Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
11.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

Poljska protesti splav

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 11.57

6 let, 7 mesecev

Ogorčene Poljakinje z množičnimi protesti nad predlagano prepoved splava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Poljska splav črni protest | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predlog zakona, ki bi na Poljskem ženskam prepovedal splav v skoraj kakršnihkoli okoliščinah, je sprožil množične proteste. Številne Poljakinje danes ne delajo, solidarnost jim s protestnimi shodi izražajo tudi v drugih državah Evrope.

Danes v več kot 60 poljskih mestih potekajo množični protesti proti predlaganemu zakonu o skorajda popolni prepovedi splava na Poljskem.

Zaostritev že tako strogega zakona

Že danes je v državi, v kateri se 87 odstotkov prebivalcev izreka za katoličane, splav mogoč le v redkih primerih. Prekinitev nosečnosti je mogoča le, če je močno ogroženo življenje zarodka ali matere in če je nosečnost posledica posilstva ali incesta.

Predlog zaostritve zakona, ki ga je vložila konservativna civilnodružbena iniciativa, združena v koalicijo Stop splavu, vsebuje stroge kazni tako za ženske, ki bi se odločile za prekinitev nosečnosti, kot tudi zdravnike, ki bi splave izvajali.

Močno restriktiven predlog zakona proti splavu je na ulice poljskih mest pognal številne protestnike. Številnih shodov na Poljskem naj bi se udeležilo šest milijonov ljudi, predvsem žensk. | Foto: Reuters Močno restriktiven predlog zakona proti splavu je na ulice poljskih mest pognal številne protestnike. Številnih shodov na Poljskem naj bi se udeležilo šest milijonov ljudi, predvsem žensk. Foto: Reuters

S črnim protestom nad konservativno iniciativo

Ženskam, ki bi splavile, bi po predlaganem zakonu grozilo do pet let zapora, sodni pregon in zaporna kazen pa bi doletela tudi morebitne vpletene zdravnike. Kritiki predlaganega zakona opozarjajo še na možnost, da bi se v težavah znašle ženske, ki bi splavile spontano, zdravniki pa bi se zaradi strahu pred preganjanjem izogibali tudi najbolj rutinskim posegom.   

Poljakinje so nad predlogom ogorčene in želijo s t. i. črnim protestom preprečiti zaostritev zakonodaje. Po anketi časnika Newsweek Polska kar 74 odstotkov Poljakov podpira veljaven zakon o splavu, ki je bil sprejet leta 1993. Na ulicah poljskih mest danes pričakujejo več milijonov protestnikov.

Iniciativo proti splavu, ki jo je s podpisi podprlo sto tisoč ljudi, trenutno obravnava posebna vladna komisija.

Ne spreglejte