Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2017,
5.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

Natisni članek

Orkan Irma Karibski otoki naravne nesreče

Četrtek, 7. 9. 2017, 5.57

6 let, 6 mesecev

Orkan Irma skoraj povsem uničil rajska otoka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

Orkan Irma je na svojem pohodu čez Karibe uničil več kot 90 odstotkov naselij na otokih Barbuda in Sveti Martin. Umrlo je najmanj šest ljudi. Orkan se zdaj premika proti Kubi in Floridi. Največ škode naj bi Irma povzročila ravno na Floridi, saj je ta država najgosteje poseljena.

Video: Planet TV


Na Barbudi so do zdaj potrdili eno žrtev, dojenčka, na Svetem Martinu in Svetem Bartolomeju pa so najprej poročali o osmih žrtvah, a so umrli štirje, je sporočil francoski premier. Okoli 50 ljudi je poškodovanih, 60 odstotkov domov pa je popolnoma uničenih, je še dodal premier po poročanju francoske tiskovna agencije AFP. Najmanj ena oseba je izgubila življenje v Angvili. Orkan je prizadel tudi Portoriko, kjer je brez elektrike 900 tisoč ljudi, 50 tisoč pa brez pitne vode. Orkan naj bi prizadel že 1,2 milijona ljudi, je ocenilo Mednarodno združenje društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Veter orkana Irma že več kot 33 ur dosega hitrost 295 kilometrov na uro. Gre za najdlje trajajoči orkan najvišje, pete stopnje doslej, so danes sporočili francoski meteorologi.

Na Floridi množična evakuacija, ustavili dve jedrski elektrarni

Danes naj bi dosegel severni rob Dominikanske republike in Haiti, nato pa naj bi se premaknil proti Kubi in Floridi. Ocenjujejo, da bo orkan Irma največ škode povzročil na Floridi, saj je ameriška zvezna država gosteje poseljena in bolj razvita od vseh drugih ozemelj na Irmini poti. Na Floridi se zato prebivalci že pripravljajo na prihod orkana. Številni so že zapustili svoje domove, oblasti so začasno ustavile tudi obratovanje dveh jedrskih elektrarn, ki delujeta na območju, ki naj bi ga prešla Irma. 

Otoka Barbuda in Sveti Martin se tako kot številni drugi karibski otoki ponašata z dolgimi peščenimi plažami, ki vsako leto privabijo številne turiste.

Irma je eden od največjih orkanov nad Atlantskim oceanom v zgodovini. Po napovedih naj bi Florido dosegla v noči na soboto. Pristojne oblasti so že odredile evakuacijo v nekaterih predelih milijonskega mesta Miami na jugu zvezne države.

Na Floridi se bo v petek aktivirala nacionalna garda, ukazane so evakuacije ogroženih območij na predvideni poti orkana. Bahami so evakuirali šest otokov na jugu države, Irma pa lahko po Floridi udari še v Georgii ter Južni in Severni Karolini, s čimer bi postala ne le ena od največjih neviht v Atlantiku, ampak tudi najdražja v zgodovini ZDA.

Nad Atlantikom sta se ob tem oblikovala še dva orkana. Katia bo v petek najverjetneje v Mehiškem zalivu dosegla obalo Mehike pri mestu Veracruz, daleč na vzhodu pa se je sredi oceana oblikoval orkan Jose, ki za zdaj ne ogroža nobenega ozemlja, kar pa se lahko še spremeni. Vetrovi Katie za zdaj pihajo s hitrostjo 130 kilometrov na uro, vetrovi Joseja pa s hitrostjo 140 kilometrov na uro.

Po ocenah Združenih narodov naj bi v prihodnjih dneh posledice orkana občutilo do 37 milijonov ljudi.

V spodnjih videoposnetkih si oglejte, kako so bili rajski otoki v Karibskem morju videti pred orkanom Irma in po njem.

Države že pošiljajo pomoč

Velika Britanija je na pomoč prizadetim območjem po orkanu poslala vojaško ladjo, za pomoč pa bo namenila 12 milijonov funtov (13 milijonov evrov).

Francija in Nizozemska sta na prizadeta območja že dostavili nekaj nujno potrebne vode in hrane, na svoja prekomorska ozemlja pa so poslali tudi reševalne ekipe.

Francija je poslala okoli 200 vojakov, reševalcev in zdravnikov ter transportno letalo in vojaški helikopter. Nizozemsko obrambno ministrstvo pa je že pred prihodom orkana na območje poslalo dve vojaški ladji skupaj s helikopterjem in zalogami. Aktivni sta tudi dve vojaški letali in najmanj 100 vojakov.

Na pomoč bo priskočila tudi Evropska unija. V ta namen bodo uporabili satelitski sistem Copernicus, ki je že začel slikati območja Guadeloupe, Svetega Bartolomeja, Svetega Martina, Haitija in Dominikanske republike, po potrebi pa bo razširil svoje delovanje, so danes sporočili iz Bruslja. Na Haiti in v Dominikansko republiko, ki ju bo orkan predvidoma dosegel danes, je EU že poslala skupino humanitarnih strokovnjakov, za napotitev pa naj bi bilo na voljo tudi dodatno osebje.

Video: YouTube

Na poti tudi orkan Jose

Orkan Jose, ki je zdaj okoli tisoč kilometrov oddaljen od Malih Antilov v Karibskem morju, se je medtem okrepil v orkan druge stopnje s sunki vetra do 165 kilometrov na uro.

Kot je še sporočil ameriški nacionalni center za orkane, so zaradi nevarnosti prihoda Joseja izdali opozorilo za otoka Antigva in Barbuda, saj Jose sledi poti orkana Irma, ta pa je na poti proti jugovzhodnemu delu ZDA.
Ne spreglejte