Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
15.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 15.33

8 let

Olaf želi pogovor s Thalerjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf je v stiku s slovenskimi pravosodnimi organi glede korupcijske afere v Evropskem parlamentu, so v Bruslju povedali viri pri Olafu.

Ob tem so pojasnili, da želijo govoriti z vsemi vpletenimi, tudi z bivšim evropskim poslancem iz Slovenije Zoranom Thalerjem. Podrobnosti niso želeli razkriti. Tako pri Olafu danes niso želeli pojasniti, ali so vpletene evropske poslance že povabili na pogovore ali ne. Povedali so le, da je to predvsem v interesu vpletenih poslancev in da zbirajo vse dokaze, za in proti njihovi vpletenosti v korupcijo. Parlament le dovolil "administrativno" preiskavo Evropski parlament je Olafu v sredo po več kot tednu dni sporov dovolil "administrativno" preiskavo korupcijske afere, ki pa ne vključuje dostopa do pisarn vpletenih poslancev, kar je urad zahteval od samega začetka, ko se je odločil, da odpre formalno preiskavo afere. Viri pri Olafu so v povezavi s tem pojasnili, da bodo vprašanje dostopa do pisarn reševali v okviru "praktičnega" sodelovanja s pristojnimi nacionalnimi organi in Evropskim parlamentom. Ob tem so poudarili, da še vedno želijo v pisarne, a da to ni več predmet "spora" s parlamentom.

V Olafu verjamejo, da so od Evropskega parlamenta dobili ves material, ki ga je evropski poslanki Diani Wallis, ki vodi notranjo preiskavo, posredoval britanski časnik Sunday Times. Dobili smo "hard disk", so povedali, a podrobnosti niso želeli razkriti. Poleg tega so viri pri Olafu izpostavili, da vprašanje imunitete za administrativno preiskavo, ki jo izvajajo, ni ovira. Vprašanje imunitete namreč po njihovih navedbah vpliva le na kazensko preiskavo, ki pa je Olaf ne izvaja.

"Gre za zelo kompleksen primer" V uradu tudi poudarjajo, da je njihov namen preiskati, kaj se je res zgodilo, in ugotoviti, ali so evropski poslanci res vpleteni v korupcijo, kar jih obtožuje Sunday Times. Če bodo na koncu ugotovili, da so, bodo pristojnim organom svetovali nadaljnjo preiskavo. V Olafu so tudi poudarili, da gre za zelo kompleksen primer in da popolnoma enake zadeve še niso preiskovali. Pojasnili so, da so že vzpostavili stik z belgijskimi organi, sedaj pa preverjajo, ali so omenjene dejavnosti potekale tudi v Strasbourgu, kar bi zahtevalo tudi sodelovanje s francoskimi organi.

Gre za korupcijsko afero, ki jo je razkril britanski časnik Sunday Times. Vanjo so za zdaj vpleteni štirje evropski poslanci - Slovenec Thaler in Avstrijec Ernst Strasser, ki sta že odstopila, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Sunday Times trdi, da so se njegovi novinarji pod krinko lobistov z omenjenimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ.

Ne spreglejte