti svoje življenje v "nepremagljivem upanju, ob čemer ne smejo verjeti tistim, ki trdijo, da smo ujeti v pogubni moči svoje usode". Med mašo je Benedikt XVI. nagovoril več kot 100.000 vernikov, ki so se zbrali na premočenem travniku sredi največjega svetišča, posvečenega Mariji, na svetu. Lurd obhaja 150. obletnico prikazovanja Marije Lurd, ki ga vsako leto obišče okoli šest milijonov vernikov, letos obhaja 150. obletnico prikazovanja Marije. Številne privabijo pripovedovanja o čudežnih ozdravitvah, ki naj bi jim botrovala voda, ki tam izvira. Letošnje jubilejno leto naj bi število romarjev celo preseglo osem milijonov.

Votlino, kjer naj bi se mladi pastirici Bernadette Soubirous večkrat prikazala Marija, je ob prihodu v soboto obiskal tudi papež, ki je še kot kardinal Joseph Ratzinger večkrat izkazoval zadržanost glede videnj in čudežev ter pogosto govoril proti zlorabam na tem področju. Ob tem je popil nekaj vode, ki izvira v votlini, a dejal, da ne prihaja z namenom iskati čudežev.

"Že 150 let romarji neprenehoma obiskujejo votlino Massabielle, da bi slišali sporočilo spreobrnjenja in upanja, ki je naslovljeno na njih. In mi smo storili enako," je papež še povedal med mašo, ki je bila namenjena prav obeležitvi pomembne obletnice. Po pričakovanjih organizatorjev naj bi se sicer na maši zbralo okoli 200.000 vernikov, nekoliko manjšemu številu pa botruje večdnevno deževje in nenadna ohladitev.

Francoski škofi in papež o stanju katolištva v Franciji V Lurd, kjer ob papeževem obisku za varnost skrbi skoraj 4000 pripadnikov varnostnih sil, so prispeli tudi francoski škofje. Z Benediktom XVI. se bodo pogovarjali o stanju katolištva v Franciji, kjer se je preteklo leto sicer za katolike opredelilo 51 odstotkov prebivalcev, a obisk maš in število cerkvenih sklenjenih porok vztrajno pada.

Papež, ki je na čelo katoliške cerkve stopil aprila 2005, bo svoj prvi obisk v Franciji od začetka papeževanja zaključil v ponedeljek s posebno mašo, posvečeno bolnikom in z obiskom bolniške kapele, kjer je Bernadette prejela zakrament svetega obhajila.

Ne spreglejte