Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2008,
10.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 10.34

8 let

Papež o nujnosti enotnosti krščanstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Papež Benedikt XVI. je danes v Sydneyju priznal, da so odnosi med različnimi krščanskimi veroizpovedmi na kritični točki.

Pri tem je izpostavil nujnost enotnosti krščanstva, medtem ko je anglikanska cerkev na robu razkola zaradi vprašanja posvetitve žensk in homoseksualcev v škofe. Papež, ki se v Avstraliji udeležuje svetovnih dni mladih, je na srečanju s kakimi 50 vodji drugih krščanskih veroizpovedi v državi - pravoslavci, protestanti in anglikanci - pozval k prizadevanjem za enotnost v veri. "Menim, da se strinjate, da je gibanje za združitev vseh krščanskih veroizpovedi na kritični točki," dejal papež in izpostavil nujnost enotnosti.

V Canterburyju so se zbrali anglikanski škofje To je dejal, medtem ko v britanskem Canterburyju od torka poteka lambethska konferenca, na kateri se vsakih deset let zberejo vsi anglikanski škofje. Dvajsetdnevne konference se udeležuje 650 škofov, ki skušajo rešiti vprašanje enotnosti, potem ko se je britanske anglikanske cerkve v začetku julija odločila za posvetitev škofinj, zaradi česar se konference ne udeležuje četrtina škofov, predvsem iz afriških držav.

Nesoglasja v anglikanski cerkvi je povzročila tudi odločitev, da na konferenco ne povabijo ameriškega škofa Genea Robinsona, prvega anglikanskega škofa, ki je priznal, da je homoseksualec. Od njegove posvetitve leta 2003 za škofa ameriške episkopalne cerkve v New Hampshireu se sicer anglikanska cerkev, ki ima 77 milijonov vernikov, bori z nevarnostjo razkola.

Papež o vlogi religij pri ohranjanju miru Papež je danes sprejel tudi predstavnike drugih ver, med drugim judovske in muslimanske, pri čemer je izpostavil vlogo religij pri ohranjanju miru. "V Avstralijo sem prišel kot veleposlanik miru," je dejal papež, ki je izrazil veselje, da se je srečal s tistimi, s katerimi imajo enako željo po miru.

Papež se je svetovnih dni mladih, ki se je začelo v torek, prvič udeležil v četrtek, ko ga je v sydneyjskem pristanišču pozdravilo več deset tisoč mladih romarjev iz vsega sveta. Kljub napovedi, da se bo opravičil zaradi spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov, tega v svojem prvem nastopu ni storil. Opozoril je le na nevarnosti pop kulture in potrošništva, pri čemer je slednje označil za enega glavnih vzrokov za brezobzirno uničevanje okolja.

Protestniki zahtevajo opravičilo za spolne zlorabe otrok Medtem so protestniki, ki zahtevajo opravičilo za spolne zlorabe otrok, povedali, da so jim prepovedali protestirati pred katedralo Device Marije v Sydneyju, kjer je papež, češ da nimajo dovoljenja.

Po vrsti zasebnih srečanj se bo papež danes udeležil začetka križevega pota. Vrhunec svetovnih dni mladih in njegovega obiska pa bo njegova nedeljska maša, ki naj bi se je udeležilo pol milijona ljudi.

Ne spreglejte