Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2012,
14.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 7. 2012, 14.46

7 let, 12 mesecev

Ogenj pred Crikvenico, Hrvaška se bori s plameni (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaški gasilci se na več območjih po vsej državi borijo z ognjem. Ponekod so požare uspeli omejiti, najhuje pa je trenutno na območju Crikvenice, kjer njihova prizadevanja otežuje močna burja.

Po poročanju posebnega poročevalca Planet Siol.net je v večernih urah ogenj najbolj ogrozil Crikvenico, saj so se zublji naselju Hrusta ob vhodu v mesto približali le na tristo metrov, gasilci pa se borijo, da ne bi dosegel stanovanjskih stavb. Burja, ki je čez dan ovirala gašenje na območju, je sicer popustila, a je še vedno močna.

V Crikvenici so hrvaški organi organizirali tudi zbirni center za tiste turiste, ki želijo zapustiti kamp Selce, slednjega so ga evakuirali že dopoldne, nato pa znova odprli. Kamp naj sicer ne bi bil več ogrožen, požar, ki je zjutraj izbruhnil med krajema Bribir in Selce v občini Novi Vinodolski, pa se je nato razširil v vse smeri, tako proti Crikvenici kot Novem Vinodolskem.

Nekaj hiš in stavb v Selcah je bilo poškodovanih, bile so tudi težave z elektriko. Na območju je ves dan vladal prometni kaos, potem ko so morali zaradi gostega dima zapreti jadransko magistralo pri Selcu in lokalno cesto pri Bribirju. Promet se je po enosmernih ulicah spremenil v dvosmernega, saj se je iz Selca bežalo po najkrajši in nedovoljeni poti.

"Bilo bi dobro, če bi dobili pomoč iz zraka, vendar je to zaradi orkanske burje za zdaj nemogoče," je povedal Slavko Gauš, poveljnik gasilcev Primorsko-goranske županije. Pravijo, da ognja ne bo mogoče ustaviti, dokler močni vetrovi ne ponehajo.

Lokalnim gasilcem je pozno popoldne priskočilo na pomoč okoli 80 kolegov z območja Zagreba, Karlovca in Zadra. Proti večeru pa je del pogorišča na območju Crikvenice, ki je najbližje naselju, obiskal hrvaški notranji minister Ranko Ostojić.

Nekaj požarov je izbruhnilo tudi popoldne, med drugim v kraju Jagodnja Gornja na območju Zadra, kjer ognjeni zublji ogrožajo hiše.

Burja naj bi se počasi umirila šele sredi torka Hrvaški vremenoslovci sicer napovedujejo, da naj bi se burja na hrvaški obali počasi umirila šele sredi torka.

Danes je gorelo tudi na območju Šišana pri Pulju, kjer so gasilcem pomagali tudi z letali. Gasilci so požar lokalizirali v popoldanskih urah, potem ko je zgorelo 50 hektarjev hrastovega gozda, nizkih rastlin in vinogradov.

Na Reki umrl 45-letni gasilec V požaru, ki je davi po 4. uri izbruhnil v Mošćenićki Dragi blizu Opatije, pa je umrl 45-letni gasilec iz Opatije. Gasilec se je na terenu nenadoma zgrudil. Po poročanju Hrvaškega radia naj bi bila zanj usodna srčna kap, umrl pa je v bolnišnici na Reki.

Na območju Mošćenićke Drage je gorel gozd in nizko rastlinje, domačim gasilcem ter njihovih kolegom iz Lovrana, Opatije in Reke pa ni šel na roko niti močan veter. Požar se je širil proti kraju Sučići in proti hribu Učka. Gasilci so zgodaj popoldne sporočili, da so ga uspeli lokalizirati.

Prejšnjo noč so se gasilci s požari borili tudi na otokih Rab, Mljet in Korčula ter pri Orebiću na polotoku Pelješac, je sporočila policija. Na Mljetu je med krajema Babino Polje in Blato čez dan znova zagorelo, a so pristojne oblasti nocoj sporočile, da je požar pod nadzorom.

Ne spreglejte