Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
28. 7. 2016,
6.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Barack Obama Hillary Clinton Donald Trump konvencija

Četrtek, 28. 7. 2016, 6.45

6 let, 7 mesecev

Obama in demokrati okrepili napade na Trumpa

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

barack obama, hillary clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tretji dan demokratske konvencije je predsednik ZDA Barack Obama odločno podprl Hillary Clinton za svojo naslednico, češ da je prava oseba, ki lahko državo popelje naprej.

"Še nikoli ni bilo moškega ali ženske, ki bi bil bolj primeren, da bi služil kot predsednik ZDA, kot je Hillary Clinton," je o svoji tekmici za demokratsko nominacijo dejal Obama, tako kot ostali govorci pa se ni izognil napadom na republikanskega nominiranca Donalda Trumpa. "Hillary bo opravila delo in to ne da bi se zatekala k mučenju ali prepovedi vstopa celotnim religijam v našo državo," se je obregnil ob Trumpovo idejo, da bi muslimanom morali prepovedati vstop v ZDA. Dodal je, da imajo volivci novembra izbiro med upanjem in strahom, Trumpa pa je označil za "doma vzgojenega demagoga".

Podpredsednik ZDA Joe Biden je Trumpa opisal kot "moškega, ki meša rohnenje z močjo" in kot nekoga, ki "nima pojma o srednjem razredu".

Senator iz Virginije Tim Kaine je nato sprejel nominacijo za podpredsednika. "Ne morete verjeti niti eni besedi, ki pride iz ust Donalda Trumpa," je spustil puščico proti newyorškemu milijarderju.

Republikansko konvencijo prejšnji teden je zaznamovalo prikazovanje ZDA kot države v težavah, demokrati ta teden pa so bili precej bolj optimistični. Ameriški mediji tako pišejo, da sta stranki letos zamenjali svoji tradicionalni usmeritvi. Republikanci so pripadniki stranke, ki ima bolj optimistično mantro in ZDA prikazuje kot bleščeče, demokrati pa so do zdaj veljali za stranko, ki bolj izpostavlja skrbi in napake.

Tony Fratto, namestnik tiskovnega predstavnika Bele hiše v času predsednikovanja Georga W. Busha, je na Twitterju zapisal: "Gledam, kako demokrati govorijo o ZDA, kot so to nekoč govorili republikanski kandidati."

Wikileaks objavil zvočne posnetke s strežnikov demokratov

Spletna stran Wikileaks je objavila zvočne posnetke, ki so jih pridobili s strežnikov ameriške demokratske stranke. Med njimi je posnetek besnega privrženca Clintonove, ki zahteva, naj stranka ustavi pretirano prizadevanje za Bernieja Sandersa.

Že prejšnji petek je Wikileaks objavil okoli 19.000 elektronskih sporočil, ki kažejo na zaskrbljenost, jezo in nadutost nekaterih strankarskih funkcionarjev do kandidature Sandersa. Zaradi objave teh sporočil je odstopila predsednica stranke Debbie Wasserman Schultz.

STA

Ne spreglejte