Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2018,
21.58

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

okolje Jure Leben globalno segrevanje onesnaženost izpusti

Torek, 9. 10. 2018, 21.58

5 let, 6 mesecev

Okoljski ministri EU še iščejo kompromis o avtomobilskih izpustih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Kitajska promet smog |  Avstrijsko predsedstvo je še vedno odločeno, da dogovor doseže nocoj. Köstingerjeva je v večerni javni razpravi znova pozvala k prožnosti in napovedala nova prizadevanja za izboljšanje kompromisa. | Foto Reuters

Avstrijsko predsedstvo je še vedno odločeno, da dogovor doseže nocoj. Köstingerjeva je v večerni javni razpravi znova pozvala k prožnosti in napovedala nova prizadevanja za izboljšanje kompromisa.

Foto: Reuters

Okoljski ministri EU v Luksemburgu še iščejo kompromis o ciljih za znižanje izpustov pri novih avtomobilih. Avstrijsko predsedstvo se še trudi izboljšati kompromis. Veliko članic je kritičnih, da je ob tej pozni uri na mizi slabši predlog od tistega zjutraj. Slovenija trenutnega predloga ne more podpreti.

Evropska komisija je novembra lani predlagala 30-odstotno znižanje izpustov ogljikovega dioksida pri novih avtomobilih in lahkih tovornih vozilih do leta 2030 v primerjavi z letom 2021. Evropski parlament želi 40-odstotno znižanje, kompromisni predlog avstrijskega predsedstva pa ostaja pri 35-odstotnem znižanju ob nekaterih drugih spremembah.

Glavna bitka se bije med taboroma manj ambiciozne Nemčije in bolj ambiciozne Francije. Nemčija podpira 30-odstotno znižanje, Francija pa 40-odstotno. Nekatere države, na primer Švedska, Danska in Nizozemska, se sicer zavzemajo za še ambicioznejši cilj. Za nekatere, na primer Bolgarijo in Madžarsko, pa je tudi 30 odstotkov preveč ambiciozno.

Večerni predlog slabši od jutranjega

Avstrijska ministrica za trajnost in turizem Elisabeth Köstinger, ki v imenu avstrijskega predsedstva vodi zasedanje, je sicer v večerni javni razpravi dejala, da je jutranji kompromisni predlog podprlo pet držav, sedanji pa ima večjo podporo. A več držav je izrazilo presenečenje, da je sedaj na mizi predlog, ki je še slabši od tistega zjutraj.

Presenečenje nad oslabljenim kompromisnim predlogom so na primer izrazili Luksemburg, Švedska in Danska. "Pripravljeni smo na kompromis, a ta mora iti v obe smeri," je izpostavila švedska okoljska ministrica Karolina Skog. Danski državni sekretar Morten Baek pa je dejal, da je ta kompromis pobarvan s tanko plastjo zelene barve in da se ob majhni praski takoj pokaže črnina.

Suša
Novice Priča smo ekstremnim vročinskim valovom, življenje se bo korenito spremenilo

Leben trenutnega kompromisnega predloga ne podpira

Nizozemska državna sekretarka Stientje van Veldhoven je izpostavila, da je sedemnajst držav želelo ambicioznejši predlog. Danska je sicer po njenih besedah pripravljena sprejeti tudi 35-odstotno znižanje, a teh 35 odstotkov mora biti trdnih. Pozvala je k vrnitvi k jutranjemu predlogu in opozorila, da jih čaka dolga noč, če bodo razpravljali o predlogu, ki je na mizi.

Slovenski okoljski minister Jure Leben je povedal, da trenutni kompromisni predlog nima slovenske podpore in pozval k ambicioznejšemu kompromisu, saj da sedanje ukrepanje ni v skladu z ugotovitvami poročila Mednarodnega odbora za podnebne spremembe (IPCC).

vreme
Novice Topel val nad Evropo: temperature do 30 stopinj Celzija

Avstrijsko predsedstvo odločeno, da dogovor doseže nocoj

Zadostna ambicioznost je ključna za potrditev vodilne vloge EU v boju proti podnebnim spremembam, zaradi zavez v sklopu mednarodnega podnebnega dogovora iz Pariza in zaradi novih znanstvenih dokazov, ki kažejo na potrebo po ohranitvi segrevanja globalne temperature pri 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven, saj sicer grozijo katastrofalne posledice.

Za dogovor o ciljih za zmanjšanje avtomobilskih izpustov, ki bo sicer šele izhodišče članic za pogajanja z Evropskim parlamentom, je dovolj kvalificirana večina. Avstrijsko predsedstvo je še vedno odločeno, da dogovor doseže nocoj. Köstingerjeva je v večerni javni razpravi znova pozvala k prožnosti in napovedala nova prizadevanja za izboljšanje kompromisa.

Ne spreglejte