Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 9. 2015,
16.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Velika Britanija Jeremy Corbyn

Sobota, 12. 9. 2015, 16.48

7 let, 12 mesecev

Novi vodja laburistov označen za nacionalno nevarnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novi vodja laburistov Jeremy Corbyn pri Britancih vzbuja mešane občutke.

Na dan, ko je bil za vodjo britanskih laburistov izbran Jeremy Corbyn, je kandidat za ameriškega predsednika Donald Trump znova dokazal, kako lahko ga je naplahtati. Na njegov račun na Twitterju so poslali fotografijo Corbyna s pripisom, da je to oče oboževalca. Trump je nemudoma vesel razposlal fotografijo naprej.

Člani vlade v senci takoj odstopili Če ne drugega, je bil vsaj časovno usklajen z Britanci, ki so presenečeni doumeli, da je novi vodja laburistične stranke kljub vsemu postal politik, ki ga njegovi nasprotniki zmerjajo s trockistom. In mnogo nasprotnikov ima tudi med laburisti. Ne nazadnje so člani laburistične vlade v senci odstopili, še preden je Corbyn dokončal svoj zmagovalni govor, češ da ne morejo izkazati lojalnosti novemu vodji stranke. Po pisanju Daily Maila pa so ugledni člani laburistov ob izvolitvi Corbyna dejali, "da je to j... katastrofa".

"J... katastrofa!" Po navedbah Daily Maila so bili odzivi predvsem med poslanci laburistov vse prej kot prizanesljivi. Češ da je zmagal antimonarhist, anarhist, ljubitelj Putina, ISIS in Palestine. Preimenovali so ga v Jelly Corbyna, češ da je kot laburistični poslanec največkrat glasoval proti njihovim predlogom v parlamentu.

Toda Corbyn med laburiste prinaša nov veter. Če ne drugega, je pridobil mnogo novih članov, ki so se v stranko včlanili prav zato, da bi glasovali zanj. Zato analitiki napovedujejo, da se bodo pod njegovim vodstvom laburisti znova povezali z bazo, predvsem z sindikati. Njegovih kritikov pa je v javnosti kljub vsemu več kot podpornikov. Michael Fallon, britanski obrambni minister, je v imenu konservativne stranke v uradni izjavi zapisal, da so "v nevarnosti nacionalna varnost, gospodarstvo in celo varnost družin. To je zelo resen trenutek v naši zgodovini in konservativci bomo storili vse, da zagotovimo varnost, stabilnost in možnosti za vse delovne ljudi".

Korak k spremembam Seveda pa obstajajo tudi navdušeni odzivi. Ed Miliband, zadnji voditelj laburistov, ki je s položaja odstopil po poraznih volitvah, je dejal, da bo Corbyna podprl in da upa, da bo ta združil stranko ter jo popeljal do zmage.

V primerjavi z Donaldom Trumpom pa evropski politiki zelo natančno vedo, kdo je Jeremy Corbyn in kakšna so njegova stališča. Zato ni čudno, da mu je med prvimi čestital Pablo Iglesias, vodja španske stranke Podemos. Na Twitterju je zapisal: "Corbynova zmaga je odlična novica. Je korak naprej k spremembam v Evropi, ki bodo v prid ljudem."

Ne spreglejte