Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
7.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Barack Obama Italija

Petek, 10. 2. 2012, 7.43

8 let

Obama in Monti za močnejši "obrambni zid" v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik Barack Obama in italijanski premier Mario Monti sta se v četrtek v Beli hiši strinjala, da Evropa potrebuje močnejši obrambni zdi za stabilnejšo pot do poplačila dolgov.

Obama je pri tem Montiju izrazil vso podporo pri njegovih prizadevanjih za strukturne reforme in zmanjšanje dolga v Italiji.

"Evropska rast je pomembna ne le za Evropo, ampak tudi za ZDA in ves svet" Obama je po srečanju dejal, da je evropska rast pomembna ne le za Evropo, ampak tudi za ZDA in ves svet. ZDA bodo zato storile vse, kar je v njihovi moči, za stabilizacijo položaja v Evropi, je poudaril ameriški predsednik, ki pa denarne pomoči ni obljubil, saj naj bi imela Evropa tega sama dovolj.

Ameriški predsednik je pohvalil ukrepe italijanskega premiera in dejal, da so pomagali obnoviti zaupanje ne le znotraj Italije, ampak tudi v Evropi in na finančnih trgih.

Monti: 30 mrd evrov vreden varčevalni paket že daje rezultate Monti je pred srečanjem z Obamo v inštitutu Peterson povedal, da 30 milijard evrov vreden varčevalni paket že daje rezultate s padcem donosa na državne obveznice.

Italija ima več dolga, kot Grčija, Španija in Portugalska skupaj Dodal je, da se bo, če se bo uspelo rešiti Grčijo, položaj izboljšal tudi za Italijo, ki se ubada z dolgom v višini 1900 milijard evrov, kar je več, kot ga imajo Grčija, Španija in Portugalska skupaj.

Glede Grčije je Monti menil, da Mednarodni denarni sklad (IMF), ki sodeluje pri reševanju Evrope, ne bi smel biti preveč tog, ampak pragmatičen. Če se pogoji izpolnjujejo minimalno, je treba iti naprej, da ne bo "eksplozije", je dejal. Monti je o evropski dolžniški krizi govoril tudi s kongresniki, danes pa bo obiskal Wall Street v New Yorku, kjer bo prav tako iskal podporo za svoj načrt.

Monti: Evropa potrebuje več enotnosti Po srečanju z Obamo je Monti ponovil svoje prepričanje, da Evropa potrebuje več enotnosti. ZDA je izpostavil kot dober primer prednosti enotnega trga, zato si bo Italija še naprej prizadevala za enotnost evropskega trga.

V Siriji je treba zaustaviti prelivanje krvi Obama in Monti sta govorila tudi o drugih temah. Obama se je Montiju zahvalil za sodelovanje v operacijah zveze Nato v Afganistanu, na Kosovu in v Libiji. Pri vprašanju Sirije pa sta se strinjala, da je treba zaustaviti prelivanje krvi in poskrbeti za tranzicijo.

Ne spreglejte