Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2012,
7.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Barack Obama Mitt Romney

Sreda, 17. 10. 2012, 7.04

8 let

Obama se je tokrat odrezal veliko bolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik ZDA Barack Obama in nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney sta se na univerzi Hofstra v Hempsteadu pri mestu New York pomerila na drugem soočenju predsedniških kandidatov ZDA.

Obama se je tokrat odrezal veliko bolje kot 3. oktobra na prvem soočenju v Denverju in prve ankete so mu prisodile zmago. Anketa televizije CNN, za katero je voditelj Wolf Blitzer zagotovil, da je "znanstvena", je zmago prisodila Obami s 46-odstotno podporo, Romney pa je dobil 39 odstotkov glasov registriranih volivcev, ki so si ogledali soočenje. Sodelovalo je enako število republikanskih, demokratskih in neodvisnih volivcev. Povezovalka soočenja, voditeljica televizije CNN Candy Crowley, je za razliko od Jima Lehrerja s prvega soočenja pritiskala na zavoro in kandidatoma odvzemala besedo, ko sta bila predolga oziroma sta se oddaljila od teme, čeprav tudi tega nikakor ni primanjkovalo.

Zagovarjala podobna stališča kot na prvem soočenju, a Obama tokrat agresivnejši Kandidata sta v Hempsteadu zagovarjala enako politiko in stališča kot v začetku meseca na univerzi Denver, vendar s to razliko, da je bil tokrat tudi Obama podobno agresiven in živahen kot Romney, če ne še bolj. Med drugim sta se spopadla glede davkov, primanjkljaja, nacionalnega dolga, delovnih mest, energetske politike, imigracije, enakopravnosti žensk, zdravstva in drugih tem.

O vprašanju delovnih mest in gospodarske rasti Romney je volivcem spet opisal štiri leta pod Obamo kot čas zamujenih priložnosti in jim zagotovil, da bo hitreje ustvarjal delovna mesta. Obamo je obtožil, da ima zaradi njegove politike danes delo manj Američanov kot v času, preden je nastopil svoj mandat. "Bilo ni nikakršnega napredka, ki bi ljudem omogočil vrnitev na delo," je povedal Romney in se zavzel za majhna podjetja, za katera si želi, da bi imela spodbudno okolje, da bi se lahko razvijala. Obama je odgovoril z napadom na republikanski načrt za ekonomsko rast, ki ima pet točk, in zatrdil, da jih v resnici nima pet, temveč samo eno – točko, kako zagotoviti, da ljudem na vrhu ne bo treba spoštovati enakih pravil kot vsem drugim. "To je bila njegova filozofija v zasebnem sektorju, držal se je je kot guverner, danes pa jo ponuja tudi kot predsedniški kandidat," je Romneyja kritiziral Obama. Obama je spomnil tudi na Romneyjevo izjavo, da se mu zdi pošteno, če sam plačuje davek po nižji stopnji, kot nekdo, ki zasluži na leto 50.000 dolarjev.

Energetska politika Do najbolj silovite izmenjave stališč pa je prišlo, ko je razprava nanesla na vprašanje energetike. Obama je zatrdil, da je proizvodnja nafte in plina v ZDA danes višja, uvoz nafte pa na najnižji ravni v zadnjih dvajsetih letih. Obenem je poudaril, da danes začenjajo s proizvodnjo avtomobilov, ki bodo energetsko bolj učinkoviti in bodo hkrati ustvarjali nova delovna mesta. A Romney se ni vdal in je Obamo vztrajno kritiziral zaradi dovoljenj za vrtanje nafte in nazadnje zatrdil: "Nihče ne verjame, da ste človek, ki bo spodbujal proizvodnjo nafte, plina in oglja."

Davki in pokojninski sistem Romney se je zavzel za znižanje davkov za srednji razred: "Hočem, da ima srednji razred nižje davke, saj je bil v zadnjih štirih letih pokopan. Tudi Obama želi srednjemu razredu in tistim, ki si vanj želijo priti, olajšati položaj. Ob tem je poudaril, da je pred štirimi leti obljubil znižanje davkov za srednji razred in to pozneje tudi storil. "Napovedal sem, da bomo znižali davke za majhna podjetja, ki so gonilo in motor gospodarske rasti, in resnično smo te davke zmanjšali za osemnajstkrat." Nekaj smeha je bilo v dvorani, ko je Obama najprej obtožil Romneyja, da še vedno služi z naložbami v podjetja, ki izvažajo delovna mesta na Kitajsko, obenem pa obtožuje administracijo, da ni dovolj ostra do kitajskih manipulacij valute, piratstva in nepoštenih trgovinskih praks. Romney je odgovoril, da je njegov denar v skladu, na katerega nima nobenega vpliva, nato pa je vztrajno spraševal Obamo, če je pogledal svoj pokojninski sklad, ki domnevno prav tako vlaga v Kitajsko. "Veš kaj? Ne gledam svoje pokojnine. Ni tako velika kot tvoja," je Romneyju, katerega premoženje je ocenjeno na več kot 200 milijonov dolarjev odvrnil Obama.

O napadu v Libiji Romney je Obamo kritiziral zaradi ravnanja ob septembrskem napadu na ameriški konzulat v Bengaziju, ko so ubili ameriškega veleposlanika in še tri druge Američane. Po prepričanju republikanskega kandidata je odziv njegove administracije pod vprašaj postavil njegovo celotno politiko do Bližnjega vzhoda. Člani Obamove administracije so namreč več kot teden dni zatrjevali, da je bil napad v Bengaziju 11. septembra letos najprej spontani protest zaradi žaljivega filma o muslimanskem preroku Mohamedu. Vendar pa je Obama že dan po napadu v rožnem vrtu Bele hiše dejal, da "nobeno teroristično dejanje ne bo omajalo odločnosti te velike nacije". Romney je začel z obtožbo, da je Obama čakal tedne, da dejanje označi za teroristično, Obama pa mu je povedal: "Prosim guverner, nadaljuj". Ko je Romney končal, mu je povedal, da ne pozna dejstev in naj prosim pokažejo posnetek govora. Vmešala se je Crowleyjeva in dejala, da ima Obama prav.

Ne spreglejte