Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2021,
13.26

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

21

Natisni članek

cepivo Moderna Koronavirus

Sreda, 6. 1. 2021, 13.26

3 leta, 4 mesece

Nov žarek upanja: zelena luč za še eno cepivo proti novemu koronavirusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

21

cepivo Moderna | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska komisija je danes odobrila drugo cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga je razvilo ameriško podjetje Moderna. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je ob tem poudarila, da zagotavljajo varna in učinkovita cepiva za Evropejce. EU je z Moderno sklenila dogovor o nakupu do 160 milijonov odmerkov cepiva.

"Evropa je doslej zagotovila dve milijardi odmerkov potencialnega cepiva, kar je več kot dovolj za zaščito vseh nas," je ob odobritvi Moderninega cepiva na Twitterju še zapisala von der Leynova.

V komisiji so se morali sicer tudi danes braniti pred očitki, da so procesi potrjevanja cepiv in cepljenja v EU prepočasni, da ni dovolj odmerkov cepiva in da se nekatere članice, na primer Nemčija, s proizvajalci pogovarjajo dvostransko, s čimer kršijo dogovor o sodelovanju pri nabavi in razdeljevanju cepiv, piše STA.

V Bruslju v odzivu na očitke poudarjajo, da je proces izjemno zahteven in da ni nihče nikoli napovedal, da bodo vsa cepiva na voljo takoj, ter da so pogodbe s proizvajalci cepiv sklepali v obdobju znanstvene negotovosti. Zatrjujejo, da članice sodelujejo in da so tesno vpete v proces. Podrobnosti pogodb s šestimi proizvajalci ne razkrivajo.

Moderna, cepivo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Komisija je Modernino cepivo odobrila, potem ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo tega cepiva za osebe, starejše od 18 let, piše STA.

Pogojno dovoljenje omogoča zgodnji dostop do zdravil v kriznih razmerah, na podlagi manj celovitih podatkov, kot jih zahtevajo običajno. Razpoložljivi podatki morajo zagotavljati, da so koristi zdravila večje od tveganj, proizvajalec pa mora pozneje zagotoviti celovite podatke.

Moderna bo še dve leti zagotavljala rezultate preizkušanja, ki še traja

V konkretnem primeru to pomeni, da bo Moderna še dve leti zagotavljala rezultate preizkušanja, ki še traja. To preizkušanje in dodatne študije bodo zagotovili informacije o tem, kako dolgo traja zaščita, kako učinkovito je cepivo pri preprečevanju hudih oblik bolezni covid-19, kako dobro varuje osebe z imunskimi težavami, otroke in nosečnice ter ali preprečuje nesimptomatske primere, so pojasnili v agenciji, piše STA.

Izvršna direktorica agencije Emer Cooke je opozorila na pomen dejstva, da ima EU drugo odobreno cepivo v manj kot letu dni po razglasitvi pandemije.

Modernino cepivo, ki se uporablja v dveh odmerkih v razmiku 28 dni, je namreč po cepivu ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha drugo cepivo proti novemu koronavirusu, ki je dobilo zeleno luč za uporabo v EU. Prvo cepivo je Ema sicer odobrila za osebe, starejše od 16 let.

EU je pogodbe o nakupu cepiva sklenila še s štirimi farmacevtskimi podjetji. To so AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutical, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson, in CureVac.

Obe cepivi temeljita na inovativni tehnologiji informacijskega RNK

Tako Pfizerjevo cepivo kot cepivo Moderne temeljita na inovativni tehnologiji informacijskega RNK, ki je do zdaj še niso uporabljali. Sestavljeni sta iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem ter začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic, navaja STA.

Lažje shranjevanje Moderninega cepiva 

Medtem ko je treba Pfizer-BioNTechovo cepivo hraniti pri temperaturah okoli –70 stopinj Celzija, je shranjevanje Moderninega cepiva mogoče šest mesecev pri do –20 stopinjah Celzija, kar so standardne temperature pri gospodinjskih in medicinskih zamrzovalnikih, poroča STA.
Ne spreglejte