Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2015,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nova Zelandija

Torek, 1. 9. 2015, 12.55

8 let

Novozelandci izbirajo novo zastavo, med predlogi nekaj nenavadnih (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Državljani Nove Zelandije bodo novo zastavo najprej izbrali med štirimi finalisti, nato na referendumu.

Marca prihodnje leto bo na Novi Zelandiji referendum, na katerem bodo državljane spraševali, ali bi zamenjali državno zastavo. Referendum je eden od glavnih projektov premierja Johna Keya, ki mu mnogi očitajo, da z izborom nove zastave zapravlja proračunski denar, da bi si zagotovil mesto v zgodovini.

Debate o zamenjavi zastave na Novi Zelandiji potekajo že nekaj desetletij. Med argumenti, zakaj bi jo bilo dobro zamenjati, je tudi ta, da je trenutna zastava preveč podobna avstralski ter da so jo nekajkrat zamenjali celo ob uradnih priložnostih. Še bolj pa nekatere Novozelandce moti, da je na zdajšnji zastavi Union Jack, češ da jih to preveč navezuje na Veliko Britanijo.

Na natečaju deset tisoč predlogov

Tokrat so se projekta zamenjave zastave lotili zelo resno. Da bi našli alternativo za zdajšnjo zastavo, so maja razpisali natečaj za predloge nove zastave. Natečaj je bil odprt za vsakogar, rezultat pa je bilo več kot deset tisoč predlogov, med njimi tudi precej neresnih, recimo ptič kivi, ki mu iz oči švigajo laserji. Kljub temu so vse predloge objavili na vladni spletni strani.

Komisija je nato izbrala 40 najboljših predlogov, ki so jih predstavili odboru z dvanajstimi člani, ti pa so v teh dneh izbrali štiri finaliste. Med njimi bo javnost z glasovanjem po pošti med 20. novembrom in 11. decembrom izbrala zastavo, ki jo bodo poslali na referendum kot alternativo stari zastavi. Če bo izbrana nova zastava, bo ta pol leta pozneje uradno postala nova zastava države.

Vsi štirje finalni predlogi za zastavo so brez Union Jacka. Na treh predlogih je emblem list praproti, eden pa s korujem, spiralnim simbolom, ki v maorski kulturi simbolizira nov začetek. Oba simbola, tako praprot kot koru, sta tudi sicer nacionalna simbola Nove Zelandije. Na dveh predlogih je tudi južni križ.

Zastava Hundertwasserja in All Blacks

Zadnji resni poskus novozelandske države za zamenjavo zastave je bil leta 1983. Tedaj so kot alternativno zastavo države predlagali t. i. zastavo koru, ki jo je oblikoval Friedensreich Hundertwasser. Zastava se nikoli ni uveljavila.

Država je prepoznavna tudi po črno-beli zastavi s praprotjo, ki je znak njihove ragbijevske reprezentance in s katero se verjetno identificira največ Novozelandcev. Tudi med štirimi finalnimi predlogi je eden črno-bel, a ga je mnogo ljudi kritiziralo, češ da spominja na zastavo Islamske države.

Ne spreglejte