Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
14.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 14.31

8 let

Osnutek novega proračuna: obupala tudi grška vlada?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po najnovejših informacijah, ki prihajajo z juga Balkanskega polotoka, tudi v Atenah v kratkem ne upajo več na javnofinančno stabilizacijo.

O tem naj bi pričal tudi osnutek novega državnega proračuna, ki predvideva krčenje grškega proračuna leta 2013. Številni analitiki se ob tem že sprašujejo, ali zdaj po grškem ljudstvu obupujejo tudi vodilni možje v grški vladi. Poleg tega so v Evropski komisiji še do pred kratkim pričakovali boljši razvoj dogodkov v tej od krize najbolj prizadeti članici povezave. Se bo krčenje gospodarstva umirilo ali ne? Tamkajšnja vlada se je s pesimistično napovedjo gospodarskega okrevanja odzvala na prav tako slabe napovedi, ki so jih Grčiji sporočila zasebna analitična podjetja. Tako je na primer bonitetna agencija Standard & Poor's že avgusta napovedala, da se bo grško gospodarstvo do konca leta 2013 skrčilo za od deset do enajst odstotkov. Po drugi strani so glede grškega okrevanja številne institucije trgom pošiljale mešane signale. Tako so spomladi pri Evropski komisiji objavili oceno, da se grško gospodarstvo v prihajajočem letu ne bo več krčilo. Je pa grška centralna banka marca objavila poročilo, v katerem so sicer predvidevali gospodarsko krčenje v letu 2013, kljub temu pa naj bi to znašalo zgolj pol odstotka. Grčijo že pet let pesti težka recesija, napovedi pa, kot rečeno, tudi v prihodnje niso prav nič obetavne. "Nov proračun tako med drugim predvideva tudi, da se bo v naslednjem letu BDP znižal za 3,8 odstotka," je pred dnevi poročal časnik Wall Street Journal.

Slovaški premier: Če ne izpolnjujejo zavez, naj izstopijo iz območja evra Po navedbah grških oblasti temelji njihova napoved krčenja gospodarstva na več predpostavkah. Tako naj bi na nadaljnje krčenje med drugim vplivali tudi rigorozni varčevalni ukrepi, ki so jih državi zaukazali Evropska centralna banka, Evropska komisija in Mednarodni denarni sklad.

Ob vseh zagatah grške države in njenega prebivalstva pa še vedno ne pojenjajo pozivi in ugibanja glede morebitnega izstopa Grčije iz območja evra. Slovaški premier Robert Fico je tako spet poudaril, da Grčija ni izpolnila svojih zavez. "Če Grki še naprej ne bodo izpolnjevali svojih zavez, menim, da bi morali resno premisliti o nadzorovanem izstopu te države iz evroobmočja," je med drugim dejal Fico.

Ne spreglejte