Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2019,
7.08

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

5

Natisni članek

Nova Zelandija prepoved polavtomatskega orožja teroristični napad Christchurch

Četrtek, 21. 3. 2019, 7.08

5 let, 1 mesec

Nova Zelandija bo po napadu prepovedala polavtomatske puške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

5

Napad na Novi Zelandiji | V nedavnem terorističnem napadu v Christchurchu je bilo ubitih 50 ljudi, med njimi tudi otroci. | Foto Reuters

V nedavnem terorističnem napadu v Christchurchu je bilo ubitih 50 ljudi, med njimi tudi otroci.

Foto: Reuters

Novozelandska predsednica vlade Jacinda Ardern je v sredo napovedala prepoved polavtomatskega orožja in polavtomatskih pušk vojaškega stila, ki jih je mogoče enostavno predelati v avtomatske puške. V sredo so medtem potekali pogrebi prvih od skupno 50 žrtev petkovega napada desničarskega skrajneža na dve mošeji v Christchurchu.

"Naša zgodovina se je 15. marca spremenila za vedno in spremenili se bodo tudi naši zakoni. Prepovedano bo vse polavtomatsko orožje, kot je bilo uporabljeno v napadu 15. marca," je dejala novozelandska premierka Jacinda Ardern in napovedala, da bodo potrebni zakoni potrjeni do 11. aprila.

Jacinda Ardern
Novice Novozelandska premierka: Nikoli ne bom javno izgovorila imena napadalca

Napadalec ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke

Desničarski skrajnež iz Avstralije je v petek napadel dve mošeji v Christchurchu in ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke. V bolnišnicah je še vedno 29 ranjenih, od tega osem na intenzivni negi. Obtoženi morilec je v svojem manifestu izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je predsednik ZDA Donald Trump.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je napovedala, da bodo po prepovedi polavtomatskih pušk v državi po zgledu Avstralije uvedli program odkupovanja orožja. | Foto: Reuters Novozelandska premierka Jacinda Ardern je napovedala, da bodo po prepovedi polavtomatskih pušk v državi po zgledu Avstralije uvedli program odkupovanja orožja. Foto: Reuters

Napad naj bi izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade. Osemindvajsetletnika so za zdaj obtožili enega samega umora in ostaja v zaporu do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče in bodo obtožnico verjetno razširili.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik
Novice Napadalec iz Christchurcha leta 2016 tudi v Sloveniji

Na Novi Zelandiji bodo po prepovedi uvedli program odkupovanja orožja

Ardernova je napovedala, da bodo po prepovedi uvedli program odkupovanja orožja, podobno kot je to storila Avstralija po pokolu leta 1996 v Port Arthurju, kjer je umrlo 35 ljudi. Nova Zelandija ima manj kot pet milijonov prebivalcev in okoli 1,5 milijona kosov orožja, od tega 13.500 polavtomatskih pušk vojaškega stila, ki se lahko predelajo v avtomatske.

Po novem bodo prepovedani tudi sestavni deli za orožje, s katerimi je mogoče predelati polavtomatske puške v avtomatske, in nabojniki velike zmogljivosti. Zakon bo dovoljeval določene izjeme za kmete, ki se spopadajo s škodljivci in divjimi živalmi.

Na Novi Zelandiji še vedno žalujejo za žrtvami petkovega terorističnega napada. | Foto: Reuters Na Novi Zelandiji še vedno žalujejo za žrtvami petkovega terorističnega napada. Foto: Reuters

"Trdno verjamem, da bo večina zakonitih lastnikov orožja razumela, da so ti ukrepi v nacionalnem interesu in bodo sprejeli spremembe," je dejala premierka.

Brenton Harrison Tarrant
Novice Strelec z Nove Zelandije vpleten v prevaro, ki je zavedla tudi Slovence

Mošeje varujejo okrepljene policijske sile

Pokol je močno prizadel celotno državo, ki izraža solidarnost z napadeno muslimansko skupnostjo. Napadeni mošeji Al Noor in Linwood bosta v petek odprti za molitev in premierka je naznanila, da bodo petkov muslimanski poziv k molitvi prenašali po vsej državi. Žrtev se bodo spomnili z dvema minutama molka.

Medtem mošeje po vsej Novi Zelandiji pred morebitnimi novimi napadi varujejo okrepljene policijske sile. Pogrebi žrtev se bodo nadaljevali danes, v petek pa bodo pripravili množičen pogreb za več žrtev.

Ne spreglejte