Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 7.41

8 let

Obsodbe Izraela zaradi napada na ladje se nadaljujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V mednarodni skupnosti se nadaljujejo obsodbe ponedeljkovega napada izraelskih komandosov na ladje s človekoljubno pomočjo za Gazo, v katerem je umrlo najmanj devet ljudi.

Izraelske sile so pred zoro v ponedeljek v mednarodnih vodah napadle konvoj šestih ladij, na katerih so bili mirovni aktivisti s pomočjo za Palestince na območju Gaze. Napad izraelskih komandosov je že v ponedeljek sprožil ostre odzive mednarodne skupnosti, v več državah pa so potekali tudi jezni protesti. VS ZN zahteva takojšnjo izpustitev ladij in pridržanih civilistov Varnostni svet ZN je v torek po več kot 12 ur dolgi razpravi sprejel predsedniško izjavo, v kateri je zahteval preiskavo vojaškega posredovanja Izraela ter takojšnjo izpustitev ladij in pridržanih civilistov. Izjava VS ZN sicer ni zavezujoča in je manj ostra, kot so zahtevali Palestinci in Turčija, vendar so jo članice sprejele soglasno.

Blokada Gaze traja že od leta 2007 V razpravi pred sprejetjem izjave je bilo med drugim slišati opozorila o tem, da do krvavega incidenta ne bi prišlo, če bi Izrael odpravil blokado območja Gaze, ki traja že od leta 2007 in zaradi katerega poldrugi milijon tamkajšnjih prebivalcev trpi hudo pomanjkanje.

Izrael: Šlo je za linč izraelskih vojakov Vse kritike pa je odločno zavrnil namestnik izraelske veleposlanice pri ZN Daniel Carmon. Med drugim je dejal, da je šlo za linč izraelskih vojakov, pri katerem so sodelovali posamezniki s terorističnimi zvezami. Konvoj naj bi organizirala skupina z radikalno protizahodno usmeritvijo, ki podpira teroristične organizacije, kot sta Hamas in Al Kaida.

Turčiji izjava VS ZN ni dovolj Da izjava VS ZN Turčije ni zadovoljila, je dal v parlamentu v Ankari vedeti turški premier Recep Tayyip Erdogan. Menil je, da je potrebno poleg izjave VS ZN storiti več. "Suhe izjave z obsodbami niso dovolj... Potrebni so rezultati." Sicer pa je Erdogan izraelski napad označil za "krvav pokol", za katerega bi moral biti Izrael kaznovan.

Med žrtvami je več Turkov Na ladjah, ki so jih napadle izraelske sile, je bilo veliko Turkov, prav tako pa naj bi bila večina med najmanj devetimi smrtnimi žrtvami napada turških državljanov. Po navedbah neimenovanega turškega diplomata so med ubitimi najmanj štirje Turki.

Zaradi ponedeljkovega izraelskega napada na humanitarni konvoj za Gazo se je v torek sešel tudi Svet ZN za človekove pravice v Ženevi. Zahtevo za sklic je v ponedeljek podala palestinska stran. Po pričakovanjih bo svet v sredo glasoval o osnutku resolucije, ki poziva k oblikovanju mednarodne misije za ugotavljanje dejstev glede ponedeljkovega krvavega incidenta.

Sešli so se tudi veleposlaniki Nata Na izrednem zasedanju so se sešli tudi veleposlaniki 28 članic Nata. Generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen se je po zasedanju sveta zveze Nato izognil ostri kritiki Izraela, je pa Izrael pozval, naj takoj osvobodi zajete aktiviste in ladje.

Mednarodna skupnost poziva k preiskavi Države po svetu obsojajo ponedeljkovo izraelsko akcijo. Rusija in EU sta v skupni izjavi, sprejeti na vrhunskem srečanju v Rostovu na Donu, pozvali k "polni in neodvisni" preiskavi. Predsedujoči Odboru ministrov Sveta Evrope Antonio Milošoski pa je napad označil za veliko tragedijo.

Egipt je sprostil prehod v Gazo Jordanski kralj Abdulah II. je napad označil za zločin, od mednarodne skupnosti pa zahteval "takojšnje in učinkovite korake" za odpravo blokade Gaze. Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je medtem odredil odprtje prehoda Rafa v Gazo za dostavo človekoljubne pomoči in zdravil na obubožano območje. To je edini terminal v Gazo, ki ni pod nadzorom Izraela, Egipt pa ga je zaprl leta 2007, ko je oblast na območju prevzelo palestinsko gibanje Hamas.

Ahmadinedžad: Izrael načrtuje množični napad na Gazo Izraelski napad na humanitarni konvoj so med drugim obsodili tudi v Pekingu. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pa je v Teheranu dejal, da imajo natančne informacije o tem, da Izrael načrtuje "množični napad" na Gazo. Iranski vrhovni verski voditelj Ajatola Ali Hamenej je medtem zahteval, da se izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Ehuda Baraka zaradi ponedeljkovega napada postavi pred sodišče.

Izrael bo še naprej zaustavljal ladje s pomočjo Gazi Izrael je kljub obsodbam v svetu napovedal, da bo tudi v prihodnje preprečil vsak poskus ladij s pomočjo, da bi dosegle območje Gaze. Namestnik izraelskega obrambnega ministra Matan Vilnai je za izraelski radio zatrdil, da ladjam ne bodo dovolili, da bi dosegle Gazo in oskrbovale "nekaj, kar je postalo teroristična grožnja v osrčju Izraela". Vilnai je še dejal, da "v Gazi ni humanitarne katastrofe", priznal pa je, da so razmere težke.

Več sto aktivistov še vedno zadržujejo v Izraelu Izrael je sicer več deset v ponedeljek na ladjah zajetih aktivistov že deportiral, več sto pa jih še zadržuje. Izmed 682 ljudi iz 42 držav, ki so bili na krovu šestih ladij, so jih po podatkih izraelske policije 45 deportirali, drugi pa ostajajo zaprti. Kljub ponedeljkovi krvavi operaciji in izraelski napovedi so organizatorji konvoja proti Gazi že poslali novo ladjo, ki je trenutno v vodah ob Italiji, kmalu pa naj bi tja napotili še eno ladjo. Ladji naj bi do območja pripluli konec tega ali v začetku prihodnjega tedna.

Nasilno tudi v Gazi Znova pa je bilo medtem nasilno v Gazi. V napadu izraelskih letalskih sil na severu območja so bili ubiti trije Palestinci. Izrael je napad izvedel, potem ko sta na judovsko državo padli dve raketi. Izraelske sile so že pred tem ubile dva Palestinca, ki sta se iz Gaze vtihotapila na jug Izraela.

Ne spreglejte