Pahor in Kosorjeva ob obletnici v Trakošćanu zaplesala

Predsednik države Borut Pahor in nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor sta v Trakošćanu na Hrvaškem obeležila četrto obletnico srečanja, na katerem sta sklenila pomemben dogovor.

1 / 3

Foto: Borut Pahor/Twitter

2 / 3

Foto: Borut Pahor/Twitter

3 / 3

Foto: Borut Pahor/Twitter

Predsednik Pahor in zdaj neodvisna saborska poslanka Kosorjeva sta se spomnila srečanja, ko sta bila oba na premierskem položaju. Takrat sta na dvorcu Trakošćan dosegla dogovor, ki je, kot se je pozneje pokazalo, omogočil nadaljevanje hrvaških pogajanj z Evropsko unijo in pripeljal do arbitražnega sporazuma o načinu reševanja meje med državama, predvsem na morju.

V Bednji so ob tej priložnosti odkrili ploščo v spomin na ta dogodek leta 2009, ki je pripomogel k razvoju njunega osebnega prijateljstva, ki traja še danes. Pahor in Kosorjeva sta ploščo, na kateri sta njuna fotografija in datum njunega prvega srečanja, odkrila sama.

Velik korak za izboljšanje odnosov med državama Poudarila sta, da je bil ravno v dvorcu Trakošćan narejen velik korak za otoplitev odnosov med Hrvaško in Slovenijo ter reševanje spora o meji in deblokado hrvaških pristopnih pogajanj. Ključnega pomena pa je bila vzpostavitev osebnega zaupanja med takratnima premierjema obeh držav, nato pa tudi med vladama in narodoma, sta poudarila Kosorjeva in Pahor.

Zaradi dogovora v Trakošćanu je Hrvaška postala članica EU-ja, gospodarsko in turistično sodelovanje med državama je vse boljše, način reševanja odprtih vprašanj pa je postal primer in model za vsa preostala odprta vprašanja ne le med Zagrebom in Ljubljano, temveč tudi v regiji, sta poudarila Pahor in Kosorjeva.

Ključen trenutek Pahor je v nagovoru poudaril, da je pomembno ohranjati spomin na ta ključen trenutek izpred štirih let, ko je kazalo, da Slovenija in Hrvaška "ne znata več najti poti za rešitev vprašanj in da sta prišli s trmastim vztrajanjem vsaka pri svojem stališču na rob nekega odnosa, ki bi se lahko kmalu in hitro prevesil v neko varnostno situacijo".

Mednarodna skupnost z EU-jem na čelu je tedaj obupala nad pomočjo državama in zdelo se je, da napredek sploh ni več mogoč. "Takrat je bilo treba ukrepati," je dejal Pahor in se spomnil, kako je poleti 2009 intenzivno razmišljal, kje bi bila možnost za rešitev problema.

Obsojena na pogum, razum in odgovornost do vlad Kosorjevi je nato predlagal paralelno reševanje problemov, to pa je, kot sta poudarila oba, zahtevalo neomajno zaupanje med njima in obema vladama. "Z Jadranko sva bila obsojena na najin pogum, razum in najino odgovornost pred ljudmi, ki sva jih takrat vodila, pa tudi širše za regijo in Evropsko unijo."

Glede srečanja v Trakošćanu se je predsednik spomnil, da je nanj "prišel z velikim upanjem, da je mogoče doseči nemogoče". "Trakošćan je kraj, kjer sta Slovenija in Hrvaška zgradili zelo trden most zaupanja med voditelji, med vladama, nenazadnje med ljudmi," je še poudaril in spomnil, da so nenazadnje Slovenci na referendumu junija 2010 glasovali za arbitražni sporazum.

Pahorja pričakali zvoki pesmi Dobrodošel prijatelj "Mislim, da je prav, da se v časih, ki so polni grenkobe in razočaranj, ljudje spomnimo na trenutke, ki so vendarle prinesli nekaj več optimizma in vere v to, da s pogumom, razumom in prijateljstvom lahko premagamo tudi zelo veliko težavo," je sklenil slovenski predsednik.

Srečanje je sicer potekalo v sproščenem vzdušju že od samega začetka, ko so slovenskega predsednika pričakali ob zvokih pesmi Dobrodošel prijatelj. Kosorjeva in Pahor sta celo zaplesala, je poročal Hrvaški radio.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano