Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2017,
15.36

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Emmanuel Macron Francija

Sreda, 17. 5. 2017, 15.36

6 let, 11 mesecev

Novi francoski predsednik Macron predstavil svojo vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Emmanuel Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novi francoski predsednik Emmanuel Macron je danes predstavil svojo vlado. V njej so ministri različnih političnih usmeritev. Zunanje ministrstvo bo vodil dozdajšnji obrambni minister, socialist Jean-Yves Le Drian, gospodarsko pa konservativec Bruno Le Maire. Na čelu notranjega ministrstva bo dozdajšnji župan Lyona Gerard Collomb.

Potem ko je Macron v ponedeljek za premierja imenoval republikanskega župana mesta Le Havre Eduarda Philippa, je sestavo vlade danes predstavil generalni sekretar Elizejske plače Alexis Kohler.

Evropska poslanka Sylvie Goulard, ki je večji del kariere preživela v Bruslju, Francozom pa je malo znana, bo obrambna ministrica, znani okoljevarstvenik Nicolas Hulot pa bo minister za ekološko tranzicijo in solidarnost.

Vodja sredinskega Demokratičnega gibanja Francois Bayrou bo postal pravosodni minister. Olimpijska šampionka v sabljanju Laura Flessel, ki prihaja z otoka Guadeloupe, športno kariero pa je končala pred petimi leti, bo ministrica za šport, zdravnica Agnes Buzyn pa ministrica za zdravje.

Poleg 69-letnega Le Driana, ki velja za pragmatičnega in učinkovitega človeka, v vladi ostaja samo še ena ministrica iz dozdajšnje socialistične vlade, in sicer Annick Girardin, ki bo pristojna za francoska čezmorska ozemlja.

V Franciji zaradi nevarnosti terorizma še vedno veljajo izredne razmere, v katerih bo vloga notranjega ministra še toliko pomembnejša. Lyonski župan Collomb je senator, z Macronom pa sodelujeta že ves čas, odkar se je zadnji odločil za predsedniško kandidaturo. Za 69-letnika bo to prvi položaj v vladi, v tretjem največjem francoskem mestu pa ga opisujejo kot učinkovitega, a tudi dokaj avtoritarnega.

Z desnice v Macronovo vlado prihaja gospodarski minister Le Maire, ki je bil v preteklosti v konservativnih vladah minister za evropske zadeve in kmetijstvo. 48-letni poslanec, ki govori nemško, je bil eden prvih na desnici, ki so predlagali sodelovanje z Macronom.

V vladi je 11 moških in 11 žensk

Vlada je spolno uravnotežena. Od 22 članov - poleg ministrov še državnih sekretarjev - je v njej 11 moških in 11 žensk.

Po načrtih naj bi Macron vlado predstavil že v torek, a so predstavitev preložili na danes, da bi preverili davčne podatke morebitnih ministrov, pa tudi njihove morebitne konflikte interesov.

Na prvi seji se bo nova vlada sestala v četrtek, na dnevnem redu pa bo imela predlog zakona o višjih moralnih standardih v politiki, ki bo med drugim poslancem prepovedal nepotizem, tako da ne bodo mogli zaposlovati članov svoje družine.

Ali bo vlada obstala, bo jasno šele po parlamentarnih volitvah junija, ko bo znano, ali bo novi francoski predsednik razpolagal s parlamentarno večino.

Če torej Macronu na volitvah 11. in 18. junija ne bi uspelo osvojiti večine, bi bil primoran na položaj imenovati kandidata stranke oz. skupine strank, ki bi zbrale potrebno večino, njegove pristojnosti pa bi bile v tem primeru precej omejene.

Ne spreglejte