Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
11.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tožba banka memorandum Hrvaška NLB

Četrtek, 9. 5. 2013, 11.45

1 leto

Pahor: Končna rešitev spora o LB verjetno maja ali junija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski predsednik Borut Pahor je za Hrvaško televizijo (HTV) povedal, da sta se z Ivom Josipovićem dogovorila, da bosta državi maja ali junija verjetno že uredili vprašanje Ljubljanske banke.

Pahor, ki je začel dvodnevni uradni obisk na Hrvaškem, je ocenil, da je bilo "srečno naključje", da je medtem na pristojnem sodišču v Zagrebu potekala tudi obravnava v primeru tožb proti LB in NLB.

Kot je pojasnil, je srečna okoliščina v tem, da se obe strani zavedata omejenosti veljavnega memoranduma o rešitvi spora o LB, ki sta ga vladi podpisali marca na Mokricah. Slovenski interes je, da bi prišli do dokončne rešitve spora o LB, je dodal.

"Prišli smo do dogovora, ki ima veliko vrednost za odnose med državama" Izpostavil je, da sta se na srečanju z Josipovićem, na katerem sta bila tudi zunanja ministra Hrvaške in Slovenije, Vesna Pusić in Karl Erjavec, dogovorila, da bosta državi maja ali junija v Baslu dokončno uredili spor.

"Menim, da gre za čudno naključje, vendar pa smo prišli do dogovora, ki ima veliko vrednost za odnose med državama," je dejal Pahor v večerni oddaji HTV "Dnevnik Plus". Dogovor je, da je vprašanje treba urediti, medtem pa velja memorandum, ki ga mora spoštovati tudi hrvaška stran, je dodal.

V Zagrebu znova preložili obravnavo v tožbi proti slovenskim bankam Na zagrebškem občinskem sodišču so sicer znova preložili obravnavo v eni od tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki (LB) in NLB. Odvetnik LB Matija Pečatnik je zahteval prekinitev postopka, odvetnica PBZ Maja Špoljarić pa je nato prosila za 30 dni časa, da bi pripravila odgovor na predlog obrambe. Pečatnik je pojasnil, da zahteva prekinitev postopka za nedoločen čas na vseh pravosodnih instancah, ker je potrebno rešiti neko drugo predhodno stanje, ki izvira iz memoranduma o reševanju vprašanj LB. Opozoril je, da gre za mednarodno pogodbo, ki sta jo vladi Hrvaške in Slovenije podpisali 11. marca v Mokricah.

Sodnik zahteval uradni prevod memoranduma Sodnik Nikola Raguz je zahteval uradni prevod memoranduma v hrvaški jezik, čeprav mu je slovenska stran predložila hrvaški tekst dokumenta. V njem se je Hrvaška zavezala, da bo ustavila vse postopke proti slovenskim bankam, dokler ne bo dosežena celovita rešitev spora o LB, ki jo bosta državi iskali v okviru nasledstva. Kljub temu pa se obravnave nadaljujejo tudi po 11. marcu.

Hrvaška vlada pojasnila, da je opravila svoje del posla Hrvaška vlada je pojasnila, da je opravila svoj del posla iz memoranduma, potem ko je dala navodila bankam, te pa naprej svojim odvetnikom, naj ustavijo postopke, povezane z LB. O vsem so obvestili tudi pristojno sodišče. Odvetnica PBZ je na obravnavi v drugem primeru PBZ proti slovenskim bankam v začetku aprila sicer zahtevala mirovanje postopka za leto dni zaradi poskusa mirne rešitve spora na podlagi hrvaškega zakona o pravdnem postopku.

Obravnava že večkrat preložena Sicer je bila obravnava že večkrat preložena, nazadnje 11. februarja letos. Gre za eno od več kot 20 tožb PBZ in Zagrebške banke proti LB in NLB, ki potekajo na podlagi pooblastil hrvaškega finančnega ministrstva. Hrvaška vlada na sodiščih od Slovenije terja vrnitev deviznih vlog varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB, ki jih je Hrvaška v začetku 90. let prenesla v javni dolg in nato izplačala delu varčevalcev.Obravnava je potekala prav na dan, ko je na Hrvaško na dvodnevni uradni obisk prispel slovenski predsednik Borut Pahor.

Sodniki bodo morali v vsakem primeru posebej odločati o ustavitvi postopka Vesna Pusić in njen slovenski kolega Karl Erjavec sta se sicer v Luksemburgu prejšnji mesec dogovorila, da bosta skupaj poslala pismo Banki za mednarodne poravnave v Baslu in ostalim državam naslednicam nekdanje SFRJ, da se začne postopek v okviru nasledstva. STA je na zagrebškem sodišču neuradno izvedela, da bodo morali sodniki v vsakem primeru posebej odločati o ustavitvi postopka.

Ne spreglejte