Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2020,
7.01

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

2

Natisni članek

cepivo Koronavirus Evropa ZDA

Petek, 18. 12. 2020, 7.01

3 leta, 4 mesece

Kurz potrdil popolno zaprtje države po božiču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

2

Koronavirus na Hrvaškem | Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 3.272 novih okužb z novim koronavirusom. Za boleznijo covid-19 je umrlo 68 bolnikov. | Foto Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 3.272 novih okužb z novim koronavirusom. Za boleznijo covid-19 je umrlo 68 bolnikov.

Foto: Reuters

V Avstriji bo od 26. decembra veljalo popolno zaprtje za najmanj tri tedne, je danes potrdil kancler Sebastian Kurz. Od 18. januarja bodo lahko spet odprte trgovine, kulturne ustanove in restavracije, ampak le za osebe, ki se bodo prostovoljno udeležile množičnega testiranja za novi koronavirus, je dodal.

12:29

Kitajska še ni odobrila cepiva

09:43

Indija: Cepljenje januarja

  • 20:36

    Macron občuti lažje simptome

    Francoski predsednik Emmanuel Macron, pri kateremu so v četrtek potrdili okužbo z novim koronavirusom, je danes na Twitterju objavil video, v katerem je zagotovil, da je v redu. Občuti pa lažje simptome covida-19 kot so glavobol, kašelj in utrujenost.

    "Dobro sem," je povedal v posnetku.

  • 12:29

    Kitajska še ni odobrila cepiva

    Na Kitajskem bodo do kitajskega novega leta, ki se bo začelo sredi februarja, proti bolezni covid-19 cepili 50 milijonov ljudi. Oblasti v Pekingu načrtujejo, da bodo pred 5. februarjem na Kitajskem razdelili sto milijonov odmerkov cepiv, ki sta ju izdelali kitajski podjetji Sinovac in Sinopharm.

    V okviru priprav na množično cepljenje najbolj ranljivih skupin prebivalstva je v sredo potekala videokonferenca predstavnikov centrov za nadzor in preprečevanje bolezni z vse Kitajske, piše STA.

    Najprej bodo cepili zdravstvene delavce, policiste, gasilce ter delavce v logistiki in osebje domov za ostarele. Cepljenje za širšo javnost naj bi se začelo po kitajskem novem letu.

    Na Kitajskem želijo preprečiti širjenje okužb z novim koronavirusom med prazniki, ko običajno na stotine milijonov ljudi potuje domov, da bi jih preživeli s svojimi družinami. Kitajski regulatorji sicer za zdaj še niso odobrili nobenega cepiva proti covid-19 za množično distribucijo, so pa odobrili nekatere kandidate za cepivo za nujno uporabo, poroča STA.

  • 09:43

    Indija: Cepljenje januarja

    V Indiji se bo cepljenje proti covidu-19 po pričakovanjih začelo januarja, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Po navedbah pristojnih bo v prihodnjih nekaj tednih zeleno luč agencije za zdravila za nujno uporabo dobilo več cepiv.

    Dve podjetji sta že vložili vlogo za odobritev, še šest potencialnih cepiv pa je v različnih fazah kliničnih testiranj. Od osmih potencialnih cepiv so štiri plod domačega znanja.

    Vlogo za odobritev sta vložila Serum Institute of India, ki je pri razvoju cepiva Covishield sodeloval z britansko farmacevtsko družbo AstraZeneca, ter Bharat Biotech, ki cepivo Covaxin razvija z indijskim medicinskim raziskovalnim svetom ICMR.

    Po programu cepljenja naj bi do začetka avgusta v Indiji cepili 300 milijonov ljudi, piše STA. V državi z 1,35 milijarde prebivalci so do zdaj potrdili skoraj deset milijonov primerov okužbe z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo več kot 144 tisoč ljudi.

"Za vse, ki se niso pripravljeni testirati, bodo ukrepi zaprtja države veljali do 24. januarja, torej teden dlje," je pojasnil kancler. Testi so predpogoj za rahljanje ukrepov, je prepričan.

"Brez omejitev ni možnosti, da pridemo čez to pandemijo," je dodal.

Hrvaška zaostruje ukrepe: za covid-19 skupaj umrlo več kot tri tisoč ljudi

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 10.849 testih potrdili 3.272 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 68 bolnikov s covid-19. Od izbruha epidemije je umrlo 3.023 ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Od torka bodo na Hrvaškem zaostrili protikoronske ukrepe, med drugim ljudje ne bodo smeli zapustiti območja svojih županij.

Število testov in novih okužb je na Hrvaškem danes nekoliko nižje, kot je bilo prejšnji petek, ko so ob 10.626 testih potrdili 4.396 okužb z novim koronavirusom. Prejšnji petek je sicer umrlo manj bolnikov s covid-19, in sicer 64. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v preteklih 24 urah največ primerov okužb spet potrdili v Zagrebu, in sicer 792.

Na Hrvaškem je trenutno 21.297 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2.918 bolnikov s covid-19, od katerih jih 294 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev. V samoizolaciji je skoraj 54.590 državljanov. Do zdaj so potrdili nekaj manj kot 190.235 okužb z novim koronavirusom. Okrevalo je več kot 165.900 obolelih, opravili pa so nekaj manj kot 931.400 testov.

Joe Biden
Novice Bidnov tesni sodelavec okužen z novim koronavirusom

Na Hrvaškem bodo začasno prepovedali potovanja zunaj županij

Pri naših južnih sosedih so danes predstavili tudi ukrepe, ki bodo bodo veljali od 22. decembra do 8. januarja. Med drugim so prepovedali potovanja zunaj županije stalnega prebivališča. Županije bo mogoče zapustiti samo s posebnimi dovolilnicami. Izjeme veljajo za zaposlene v določenih dejavnostih in tiste, ki imajo že plačane namestitve v času božično-novoletnih praznikov.

Na zasebnih druženjih in slavjih so število udeležencev omejili na člane največ dveh gospodinjstev oziroma največ deset ljudi. Zaposlenim so priporočili, naj izkoristijo letne dopuste, zimske šolske počitnice pa so podaljšali do 18. januarja. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je pojasnil, da s poostrenimi ukrepi pošiljajo sporočilo državljanom, naj se izogibajo potovanjem, obiskom in stikom med prazniki. Poudaril je, da po 8. januarju nimajo namena podaljšati omejitve gibanja.

Pri naših južnih sosedih so danes predstavili tudi protikoronske ukrepe, ki bodo bodo veljali od 22. decembra do 8. januarja. | Foto: Reuters Pri naših južnih sosedih so danes predstavili tudi protikoronske ukrepe, ki bodo bodo veljali od 22. decembra do 8. januarja. Foto: Reuters

Priporočili so tudi, da maše predvajajo na radijskih in televizijskih programih ali na druge podobne načine, ko je to mogoče. Izjeme bodo veljale za 24. in 25. december, ko so število vernikov omejili glede na velikost cerkve. Zagotoviti bodo morali najmanj sedem kvadratnih metrov na osebo, kot je predpisano tudi za gledališke predstave, muzejske prostore, kinodvorane in podobne kulturne dvorane. Priporočilo štaba je tudi, da verske obrede končajo najpozneje do 22. ure, vključno s polnočnicami, poroča STA.

V Nemčij rekorden porast okužb. V Avstriji popolno zaprtje države?

V Nemčiji so v zadnjem dnevu prvič od začetka epidemije potrdili več kot 30 tisoč novih okužb z novim koronavirusom, so danes sporočili z Inštituta Roberta Kocha. Kot so pojasnili, je med 30.277 novimi primeri tudi 3.500 okuženih iz dežele Baden-Wuerttemberg, ki jih iz tehničnih razlogov niso uvrstili v četrtkovo statistiko.

V zadnjem dnevu so v Nemčiji našteli tudi 813 smrtnih žrtev covid-19, kar je po poročanju STA drugo najvišje število od marca. Število umrlih s covid-19 v zadnjem času narašča, kar je bilo pričakovati glede na hitro rast števila okuženih. Od začetka pandemije so v Nemčiji potrdili več kot 1,4 milijona okužb z novim koronavirusom in skoraj 25 tisoč smrtnih žrtev covid-19.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 2.085 novih okužb, za boleznijo covid-19 pa je umrlo 145 ljudi. Avstrijska vlada naj bi se neuradno pripravljana na popolno zaprtje države, ki naj bi trajalo od 26. decembra do 16. januarja. | Foto: Reuters V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 2.085 novih okužb, za boleznijo covid-19 pa je umrlo 145 ljudi. Avstrijska vlada naj bi se neuradno pripravljana na popolno zaprtje države, ki naj bi trajalo od 26. decembra do 16. januarja. Foto: Reuters

V Avstriji so medtem v zadnjem dnevu potrdili 2.085 novih okužb, za boleznijo covid-19 pa je umrlo 145 ljudi. V bolnišnicah se zaradi bolezni covid-19 zdravi 3.073 ljudi, od tega 495 na intenzivni negi. Avstrijska vlada naj bi se zaradi slabih razmer neuradno že pripravljala na popolno zaprtje države po božiču, ki naj bi trajalo do 18. januarja. Za 16. in 17. januar pri naših severnih sosedih načrtujejo množično testiranje na novi koronavirus, kdor se ne bo testiral, bo moral ostati doma predvidoma še en teden.

Vlada in predstavniki dežel trenutno še razpravljajo o podrobnostih nadaljnjih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Kot je izvedelo več avstrijskih medijev, bo zaprtje države veljalo od 26. decembra. Večina trgovin bo morala takrat za približno tri tedne zapreti svoja vrata, enako bo veljalo za gostinske obrate, kulturne ustanove in druge podobne storitve. Omejitve gibanja, ki zdaj veljajo le ponoči, bodo veljale tudi čez dan. Tudi šolarji bodo morali vztrajati pri pouku na daljavo do 18. januarja.

Voda
Novice Ključ do obvladovanja debelosti bi bil lahko v kozarcih vode

V ZDA kmalu zelena luč že za drugo cepivo

V ZDA je v četrtek zunanji odbor svetovalcev ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) priporočil izredno odobritev uporabe cepiva proti bolezni covid-19, ki ga je skupaj z ameriškim Nacionalnim inštitutom za zdravje razvilo podjetje Moderna. Dovoljenje za izredno uporabo cepiva bo FDA izdala v kratkem, prihodnji teden pa se obeta začetek distribucije prvih šest milijonov odmerkov cepiva Moderne.

V ZDA bodo v kratkem začeli uporabljati že drugo cepivo proti bolezni covid-19. | Foto: Reuters V ZDA bodo v kratkem začeli uporabljati že drugo cepivo proti bolezni covid-19. Foto: Reuters

Od začetka tedna v ZDA že poteka distribucija cepiva proti covid-19 podjetij Pfizer in BioNTech ter cepljenje zdravstvenih delavcev s tem cepivom, poroča STA. Ameriška vlada namerava od Moderne odkupiti 200 milijonov odmerkov cepiva, od Pfizerja pa 100 milijonov. Pogaja se tudi z nekaterimi drugimi podjetji, ki razvijajo cepiva.

Med testiranji cepiva Moderne niso ugotovili nobenih alergijskih reakcij, kot se je to zgodilo pri nekaj prejemnikih cepiva Pfizerja. Od 30 tisoč udeležencev testiranja je za covid-19 umrl moški, ki je dobil placebo, sicer pa je imel diabetes. Tudi to cepivo proti covid-19 se uporablja le pri ljudeh, ki so starejši od 18 let.

Infekcijska klinika
Novice V sredo potrdili 1.642 novih okužb, umrlo še 43 bolnikov #video

 

Ne spreglejte