Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
25. 4. 2017,
8.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Ladja morje noad eksplozija Splošna plovba

Torek, 25. 4. 2017, 8.30

6 let, 6 mesecev

Nova smrt na ladji Splošne plovbe

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Na transportni ladji portoroške Splošne plovbe, ki je bila iz Baltimora v ZDA namenjena na Portugalsko, je v ponedeljek okoli 7. ure po tamkajšnjem času odjeknila eksplozija, v kateri sta umrli dve osebi, dve pa sta huje poškodovani.

Ladja Tamar, ki pluje pod zastavo Marshallovih otokov, prevaža premog. Eksplodiralo je v skladišču v sprednjem delu ladje. Požar so po eksploziji pogasili. Ponesrečenim mornarjem je poleg ameriške pomagala tudi kanadska obalna straža. 

Ladja nadaljuje svojo pot

Vzrok eksplozije, ki se je zgodila okoli 2.400 kilometrov od polotoka Cape Cod, še ni znan, poroča Baltimore Sun. Ker v dogodku ladijski motorji niso bili poškodovani, je ladja nadaljevala svojo pot proti portugalskim Azorom.

Ko bo priplula v portugalske vode, bo nadzor nad njo prevzela tamkajšnja obalna straža.

Ameriška obalna straža je ladjo Tamar uvrstila v elitni razred ladij 21. stoletja, tako imenovano elitno klaso Qualship21. Priznanje dobi le deset odstotkov ladij, ki obiskujejo ameriška pristanišča, so poročale Primorske novice (foto: spletna stran Splošne plovbe). | Foto: Ameriška obalna straža je ladjo Tamar uvrstila v elitni razred ladij 21. stoletja, tako imenovano elitno klaso Qualship21. Priznanje dobi le deset odstotkov ladij, ki obiskujejo ameriška pristanišča, so poročale Primorske novice (foto: spletna stran Splošne plovbe).

V zadnjih dneh tri smrtne žrtve

"Vzrok eksplozije še ni znan. Preiskava še poteka. V eksploziji sta umrla dva filipinska pomorščaka, dva pa sta poškodovana, med njima en slovenski državljan. Posadka je ogenj pogasila. Ladja je bila v času nesreče sredi Atlantika. Ker je bila za helikoptersko reševanje predaleč, je ameriška obalna straža v sodelovanju z vojsko proti ladji poslala letalo s padalci. V ekipi je tudi medicinsko osebje, ki oskrbuje poškodovance," nam je povedal predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj.

Včeraj smo poročali, da je na ladji Splošne plovbe v Šrilanki v sumljivih okoliščinah umrl kapitan. Na vprašanje, kako komentira tri smrtne žrtve na njihovih ladjah v tako kratkem času, je Bandelj odgovoril, da gre za "čisto nesrečo". 

Splošna plovba je bila ustanovljena 22. oktobra 1954. Poslovati je začela z eno ladjo nosilnosti 525 ton. Danes upravlja deset ladij skupne nosilnosti 514.195 ton, s katerimi opravlja mednarodne pomorske prevoze. 

Na zemljevidu si oglejte, kje plujejo ladje.

Splošna plovba je v 54,7-odstotni lasti nemške ladijske družbe Döhle, 24,25-odstotni delež ima ljubljanska finančna družba Mercata, ki je trenutno v stečajnem postopku, 21,05-odstotni delež pa je v rokah Pomorske družbe iz Portoroža.
Ne spreglejte