Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2017,
9.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

Natisni članek

državni udar Rusija Črna Gora Milo Đukanović

Sreda, 30. 8. 2017, 9.35

6 let, 7 mesecev

Novi dokazi o vpletenosti Rusije v poskus državnega udara v Črni gori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

Milo Djukanovic NATO | Foto Reuters

Foto: Reuters

Medijska hiša Sky News je objavila fotografije, ki naj bi potrjevale vpletenost Rusije v poskus državnega udara na črnogorskih parlamentarnih volitvah 16. oktobra lani in poskus atentata na takratnega premierja Mila Đukanovića.

Fotografije prikazujejo ruska obveščevalca Eduarda Šišmakova in Vladimirja Popova, ki sta obtožena načrtovanja državnega udara, na klopi v nekem beograjskem parku ter v pogovoru s srbskim državljanom Aleksandrom-Sašo Sinđelićem, ki je po aretaciji priznal vpletenost v poskus puča. Fotografije naj bi posnela neimenovana evropska varnostna služba v sosednji Srbiji v okviru tajne operacije v prvih dneh po neuspelem udaru.

Hoteli so ustvariti vtis, da policija strelja na lastne državljane

Pučisti naj bi načrtovali zavzetje parlamenta in umor takratnega premierja Đukanovića na dan parlamentarnih volitev, ko je bil pred parlamentom načrtovan tudi proruski shod. Poskus udara so preprečili z aretacijo okoli 20 Srbov na predvečer volitev. Đukanovićeva Demokratska stranka socialistov (DPS), ki je na oblasti od leta 1991, je takrat na volitvah zmagala.

Pučisti so nameravali vstopiti v parlament, preoblečeni v policijske uniforme, in začeti streljati na proruske protestnike. Tako so hoteli ustvariti vtis, da policija strelja na lastne državljane. V streljanju naj bi bil ubit tudi Đukanović, da bi lahko na oblast prišel proruski politik. Varnostne službe so potrdile, da fotografije trojice pučistov dodatno dokazujejo neposredno vpletenost Rusije v poskus udara, kar je Moskva do zdaj odločno zavračala.

Postopek dvakrat prekinjen

Na višjem sodišču v Podgorici postopek proti organizatorjem puča in drugim vpletenim že poteka. Do zdaj je bil postopek dvakrat prekinjen, najprej zaradi zahtev obrambe za izključitev posebnega tožilca Milivoja Katnića, nato pa zato, da bi se obramba lahko bolje seznanila z zahtevo tožilstva. Sojenje naj bi se nadaljevalo oktobra.

Med 14 obtoženci, ki jim grozijo dolge zaporne kazni, so vodilna člana opozicijske Demokratične fronte (DF) Andrija Mandić in Milan Knežević, ruska državljana Šišmakov in Popov, Mandićev voznik in devet srbskih državljanov. 

Ne spreglejte