Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2020,
7.22

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

5

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Antarktika

Sreda, 23. 12. 2020, 7.22

3 leta, 3 mesece

Črn rekord smrti v Nemčiji, v Švici začeli cepljenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

5

Nemčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Nemčiji je v preteklih 24 urah zaradi covid-19 umrlo 962 ljudi, kar je največ od začetka epidemije, so danes sporočili z Inštituta Roberta Kocha. S tem so podrli rekord iz prejšnjega tedna, ko je v enem dnevu umrlo 952 ljudi. Medtem v Italiji skupina, ki zastopa okoli 500 svojcev bolnikov, ki so umrli v Italiji za posledicami covid-19, od italijanske vlade in deželnih oblasti zahteva sto milijonov evrov odškodnine.

17:41

Kanada odobrila cepivo Moderne

16:37

Koga bodo najprej cepili?

14:38

Cepivo že na poti v države EU

13:04

Na Hrvaškem še 2.763 okužb

12:29

V Švici začeli cepljenje

08:17

Trump ne podpiše

  • 17:41

    Kanada odobrila cepivo Moderne

    Kanada je danes odobrila še cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško biotehnološko podjetje Moderna, je sporočilo kanadsko ministrstvo za zdravje. To je drugo odobreno cepivo proti koronavirusni bolezni 19 v tej državi. Pred dvema tednoma so odobrili cepivo Pfizerja in BioNTecha, s katerim tudi že cepijo.

    Kanadsko ministrstvo za zdravje "je odločilo, da Modernino cepivo izpolnjuje stroge standarde ministrstva na področjih varnosti, učinkovitosti in kakovosti", so navedli po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

    Pretekli teden je kanadski premier Justin Trudeau dejal, da bo država še letos prejela 168.000 odmerkov tega cepiva, distribucijo pa bi lahko začeli v 48 urah po odobritvi s strani ministrstva.

    To je drugo odobreno cepivo proti covidu-19 v Kanadi. Pred dvema tednoma so kot prvo odobrili cepivo, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech. S tem tudi že cepijo.

    Testiranje obeh cepiv, ki temeljita na inovativni tehnologiji informacijske RNK, je pokazalo, da sta okoli 95-odstotno učinkoviti. Pri obeh je potrebno cepljenje z dvema odmerkoma, pri Moderninem je razmik štiri tedne, pri Pfizerjevem pa tri. Cepivo Moderne ima to prednost, da ga ni treba hraniti na tako nizkih temperaturah kot Pfizerjevo, piše STA.

  • 16:37

    Koga bodo najprej cepili?

    V Italiji bodo v nedeljo ob začetku množičnega cepljenja proti covidu-19 kot prvo cepili mlado medicinsko sestro iz rimske bolnišnice za nalezljive bolezni Spallanzani. V Avstriji pa bo prve odmerke cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha dobilo pet starejših od 80 let.

    Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, bo prvi odmerek cepiva v Italiji prejela 29-letna Claudia Alivernini iz Rima. Med drugim je bila članica osebja, ki je spomladi na vrhuncu prvega vala pandemije covida-19 na domu obiskovalo starejše covidne bolnike.

    Kot so v torek še sporočili iz bolnišnice Spallanzani, bodo sicer v nedeljo cepili pet njihovih zaposlenih - poleg medicinske sestre še člana pomožnega osebja, znanstvenika in dva zdravnika. Medicinska sestra in zdravnika bodo nato del ekipe, ki bo cepila svoje kolege. Bolnišnica bo sprva tudi služila kot center za distribucijo cepiva po Italiji, piše STA.

    V sosednji Avstriji pa bodo v nedeljo kot prvi cepljeni bolniki iz ogrožene skupine. Po navedbah predsednice avstrijskega združenja za vakcinologijo Ursule Wiedermann-Schmid gre za pet starejših od 80 let, ki so se sami javili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

    Tri moške in dve ženski bodo cepili na dunajski medicinski univerzi. Peterico obravnavajo v tamkajšnji posebni ambulanti za ogrožene skupine. Vsi imajo pridružene bolezni, najstarejši med njimi pa ima 93 let.

    Po odobritvi cepiva Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19, prvega v EU, bodo vse članice povezave prve pošiljke cepiva prejele v soboto, dan kasneje pa bo v številnih steklo množično cepljenje, piše STA.

  • 14:38

    Cepivo že na poti v države EU

    Prvi tovornjaki s cepivom proti covidu-19, ki sta ga razvila nemški BioNTech in ameriški Pfizer, so že zapustili Pfizerjevo tovarno v belgijskem mestu Puurs. Kam so namenjeni, ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Trije tovornjaki hladilniki s cepivom so tovarno ameriškega farmacevtskega velikana na severovzhodu Belgije zapustili med 9. in 10. uro ob strogih varnostnih ukrepih. Vsak tovornjak sta pospremili dve policijski vozili.

    V katere članice unije so namenjeni, v Pfizerju niso želeli povedati. Eden od tovornjakov je sicer imel poljske registrske oznake, navaja AFP. Že pred tem so danes v podjetju zatrdili, da je trenutno zagotovljeno, da se bo cepljenje v EU lahko začelo v nedeljo.

    Cepivo Pfizerja in BioNTecha je prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili v Evropski uniji. V ponedeljek je zeleno luč cepivu najprej prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema), nato pa je Evropska komisija izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo na območju EU, piše STA.

  • 13:32

    Pfizerjevo cepivo pripravljeno

    Cepivo proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je pripravljeno na transport po državah Evropske unije, so danes sporočili iz podjetja. Cepivo bo šlo na pot iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Sepivo Pfizer | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Dela so v polnem teku, da se pripravi prve odmerke za distribucijo," so sporočili iz Pfizerja.

    Podrobnosti dostave zaenkrat iz varnostnih razlogov niso želeli razkriti. Dodali so le, da je trenutno zagotovljeno, da se bo cepljenje v EU lahko začela v nedeljo.

  • 13:04

    Na Hrvaškem še 2.763 okužb

    Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 10.194 testih potrdili 2.763 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 66 bolnikov s covid-19, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaška vlada je na današnji seji sprejela načrt za cepljenje prebivalstva proti bolezni covid-19. Cepljenje se bo začelo v nedeljo.

    Danes objavljeno število okuženih je nižje, kot je bilo prejšnjo sredo, ko so po 11.387 testih potrdili 3.327 novih okužb z novim koronavirusom. Prejšnjo sredo so imeli tudi največ mrtvih v enem dnevu od izbruha epidemije, in sicer 92.

  • 12:29

    V Švici začeli cepljenje

    V nekaterih švicarskih kantonih se je danes začelo cepljenje proti novemu koronavirusu. Med prvimi, ki so jih cepili, je bila 90-letna oskrbovanka doma za ostarele blizu Luzerna v osrednjem delu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

    "Zelo sem zadovoljen, da smo v kantonu Luzern lahko začeli cepljenje," je poudaril vodja Guido Graf, vodja zdravstvenih oblasti v kantonu. "Cepljenje je pomemben dejavnik v boju proti novemu koronavirusu," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

  • 08:59

    Češka podaljšala

    Češki parlament je v torek potrdil podaljšanje izrednih razmer zaradi epidemije covid-19. Parlament je dal s tem vladi dovoljenje, da izredne razmere, ki bi se iztekle danes, podaljša do 22. januarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Za podaljšanje izrednih razmer je glasovalo 55 od 104 prisotnih poslancev.

  • 08:17

    Trump ne podpiše

    Ameriški predsednik Donald Trump je namesto podpisa zakona o pomoči gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije covid-19, ki ga je v ponedeljek potrdil kongres, v torek zvečer tvitnil, da 600 dolarjev pomoči posameznikom ni dovolj, zahteva 2.000 dolarjev. Kritiziral je tudi druga določila zakona.

    Kongres je v ponedeljek potrdil 892 milijard dolarjev vreden stimulacijski zakon, ki med drugim daje brezposelnim dodatnih 300 dolarjev podpore za 11 tednov, vsakemu polnoletnemu Američani, ki zasluži manj kot 75 tisoč dolarjev na leto, pa ček za 600 dolarjev. Trump meni, da je to smešno nizka vsota, in zahteva 2.000 dolarjev, kar je sicer zahteval že nekaj tednov.

V zadnjem dnevu so potrdili še 24.740 novih okužb z novim koronavirusom. V Nemčiji je do zdaj zaradi covid-19 umrlo 27.968 ljudi, poroča STA.

Zaradi vse večjega števila okužb in smrti se povečuje tudi pritisk na nemški zdravstveni sistem. V mestu Zittau na vzhodu države je krematorij dosegel svoje kapacitete, trupla pa morajo hraniti v veliki hali.

Svojci žrtev covid-19 v Italiji od oblasti zahtevajo sto milijonov evrov odškodnine

Italija Koronavirus Covid | Foto: Reuters Foto: Reuters Skupina Noi Denunceremo (Obsodili bomo) je napovedala, da bodo tožbo vložili danes in da bodo zahtevali povprečno 200 tisoč evrov na osebo.

Tožili bodo premierja Giuseppeja Conteja, ministra za zdravje Roberta Speranzo in predsednika Lombardije Attilia Fontano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Padla še zadnja celina: koronavirus odkrili tudi na Antarktiki 

Novi koronavirus je dosegel tudi Antarktiko, ki je bila do zdaj brez okužb. Čilska vojska je sporočila, da so potrdili 36 okužb z novim koronavirusom na njihovi raziskovalni postaji Bernardo O'Higgins. S tem so okužbe potrdili na vseh sedmih celinah.

Vse okužene, med katerimi je bilo 26 pripadnikov vojske in deset vzdrževalnih delavcev, so evakuirali v Čile, poročanje BBC povzema STA.

O okužbah na Antarktiki poročajo samo nekaj dni po tem, ko je čilska vojaška mornarica sporočila, da so potrdili tri okužbe na ladji, ki je raziskovalni postaji prepeljala zaloge in osebje. V Čile se je ladja vrnila 10. decembra, po vrnitvi pa so okužbo potrdili trem članom posadke.

Cepivo na Kitajskem
Novice BioNTech in Pfizer lahko v sredo začneta distribucijo cepiva v EU, v Srbijo cepivo prispelo danes

 

Ne spreglejte