Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
1. 12. 2015,
11.57

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Burj Khalifa Savdska Arabija Dubaj Rdeče morje Džeda

Torek, 1. 12. 2015, 11.57

4 mesece, 4 tedne

Nova najvišja stavba bo visoka en kilometer

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Stolpnica Burj Khalifa v Dubaju kmalu ne bo več najvišja na svetu, saj je Savdska Arabija zagotovila sredstva za dokončanje gradnje skoraj dvesto metrov višjega stolpa Jeddah.

Do zdaj najvišja stolpnica Burj Khalifa je visoka 830 metrov. Nova, 1,13 milijarde evrov vredna investicija Jeddah Tower bo visoka tisoč metrov.

Stolp Jeddah tower bo imel 200 nadstropij

Stolp The Jeddah Tower, ki so ga najprej poimenovali Kingdom Tower, stoji v mestu Džeda ob Rdečem morju. 200 nadstropij bo segalo devet dolžin nogometnih igrišč visoko. V stolpu bodo luksuzni hotel, pisarniške površine, stanovanja, luksuzni večstanovanjski kompleksi in observatorij, piše arhitekturno podjetje Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, ki je zgradbo zasnovalo. Stavba bo imela 59 dvigal, od katerih bo pet dvonadstropnih.

Projekt stolpa in mesta je vreden osem milijard evrov

Savdska vlada je v nedeljo objavila, da je lastnik stolpa Jeddah Economic Company podpisal pogodbo s podjetjem Alinma Investment za skoraj osem milijard evrov. Sredstva bodo namenjena dokončanju omenjenega stolpa, ki je trenutno zgrajen do 26. nadstropja in ima za zdaj 85 tisoč kvadratnih metrov površine. Ko bo dokončan, bo imel 530 tisoč kvadratnih metrov površin. V okviru tega projekta bodo v okolici zgradili tudi večji nepremičninski projekt Jeddah Economic City.

S klikom na to povezavo si lahko v živo ogledate gradnjo objekta, prav tako pa tudi časovni zajem daljšega obdobja gradnje do današnjega dne.

Ob stolpu tudi luksuzno mesto

Zgrajeno bo na površini 5,3 kvadratnega kilometra. "Projekt bo postal ikona urbanih središč, ki bo mesta postavila na višjo raven tako na regionalni kot globalni ravni," je dogovor komentiral princ Alvalid bin Talal bin Abdulaziz Alsaud, ki bo predsedoval odboru sklada za financiranje projekta.

Doseči želi, da bi projekt v prihodnosti narekoval trende v razvoju nepremičnin in urbanih naselij. Osnovni namen mesta Jeddah Economic City je zagotovitev najsodobnejšega okolja za življenje, delo in zabavo, v katerem bodo prebivalci lahko uživali na svojevrsten način ob najboljših mogočih storitvah.

Ne spreglejte