Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 5. 2020,
13.41

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

23

Natisni članek

ZDA Kitajska Indija Koronavirus

Sobota, 16. 5. 2020, 13.41

4 leta

Pandemija novega koronavirusa po svetu, 16. maj

Avstrijci odpirajo nekatere meje, v Italijo spet 3. junija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

23

Italija zastave koronavirus | S 3. junijem bodo v Italiji sprostili številne potovalne ukrepe, odprli bodo meje za državljanje EU. | Foto Reuters

S 3. junijem bodo v Italiji sprostili številne potovalne ukrepe, odprli bodo meje za državljanje EU.

Foto: Reuters

S 3. junijem bodo v Italiji sprostili številne potovalne ukrepe, sprejete za zajezitev pandemije novega koronavirusa. Ljudje bodo spet lahko potovali med deželami, še več, za državljane Evropske unije bodo odpravili omejitve na mejah. Avstrija bo v nedeljo odprla tudi doslej zaprte mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko, notranji minister Aleš Hojs meni, da bodo podoben režim kmalu vzpostavili tudi proti Sloveniji.

12:20

Trump odpustil inšpektorja

12:13

Negativen ruski rekord

11:04

Glasovanje prvič na daljavo

10:51

Nemci rahljajo mejni režim

09:52

Več kot 4,6 milijona okužb

09:15

Vladni projekt ZDA za cepivo

08:02

Odstop brazilskega ministra

07:54

Indija prehitela Kitajsko

  • 18:09

    Španski premier za enomesečno podaljšanje izrednih razmer zaradi covida-19

    Španska vlada bo zaprosila za okoli enomesečno podaljšanje izrednih razmer zaradi epidemije novega koronavirusa, dokler se ne bo končalo prehodno obdobje odpiranja države, je danes v televizijskem nagovoru sporočil premier Pedro Sanchez.

    Izredne razmere bi se morale končati 24. maja. Sanchez pa je danes dejal, da jih želijo podaljšati za še okoli mesec dni, do končne odprave omejitvenih ukrepov, tako da bi bilo to zadnje podaljšanje. Zato izrednih razmer ne nameravajo podaljšati samo za 15 dni, kot je običajno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. STA

  • 12:20

    Trump odpustil inšpektorja

    Predsednik ZDA Donald Trump je v petek nepričakovano odpustil generalnega inšpektorja State Departmenta Stevea Linicka, ki naj bi zaradi suma zlorabe položaja preiskoval zunanjega ministra Mika Pompea. Demokrati opozarjajo, da gre za novo Trumpovo maščevanje javnim uslužbencem, ki skušajo doseči, da administracija odgovarja za svoja dejanja.

    Trump je v petek sporočil, da je v pismu predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi seznanil, da Linick ne uživa več njegovega zaupanja in da ga bo odpustil v 30 dneh, poročanje ameriških medijev povzema britanski BBC na svoji spletni strani.

    Kmalu po objavi novice o odpustitvi Linicka je predsednik odbora za zunanje zadeve predstavniškega doma, demokrat Eliot Engel sporočil, da je Linick sprožil preiskavo Pompea. Odstavitev generalnega inšpektorja je obsodil kot "nezaslišan poskus Trumpa, da ameriškega državnega sekretarja, enega svojih najbolj zvestih podpornikov, zaščiti pred odgovornostjo".

    "Odpustitev Linicka med tovrstno preiskavo kaže, da gre za nezakonit povračilni ukrep," je dejal.

    Odločitev je kritizirala tudi Pelosijeva, ki je ocenila, da je bil Linick "kaznovan zaradi častnega opravljanja svoje dolžnosti zaščite ustave in nacionalne varnosti".

    Podrobnosti o preiskavi Engel ni navedel, je pa neimenovani pomočnik v kongresu po poročanju več ameriških medijev dejal, da je Linick preiskoval pritožbe proti Pompeu, da je osebju naročal, da so zanj opravljali zasebne naloge.

    Linicka, bivšega tožilca, je Trumpov predhodnik Barack Obama imenoval na položaj, da bi nadziral porabo in napake pri upravljanju na zunanjem ministrstvu.

    Linick je zadnji v vrsti neodvisnih vladnih nadzornikov, ki jih je Trump odpustil. Aprila je odpustil generalnega inšpektorja obveščevalne skupnosti ZDA Michaela Atkinsona, ki je lani prvi opozoril kongres na težave s Trumpovimi komunikacijami z Ukrajino, iz česar se je potem razvila ustavna obtožba. (Vir: STA)

  • 12:13

    Negativen ruski rekord

    Rusija je danes zabeležila doslej najvišje število smrtnih žrtev novega koronavirusa v enem dnevu - 119. Glede na danes objavljene podatke so v zadnjem dnevu potrdili 9200 novih okužb, kar je najmanj od začetka maja.

    Rusija je glede števila okuženih za ZDA na drugem mestu na svetu. Skupno so doslej okužbo potrdili pri 272.043 ljudeh. Število potrjenih smrtnih žrtev je 2537, kar je manj kot v številnih drugih državah z manjšim številom okuženih.

    Kritiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ruske oblasti obtožujejo, da številka ni realna. Ruski zdravstveni predstavniki medtem kot enega od razlogov za nizko številko navajajo dejstvo, da so vanjo vključene samo smrti, ki jih je neposredno povzročila okužba.

    Oblasti zatrjujejo tudi, da se je imela država do prihoda virusa čas pripraviti na upočasnitev njegovega širjenja, tako z zagotovitvijo bolnišničnih postelj kot obširnega testiranja. (Vir: STA)

  • 11:04

    Glasovanje prvič na daljavo

    Predstavniški dom ameriškega kongresa je v petek večinoma po strankarski liniji podprl resolucijo, s katero so prvič v zgodovini omogočili glasovanje na daljavo članom predstavniškega doma, ki so v karanteni ali iz drugih razlogov odsotni zaradi epidemije novega koronavirusa.

    Zgodovinsko spremembo je predstavniški dom podprl z 217 glasovi za in 189 proti, da bi med epidemijo zagotovili nadaljnje delo kongresa in preprečili širjenje novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    S tem je prvič v 231-letni zgodovini kongresa spremenil pravilo, po katerem morajo biti člani predstavniškega doma fizično prisotni na glasovanjih ali zaslišanjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Doslej je bilo glasovanje na daljavo oziroma točneje preko pooblaščenca mogoče samo v odborih, ne pa tudi v predstavniškem domu ali senatu. Ukrep bo veljal med epidemijo novega koronavirusa. Člani predstavniškega doma bodo lahko glasovali preko kolegov, ki bodo prisotni na sejah, ti pa bodo morali njihov glas posredovati v skladu z njihovo voljo. Tovrstno delovanje je omogočeno tudi odborom.

    Republikanski člani predstavniškega doma so večinoma nasprotovali spremembi, ker da ni potrebna in da je neustavna ter da bo samo še utrdila oblast demokratske večine v spodnjem domu ameriškega kongresa.

    Demokrati so medtem trdili, da gre za nujen previdnostni ukrep med pandemijo novega koronavirusa v mestoma prepolnem 435-članskem telesu. Več kot tretjina članov sedanjega sklica predstavniškega doma je starejših od 65 let, zaradi česar so v epidemiji še bolj ogroženi.

    "Morda se prijatelji bojijo tehnologije, zagotovili vam bomo pomoč," je v petkovi razpravi o resoluciji dejal demokrat Jim McGovern. Republikanec Tom Cole iz Oklahome pa je zagotovil, da se ne bojijo tehnologije, temveč da želijo spoštovati tradicijo, navaja dpa.

    McGovern je medtem izpostavil tudi dejstvo, da morajo kongresniki na zasedanja vedno znova leteti iz svojih zveznih držav v Washington, s tem pa ogrožajo svoje zdravje, zdravje kolegov in javnosti.

    Washington je sicer žarišče epidemije novega koronavirusa v državi, ki je doslej zahteval 87.000 življenj.

  • 10:51

    Nemci rahljajo mejni režim

    Nemčija in Luksemburg sta po dveh mesecih zaprtja zaradi pandemije novega koronavirusa danes znova odprla meje. Od polnoči lahko potniki na cestnih mejnih prehodih mejo prečkajo, ne da bi morali dokazovati ustrezen razlog. Nemčija je tudi odpravila nekatere omejitve na mejah z Avstrijo in Švico.

    Po podatkih zvezne policije v nemškem mestu Trier so znova odprli 12 mejnih cestnih prehodov z Luksemburgom, tako da potnikom ne bo več treba meje prehajati preko nadzorovanih prehodov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Vzpostavitev nadzora in zaprtje meja sta bila deležna kritik, saj so bila dovoljena samo nujna potovanja, večinoma tovornjakov, čezmejnih delavcev in medicinskega osebja.

    Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je izrazil olajšanje ob vnovičnem odprtju meja. "Bil je že čas, da se je končalo," je dejal. Z nemškim kolegom Heikom Maasom se bosta danes sestala na slovesnosti ob reki Moselle na meji med državama.

    Nemčija je danes tudi odpravila nekatere omejitve na mejah z Avstrijo in Švico. Mejo je odslej mogoče prečkati v obe smeri za obiske partnerjev, sorodnikov ter udeležbo na pomembnih družinskih dogodkih, poroča dpa.

    Mejo bodo lahko prehajali tudi lastniki nepremičnin, kmetijskih zemljišč in gozdov ter skrbniki živali, je v petek zvečer sporočilo nemško notranje ministrstvo.

    Glede na razvoj pandemije novega koronavirusa nemško notranje ministrstvo načrtuje odpravo vseh omejitev potovanj med Nemčijo, Avstrijo, Švico in Francijo 15. junija na podlagi dogovora vseh zveznih dežel.

    Po podatkih zvezne policije v Posarju pa so že v petek umaknili pregrade na okoli 35 mejnih prehodih med Nemčijo in Francijo.

    Medtem na meji z Italijo do nadaljnjega ostajajo v veljavi vse omejitve. (Vir: STA)

  • 09:52

    Več kot 4,6 milijona okužb

    Po podatkih ameriške univerze Johns Hopkins se je z novim koronavirusom do zdaj okužilo 4.628.821 oseb, od tega skoraj 1,5 milijona v ZDA. Okrevalo je 1.760.000 ljudi, umrlo pa jih je 308.654, 88.500 v ZDA.
     

  • 09:15

    Vladni projekt ZDA za cepivo

    Predsednik ZDA Donlad Trump je v petek napovedal velik vladni projekt za izdelavo cepiva proti koronavirusu že ob koncu letošnjega leta. Zanima ga sicer zlasti odpiranje ekonomije po zveznih državah, za kar si bo po pričakovanjih prizadeval, četudi še ne bo cepiva.

    Guvernerji posameznih držav gospodarstva odpirajo počasi in deloma previdno, to je v petek storil celo guverner najbolj prizadete zvezne države New York Andrew Cuomo. Odprl je pet regij na severu države za prvo fazo odpiranja, kar pomeni zagon gradbenih dejavnosti in predelovalne industrije, sadjarstva in cvetličarstva, vrtcev, vseh trgovin razen tistih s hrano, ampak s prevzemom blaga pred vrati. Mesto New York, kjer je največ okuženih in mrtvih v državi, bo sicer zaprto še do sredine junija.

    New York se lahko počasi odpira, saj mu je uspelo obrzdati pandemijo. V četrtek je zaradi covida-19 umrlo 132 ljudi, novih hospitalizacij pa je bilo 431. Do sinoči so v državi potrdili 346.000 okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo 27.878 ljudi. (Vir: STA)

  • 08:02

    Odstop brazilskega ministra

    V petek je po mesecu dni na položaju odstopil brazilski minister za zdravje Nelson Teich, ki prav tako kot predhodnik Luiz Henrique Mandetta glede ukrepov proti novemu koronavirusu ni našel skupnega jezika s predsednikom države Jairjem Bolsonarom.

    Teich na novinarski konferenci, na kateri je naznanil odhod, ni navedel razlogov za to, sta pa se z Bolsonarom razhajala glede več vidikov vodenja zdravstvene krize.

    Bolsonaro je na primer tako kot njegov ameriški kolega Donald Trump za uporabo proti koronavirusu promoviral zdravilo proti malariji hidroksiklorokin, čeprav so raziskave pokazale, da to nima blagodejnih učinkov oziroma prinaša s seboj nevarne stranske učinke.

    Minister se prav tako ni strinjal z Bolsonarovim spodbujanjem odprte ekonomije Brazilije in zavračanjem ukrepov proti pandemiji.

    Brazilski predsednik je v sporu tudi z lokalnimi voditelji, ki sprejemajo bolj odločne ukrepe proti pandemiji z ukazi prebivalstvu, naj ostane doma, in zapiranjem nenujnih podjetij. Bolsonaro je medtem dovolil odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, telovadnic in drugih aktivnosti.

    Teich je položaj prevzel 17. aprila, dan po tem, ko je Bolsonaro zaradi različnih stališč glede pandemije odstavil Mandetto. A razhajanja so se kmalu pojavila tudi med predsednikom in novim ministrom.

    "Kot da se ena skupina osredotoča na ljudi in zdravje, druga skupina pa na trg, podjetja in denar. Ta razdvojen, antagonističen in radikalen pristop ni tisti, ki bo najbolj pomagal družbi," je pred kratkim zapisal Teich, ki je po poklicu onkolog.

    V Braziliji so do petka potrdili 260.000 okužb s koronavirusom, kar je zaradi pomanjkljivega testiranja podcenjena številka, za covidom-19 pa je umrlo nekaj več kot 14.800 ljudi. Brazilija je s tem šesta država na svetu po okužbah in smrtnih primerih.

    Število novih okužb iz dneva v dan skokovito narašča. Glede na petkove podatke so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v 24 urah zabeležili rekordnih 15.305 novih primerov okužbe. Dan pred tem je dotlej rekordno število znašalo nekaj manj kot 14.000 novih okuženih.

    Potem ko so v začetku tedna v enem dnevu prvič našteli več kot 800 smrtnih žrtev, se ta trend nadaljuje. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo 824 ljudi. (Vir: STA)

     

  • 07:54

    Indija prehitela Kitajsko

    Iz Indije poročajo o okoli 3.700 novih okužbah s koronavirusom v zadnjem dnevu, skupno število okužb se je zvišalo na 85.940. S tem so Indijci presegli število okužb (82.940) na Kitajskem, kjer so pred meseci zaznali prve primere.
     

    Indijci oblasti pozivajo, naj sprostijo ukrepe, a gre pričakovati, da bodo karanteno, ki bi se iztekla v nedeljo, še podaljšali. V Indiji je zaradi posledic novega koornavirusa uradno umrlo 2.753 ljudi, kar je precej manj kot v preostalih državah s primerljivim številom okužb.

Kreuzlingen Konstanz ograja
Novice Zaljubljenci, družine, prijatelji spet združeni #video #foto

Ena od bolj prizadetih evropskih držav Italija je dobra dva meseca preživela v karanteni. Ukrepi se v zadnjih dneh rahljajo, v začetku maja so znova odprli nekatere tovarne in parke, in tako bo tudi v prihodnje. Že v začetku tedna se odpirajo za italijansko družbeno življenje tako pomembne restavracije, odprli bodo tudi nekatere za življenje ne nujno potrebne trgovine, ki so že lep čas zaprte. Z 18. majem bo spet mogoče obhajanje svetih maš.

A še najbolj Italijane veseli napovedano rahljanje potovalnih ukrepov, ki jih je premier Giuseppe Conte napovedal za 3. junij. Takrat bodo znova lahko prehajali med deželami, hkrati pa bodo takrat odprli meje za državljane drugih držav članic Evropske unije, pa tudi San Marina in Vatikana. Do zdaj je bilo prehajanje med deželami in vstop v državo mogoče le v izjemnih primerih. Po 3. juniju po vstopu v državo obvezna karantena ne bo več potrebna. Bo pa za dva tedna obvezna samo za tiste, ki bi imeli stike z okuženimi z novim koronavirusom ali bi bili samo okuženi, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

Avstrija odpira mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko

Avstrija meja | Foto: Reuters Foto: Reuters Avstrija bo v nedeljo odprla tudi doslej zaprte mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko, je danes sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. Na prehodih bodo izvajali le še naključne preglede. Kot utemeljujejo, bodo s tem olajšali promet z blagom in izboljšali razmere zlasti za delavce migrante in ljudi na območjih ob meji, poroča STA.

Glede meje med Slovenijo in Avstrijo je slovenski notranji minister Aleš Hojs danes dejal, da z našega vidika obstaja velik interes za odprtje. "Imam indice, da bodo Avstrijci - ne glede na to da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki - podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je ministrove besede po srečanju s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem povzel STA.

Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje svojih drugih meja sredi junija. "Torej je še kar nekaj časa, da take dogovore sklenemo," je dejal.

Glede na slovenski odlok je med državama odprtih 19 cestnih mejnih prehodov. Za ves promet so odprti mejni prehodi Gornja Radgona, Holmec, Karavanke, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Svečina, Gederovci, Šentilj (avtocesta in regionalna cesta) in Korensko sedlo. Omejeno, na primer za dnevne migrante, pa so odprti še mejni prehodi Kuzma, Jurij, Jezersko, Pavličevo sedlo, Kramarovci, Gerlinci in Cankova.

ZDA: četrti proračunski paket pomoči koronavirus ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je sinoči z 208 glasovi proti 199 potrdil nov, že četrti proračunski paket pomoči gospodarstvu, organizacijam in posameznikom v času pandemije novega koronavirusa. Za predlog, ki se mu v senatu obeta zavrnitev, je poleg demokratov glasoval le republikanec Peter King iz New Yorka, ki se ob koncu leta odpravlja v pokoj. Proti je glasovalo še 14 sredinskih demokratov iz tesnih okrožij po ZDA, kjer lahko novembra na volitvah zmaga tudi republikanski kandidat, piše STA.

Ukrepi proti pandemiji so povzročili gospodarsko recesijo, v kateri je brez dela doslej ostalo najmanj 36,5 milijona ljudi. Gospodarstvo in posamezniki potrebujejo pomoč in demokrati so prepričani, da jim to pred volitvami novembra ne more škodovati. Po pisanju STA so republikanci prepričani, da je predlog demokratska politična napaka. Pritožujejo se, da velikodušne podpore za brezposelnost ljudem jemljejo voljo do dela, norčujejo se iz vključitve pomoči za nezakonite priseljence, denarja za proizvajalce marihuane, denarja za lažje volitve po pošti in denarja za ameriško pošto.

V predlogu je med drugim 1.000 milijard dolarjev pomoči zveznim državam in lokalnim skupnostim, novih 1.200 dolarjev za vsakega Američana (skupaj 412 milijard dolarjev), 100 milijard za zdravstveno zavarovanje brezposelnih, 164 milijard podjetjem za ohranitev plačilnih list, med drugim pa še pomoč za najemnike in lastnike stanovanj ali hiš in pomoč pri šolskem dolgu, dodaja STA.

 

 

Ne spreglejte