Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
19.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 19.40

8 let

Obama naj bi se sestal z voditelji iz Srednje Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški predsednik Barack Obama naj bi se ob obisku v Pragi prihodnji teden sestal tudi s predsedniki držav in vlad iz Srednje Evrope, med drugim iz Slovenije.

Osrednji dogodek obiska bo sicer podpis nove pogodbe o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom.

Udeležbo potrdila Basescu in Bajnai Svojo udeležbo na vrhu ZDA in Srednje Evrope sta že potrdila romunski predsednik Traian Basescu in madžarski premier Gordon Bajnai. Povabljeni so sicer še voditelji Slovaške, Bolgarije, Poljske, Estonije, Latvije, Litve, Hrvaške in Slovenije. v kabinetu premiera Boruta Pahorja zaenkrat še niso mogli potrditi, ali se bo slovenski premier srečanja v Pragi udeležil ali ne.

Obama: ZDA ne bodo spremenile svoje vzhodne politike Uradni program Obamovega obiska v češki prestolnici bo sicer objavljen v prihodnjih dneh, piše nemška tiskovna agencija dpa. Agencija ob tem ob sklicevanju na neimenovane diplomatske vire dodaja, da naj bi Obama na srečanju s srednjeevropskimi voditelji zavrnil pomisleke, da bi utegnile ZDA spremeniti svojo vzhodno politiko v korist Rusije. Ti naj bi se okrepili po tem, ko je Obama odstopil od načrtovane postavitve protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem, ki so mu v Moskvi ostro nasprotovali.

Številna dvostranska srečanja Mediji so ob sklicevanju na neimenovane diplomatske vire poročali, da bo Obama morda v Prago prispel že v sredo 7. aprila, dan pred podpisom naslednice Starta, ter ostal do petka. Pri tem naj bi ga spremljala državna sekretarka Hillary Clinton. V teku naj bi bile že priprave na vrsto dvostranskih srečanj, ki jih bosta med obiskom imela Obama in Clintonova, kot tudi na omenjeni mini vrh Srednja Evropa-ZDA.

Največ pozornosti namenjene nasledniku Starta Ob Obamovem obisku v Pragi bo sicer največ pozornosti posvečene njegovemu srečanju z ruskim kolegom, na katerem bosta med drugim slovesno podpisala novo pogodbo o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve - prve tovrstne pogodbe v zadnjih 20 letih, ki bo nasledila pogodbo Start iz leta 1991. Rusija in ZDA sta dogovor o novi pogodbi dosegli 26. marca.

Ne spreglejte