Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
19.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Borut Pahor migranti begunci New York Združeni narodi

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 19.53

6 let, 6 mesecev

Pahor na begunskem vrhu ZN poudaril potrebo po sodelovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Predsednik Borut Pahor je v svojem govoru na vrhu ZN o beguncih in migracijah poudaril, da je za soočanje s krizo, kot je še ni bilo vse od druge svetovne vojne naprej, potrebno boljše sodelovanje pri vseh njenih vidikih, tudi pri vračanju migrantov in beguncev nazaj domov. Pahor je na vrhu vodil tudi delovno skupino o vzrokih migracij.

Na plenarnem zasedanju je poudaril, da so bile migracije vedno del človeške zgodovine, vendar pa zdajšnje število beguncev in notranje razseljenih oseb predstavlja človeško tragedijo, kot je ni bilo vse od konca druge svetovne vojne.



 

Pred začetkom letošnje GS #UN #unitednations #assembly #president #Pahor #bankimoon

A photo posted by Borut Pahor (@borutpahor) on

"Najučinkovitejša pot za rešitev krize je odprava vzrokov za migracije"

Cilj mednarodne skupnosti mora biti tudi preprečevanje neregularnih migracij in boj proti kriminalnim mrežam, ki jih izkoriščajo. Prav tako je treba utrditi prizadevanja proti lažnim pričakovanjem, dezinformacijam in izkrivljenim podobam življenja, ki čaka migrante in begunce zunaj domovine. Pri vsem tem mora prevladati politika miru, dialoga in sodelovanja na podlagi načel mednarodnega prava, ZN pa morajo igrati večjo vlogo.

Pahor si želi boljšega sodelovanja tudi pri vračanju in reintegraciji neregularnih migrantov v njihove domovine. Najučinkovitejša pot za rešitev krize je poiskati in odpraviti korenine vzrokov za migracije, kar so po Pahorjevih besedah med drugim spopadi, preganjanja, kršitve človekovih pravic, terorizem in revščina. To je mogoče storiti le v duhu delitve odgovornosti, solidarnosti in odprtega dialoga.

Voditelji sprejeli politično deklaracijo

Omenil je, da se EU sooča z velikimi imigracijskimi pritiski tako na morjih kot na kopnem in v Slovenijo kot tranzitno državo je od oktobra lani do marca letos vstopilo več kot 477 tisoč ljudi. To je četrtina prebivalstva Slovenije, ki aktivno sodeluje v evropski shemi preseljevanja in je v zadnjih dveh letih bistveno povečala humanitarno pomoč notranje razseljenim osebam in beguncem.

Ob otvoritvi vrha so voditelji sprejeli politično deklaracijo, ki ima namen doseči bolj usklajen in boljši pristop k reševanju begunske krize s ciljem sprejeti mednarodno pogodbo o beguncih in migracijah do leta 2018.

Ne spreglejte