Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 8. 2008,
19.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 6. 8. 2008, 19.24

8 let

Obsojen nekdanji voznik Osame bin Ladna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Šestčlanska vojaška porota posebnega vojaškega sodišča za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi je Salima Hamdana spoznala za krivega zaradi podpiranja terorizma.

Porota je Hamdana, nekdanjega voznika vodje mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna, oprostila za sodelovanje v teroristični zaroti. Ne glede na današnjo odločitev pa Hamdanu še vedno grozi dosmrtni zapor. Hamdanovi odvetniki: V tem sistemu oprostilne sodbe skoraj niso možne

Hamdan je odločitev sprejel s solzami v očeh, njegovi odvetniki pa so povedali, da kaj drugega ni bilo za pričakovati, saj je sistem narejen tako, da oprostilne sodbe skoraj niso možne. Sodniki so namreč sprejeli dokaze, ki jih ne bi sprejelo nobeno drugo civilno ali vojaško sodišče, prav tako so upoštevali njegova priznanja, do katerih so prišli s "prisilnimi tehnikami". Hamdan je dejal, da so ga mučili, in je želel, da s tem nehajo, zato jim je povedal vse, kar so si želeli.

Hamdan je bil obtožen, da je novembra 2001 v Kandaharju v Afganistanu po nalogu domnevnega terorističnega voditelja in glavnega organizatorja napadov na ZDA 11. septembra 2001 Kalida Šejka Mohameda na bojišče vozil rakete. Hamdan je trdil, da je bil tam le na humanitarni misiji reševanja žensk in otrok, med njimi lastne žene in hčerke. Njegovi odvetniki so skušali poroto prepričati, da je bil le navaden uslužbenec, ki ni bil povezan s terorizmom.

Deljena mnenja o poštenosti sojenja Namestnik tiskovne predstavnice Bele hiše Tony Fratto je medtem sporočil, da je administracija predsednika Georgea Busha zadovoljna, ker je Hamdan dobil pošteno sojenje. Organizacija Human Rights Watch pa je celoten proces hudo kritizirala z mnenjem, da sojenje, ki je odvisno od oviranja dela obrambe, ne more biti pošteno.

Ne spreglejte