Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 10. 2017,
11.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

orkan tropska nevihta ZDA

Nedelja, 8. 10. 2017, 11.57

6 let, 7 mesecev

Orkan Nate oslabel v tropsko nevihto, pot nadaljuje po Mississipiju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Orkan Tropska nevihta Nate | Foto Reuters

Foto: Reuters

Orkan Nate je v soboto in danes po lokalnem času dvakrat zadel ameriško obalo Mehiškega zaliva. Spremljali so ga vetrovi s hitrostjo do 140 kilometrov na uro, medtem ko so sunki dosegali še višje hitrosti. Medtem je orkan že oslabel v tropsko nevihto in pot nadaljuje čez Mississippi proti severovzhodu ZDA.

Najprej je Nate kot orkan prve stopnje v soboto zvečer dosegel jugovzhodni del zvezne države Louisiana, kjer so že pred tem evakuirali najbolj ogrožene predele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Nate je prizanesel New Orleansu

Župan New Orleansa v Louisiani je uvedel tudi policijsko uro, ki pa jo je že odpravil. Javni promet po poročanju lokalnih medijev ni obratoval.

Zdi se sicer, da se je Nate v veliki meri izognil New Orleansu, ki ga je 2005 opustošil orkan Katrina. Ta je tedaj zahteval okoli 1.800 življenj.

Zatem se je Nate vrnil v Mehiški zaliv, nato pa ameriško obalo znova dosegel ob 1.30 po lokalnem času (7.30 po srednjeevropskem) pri mestu Biloxi v Misisipiju, je sporočil ameriški nacionalni center za orkane (NHC). Na območju se je močno dvignila gladina vode.

Nevihta izgublja moč

Orkan je medtem že oslabil v tropsko nevihto in se zdaj s hitrostjo okoli 37 kilometrov na uro premika proti severovzhodu. Nevihta naj bi z napredovanjem v notranjost še naprej hitro izgubljala moč.

Spremljajo jo vetrovi s hitrostmi do 110 kilometrov na uro. Vremenoslovci napovedujejo med 50 in 120 litrov dežja na kvadratni meter. Hitrost, s katero se premika, pa bo verjetno preprečila obilnejše padavine.

Trump za Louisiano in Misisipi razglasil izredne razmere

Ameriški predsednik Donald Trump je prebivalce območij ob Mehiškem zalivu pozval, naj bodo na varnem in naj upoštevajo opozorila. Zagotovil je, da je zvezna agencija za izredne razmere (Fema) pripravljena.

Za Louisiano in Misisipi je razglasil tudi že izredne razmere, kar omogoča sprostitev sredstev za ukrepanje ob naravnih nesrečah. Guverner Alabame Kay Ivey ga je kasneje pozval, naj to stori še za njegovo zvezno državo.

Nate je ta teden v Nikaragvi zahteval 13 življenj, v Kostariki deset, tri v Hondurasu in dve v Salvadorju, številne še pogrešajo. Gre sicer že za četrti orkan, ki je letos opustošil Karibe. V Srednji Ameriki je povzročil tudi obsežne poplave in plazove, prizadel je okoli 20 tisoč ljudi.

Ne spreglejte