Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2013,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

varčevanje ZDA Barack Obama vojska

Sobota, 2. 3. 2013, 14.16

8 let

Obama podpisal "neumne in nepotrebne" varčevalne ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik je podpisal neposredne varčevalne ukrepe in pri tem resnobno opomnil, da bodo imeli ukrepi temeljne posledice za ameriško gospodarstvo.

Barack Obama je moral nehvaležne in rigorozne ukrepe sprejeti po tem, ko v tamkajšnjem kongresu demokrati niso potrdili pričakovanega kompromisa z republikanci. Demokrati so namreč poskušali ravno z grožnjo omenjenega ukrepa od republikancev "izsiliti" pristanek na dvig davka, s katerim bi lahko znižali državni primanjkljaj. Brez dela naj bi ostalo kar 750 tisoč javnih uslužbencev Zaradi podpisanih ukrepov pa bodo morali Američani krepko zategniti pasove, saj bodo morali samo do konca septembra proračunsko porabo zmanjšati za 85 milijard dolarjev, kar bo posledično gospodarsko rast zmanjšalo za pol odstotne točke, brez dela pa naj bi ostalo kar 750 tisoč javnih uslužbencev. "Ne bi smeli delati neumnih in arbitrarnih rezov pri stvareh, od katerih je odvisna usoda podjetij in delavcev," je med drugim komentiral Obama, ki je ukrepe označil tudi kot nepotrebne. Polovica privarčevanega denarja naj bi sicer prišla z naslova vojaških izdatkov (okoli 43 milijard dolarjev), okoli 11 milijard pa naj bi odškrtnili javnemu zdravstvu.

Hagel: Varčevalni ukrepi utegnejo ogroziti izvajanje vojaških misij Obrambni minister Chuck Hagel je posvaril, da varčevalni ukrepi utegnejo ogroziti izvajanje vojaških misij. "Ta negotovost ogroža našo sposobnost efektivnega izvajanja vseh misij," je tako še pred podpisom ukrepov svaril Hagel. Haglov predhodnik Leon Panetta je bil še bolj oster in je ukrepe označil za fiskalno kastracijo in mehanizem, ki pelje v pogubo.

Na obrambnem ministrstvu pravijo, da bodo morali skrajšati delovni teden 800 tisoč civilnim uslužbencem, zmanjšati število ur letenja bojnih letal in odložiti vzdrževanje opreme. Mornarica bo tako postopno prizemljila nekaj sto letal, pri zračnih silah bodo rezali število ur letenja in vojska bo omejila urjenje vseh enot, razen tistih, ki jih bodo poslali v Afganistan.

"To bo zelo vplivalo na urjenje in pripravljenost," je še dejal Hagel. "Še ta mesec bomo poslali obvestila tisoč zaposlenim civilistom, ki bodo morali na čakanje."

Ne spreglejte