Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2012,
12.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Barack Obama Mitt Romney

Sreda, 17. 10. 2012, 12.21

8 let

Odzivi na soočenje: Kot dvoboj Alija in Frazierja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komentatorji se večinoma strinjajo, da se je predsednik Barack Obama tokrat proti republikanskemu kandidatu Mittu Romneyju bistveno bolje izkazal.

Obama je bil na drugem soočenju neprimerno bolj odločen, energičen in zavzet, kot pa je to pokazal na prvem soočenju. Romney, ki je dominiral v prvem soočenju, je bil na drugem večkrat potisnjen v obrambo svojih stališč. Moral se je zagovarjati zaradi izjav, da bi morali veliki ameriški proizvajalci avtomobilov bankrotirati, in se opredeliti do tega, z natančno katerimi spornimi določili arizonskega zakonika o imigrantih se strinja in s katerimi ne. Neposredno po soočenju so se zato celo nekateri vidnejši konservativci strinjali, da je bil tokrat Obama močnejši. Konservativni kolumnist Charles Krauthammer je za Fox News recimo povedal, da je soočenje spominjalo na legendarni boksarski spopad med Mohamedom Alijem in Joejem Frazierjem. "To je bil težek spopad, a naposled je Obama, ki je imel izredno dobro noč, zmagal po številu točk," je svojo metaforo boksarskega spopada končal Krauthammer. Romney se je na neki točki zavzel za sto odstotkov Američanov, kar pa je pri Obami zgolj sprožilo odziv o zloglasnih 47 odstotkih, ki jih je na zaprtem srečanju donatorjev pred časom zasmehoval Romney. Takrat je Romney skoraj polovico Američanov označil za ljudi, ki se imajo za žrtve in niso pripravljeni prevzeti odgovornosti za svoja življenja, s čimer se je zameril številnim in izzval ogromno ogorčenih odzivov. Republikanski kandidat pa je bil uspešnejši v kritiki predsednikove ekonomske politike, za katero je zatrdil, da si Amerika ne more več privoščiti še dodatnih štirih let takšnega razvoja. Komentatorji pa se strinjajo, da je Romneyju spodletelo, ko je poskušal Obamo kritizirati zaradi njegovega odziva na napad na ameriško veleposlaništvo v Libiji. Romneyja, ki je predsednika kritiziral, češ da je čakal štirinajst dni, preden je napad označil za teroristično dejanje, je popravila celo moderatorka Candy Crowley, saj je Obama to v resnici storil že en dan po napadu.

Prve ankete in Romneyjev zloglasni fascikel

Sodeč po prvih anketah je tudi večino vprašanih prepričal Obama, v anketi televizijske mreže CNN je zanj glasovalo 46 odstotkov, za Romneyja pa 39. Anketa CBS News , ki je bila izvedena med še neodločenimi volivci, pa je pokazala, da 37 odstotkov vprašanih verjame, da je v soočenju zmagal Obama, in 30 odstotkov, da Romney. A ista anketa je pokazala še en podatek, ki se ga Obama ne more veseliti. 65 odstotkov istih neopredeljenih volivcev je namreč prepričanih, da je na področju ekonomije boljši Romney, medtem ko se je za Obamo izreklo samo 34 odstotkov. Prav ostra kritika Obamove ekonomske politike zato predstavlja najboljši del Romneyjeve predstave, kar mu bo morda omogočilo, da tudi drugo soočenje ne bo preveč slabo vplivalo na njegov položaj v predvolilni tekmi.

Tega pa ni mogoče trditi za zloglasne fascikle, ki utegnejo republikanskega kandidata še kar nekaj časa preganjati in so že postali tarča javnega posmeha in internetnih parodij. Romneyjeva usodna napaka se je zgodila, ko je odgovarjal na vprašanje o tem, kaj je do zdaj storil z vidika enakopravnosti spolov. Romney je začel zavzeto odgovarjati, da je že v času, ko je bil guverner zvezne države Massachusetts, iskal usposobljene ženske, ki bi jih lahko zaposlil v svojem kabinetu. Nato je povedal, da so mu prinesli fascikle, polne žensk, ki bi bile dobre kandidatke. Zaradi te izjave so se na socialnih omrežjih takoj pojavile številne skupine, ki so se začele norčevati iz Romneyjevih fasciklov, polnih žensk, in zdi se, da se ta polemika še nekaj časa ne bo polegla.

Ne spreglejte