Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2023,
11.05

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29

Natisni članek

bolnišnica pijača Hrvaška zastrupitve

Sreda, 8. 11. 2023, 11.05

5 mesecev, 2 tedna

Nove zastrupitve na Hrvaškem, prve analize pijač razkrile nepravilnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,29
sok, pijača | Rezultate analiz 16 plastenk so že poslali državnemu inšpektoratu, še poročajo iz Hrvaške.  | Foto Pixabay

Rezultate analiz 16 plastenk so že poslali državnemu inšpektoratu, še poročajo iz Hrvaške.

Foto: Pixabay

Na Hrvaškem še vedno preiskujejo sume zastrupitev z gazirano pijačo, med njimi s pijačo znamke Coca-Cola in vodo z okusom Römerquelle. Danes poročajo o šestih novih primerih suma zastrupitve. Policija je po poročanju hrvaških medijev opravila tudi preiskavo na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Zagrebu, kjer naj bi se s pijačo iz avtomata zastrupil mladenič. Hrvaški državni inšpektorat je družbo Coca-Cola pozval k umiku treh serij pijač, iz Coca-Cole pa so medtem sporočili, da notranja preiskava ni pokazala nepravilnosti v njihovi proizvodnji. Prve analize odvzetih vzorcev po neuradnih podatkih hrvaškega Dnevnika vsebujejo jedke oz. korozivne snovi. V Sloveniji zaenkrat primerov zastrupitve z gazirano pijačo niso zabeležili, je na današnji novinarski konferenci sporočila vodja sektorja za nadzor hrane Najde Škrk. Pojasnila je, da v najkrajšem možnem času pričakujejo podatek, ali je umik pijač potreben tudi v Sloveniji. 

Iz Coca-Cole na Hrvaškem so danes sporočili, da na podlagi odločbe hrvaškega državnega inšpektorata iz prodaje začasno umikajo serijo Coca-Cola Original Taste 500 ml v plastični embalaži (PET), proizvedeno 11. oktobra letos in z rokom uporabe do 11. aprila 2024.

Začasno umikajo tudi dve omejeni seriji Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml v stekleni embalaži, proizvedeni 27. maja 2023 (z rokom uporabe do februarja 2024) in 22. junija 2023 (z rokom uporabe do marca 2024).

Novi sumi zastrupitve 

Od dveh oseb, starih 29 in 38 let, ki so ju zaradi domnevne zastrupitve z uživanjem brezalkoholnih gaziranih pijač zdravili v zagrebški bolnišnici, so eno že odpustili, a ostaja pod nadzorom, je v torek zvečer medijem povedal hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš, ko je obiskal pacienta v zagrebškem kliničnem centru. Danes zjutraj je potrdil, da so v dveh bolnišnicah v Zagrebu danes obravnavali še pet bolnikov zaradi suma zastrupitve, a morajo še potrditi, ali je v vseh primerih šlo za gazirane pijače. Še en primer so imeli v Varaždinu, kjer je moški poiskal zdravniško pomoč, potem ko je prav tako pil vodo znamke Römerquelle.

"Niso vsi pili iste pijače. Nekateri so uživali tudi slane paličice," je danes v izjavi za medije o novih primerih dejal Beroš. Obenem je ljudem, dokler ne rešijo primera, znova svetoval, naj pijejo vodo.

Med zadnjimi primeri je domnevna zastrupitev mlajšega moškega, ki je v klinično dobrem stanju, a še čaka na podrobno preiskavo. "Obstaja sum, da gre za zastrupitev s pijačo iz avtomata," je dejal predstojnik oddelka za gastroenterologijo v KBC Zagreb Rajko Ostojić

Kot je pred tem poročal hrvaški časnik Jutarnji list, je mladenič, ki je na opazovanju v zagrebškem kliničnem centru zaradi poškodbe požiralnika, pil pijačo znamke Coca-Cola. Kupil jo je na avtomatu na zagrebški naravoslovno-tehnični fakulteti v plastenki, ki je bila polnjena na Hrvaškem. Druga oseba naj bi po pisanju Jutarnjega lista kupila napitek v eni od poslovalnic večje trgovske verige v Zagrebu.

"Najhujši primer imamo trenutno na Reki. Čeprav gre za hude poškodbe, stanje spremljamo in bolnik je stabilen," je še razkril zdravstveni minister v primeru zastrupitve v enem od gostinskih lokalov na Reki, po kateri je bolnik pristal v reški bolnišnici zaradi opeklin požiralnika. Gre za pijačo znamke Römerquelle, ki je v lasti družbe Coca-Cola. V družbi so to potrdili in poudarili, da gre za osamljen primer, povezan s 330-mililitrsko stekleničko Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate. 

Analize še potekajo

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) medtem analizira vzorce brezalkoholnih pijač z Reke, ki jih je v torek dostavila sanitarna inšpekcija.

Gre za "dva sestavljena vzorca iz 16 plastenk, skupaj osem litrov tekočine", je potrdil direktor HZJZ Krunoslav Capak.

"Verjetno gre za nekakšna jedka sredstva, najpomembnejše pa je, da ugotovimo, ali so v tej pijači kakšni tujki, saj pijača sama in vsa vsebina v njej ne moreta povzročiti takšnih poškodb," je poudaril Capak. Uradni rezultati naj bi bili znani še danes. 

"V tem trenutku vam ne moremo svetovati pitja te ali one pijače. Vsakdo lahko uživa pitno vodo iz vodovodnega omrežja, ki je zdravstveno ustrezna, pod nadzorom sanitarne inšpekcije in pooblaščenih laboratorijev," je dodal.

Iz Coca-Cole HBC Austria so za portal hrvaškega časnika 24sata medtem pojasnili, da so vzorce pijač poslali na nadaljnje testiranje v neodvisni laboratorij. "Delujemo v skladu z najvišjimi standardi kakovosti in varnosti hrane, ki jih redno nadzorujejo pristojni organi. Hkrati smo opravili tudi temeljito notranjo preiskavo, ki pa ni pokazala težav v naši proizvodnji," so še sporočili.

V Sloveniji primerov zastrupitve z gazirano pijačo zaenkrat niso zabeležili 

Medtem v Sloveniji zaenkrat ni zabeleženih primerov zastrupitve z gazirano pijačo. Inšpekcija je po besedah vodje sektorja za nadzor hrane Najde Škrk v kontaktu s hrvaškimi organi in podjetjem Coca-Cola Hrvatska, od katerih v najkrajšem času pričakuje podatek, če je umik potreben tudi v Sloveniji.

O tem, da na Hrvaškem umikajo določeno pijačo, so bili v sektorju za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obveščeni prek medijev, je v današnji izjavi za javnost pojasnila Škrkova. 

"Na podlagi teh informacij smo nemudoma kontaktirali Nacionalni inštitut za javno zdravje in center za zastrupitve, ki deluje v okviru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Oboji so nam potrdili, da v Sloveniji do torka ni zabeleženega nobenega podobnega primera," je dejala.

Obrnili so se tudi na hrvaško kontaktno točko in jih zaprosili za podatke o konkretnih pijačah, da bi pregledali, ali je ta pijača tudi na slovenskem trgu. Ker je podjetje Coca Cola Hrvatska tudi distributer te pijače na slovenskem trgu, so dogovorjeni, da jim v najkrajšem možnem času pošljejo podatek, ali se primerki, ki so jih preventivno umaknili na Hrvaškem, nahajajo tudi pri nas in ali je treba pijačo umakniti tudi v Sloveniji, je še pojasnila Škrkova. 

Če bi kdo v Sloveniji sporno pijačo zaužil, bi bili znaki vidni takoj. Trenutno skrbi ni, je sklenila.

Voda, pitje vode
Novice Novi sumi zastrupitve z brezalkoholno pijačo na Hrvaškem
Sardine
Novice Po zaužitju sardin umrla ženska, zastrupljenih še 12 ljudi
Kava
Novice Z zastrupljeno kavo poskušala ubiti svojo šefinjo
Novice V avtomobilu našli tri mlade mrtve marince
Ne spreglejte