Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 11. 2014,
12.50

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

indeks uspešnost Norveška Slovenija

Torek, 4. 11. 2014, 12.50

1 leto, 5 mesecev

Norveška najbolj uspešna država, Slovenija ostaja 24.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Norveška je glede na indeks uspešnosti že šesto leto zapored najuspešnejša država na svetu. Med 30 najuspešnejšimi prevladujejo evropske države. Slovenija se je med 142 državami uvrstila na 24. mesto.

Norveška je najuspešnejša država na svetu po indeksu, ki ga izračunava londonski inštitut Legatum in zajema različna področja – gospodarstvo, podjetništvo in priložnosti, upravljanje, izobraževanje, zdravje, varnost, osebna svoboda in socialni kapital.

Slovenija že tretje leto zapored vztraja na 24. mestu, medtem ko je bila leta 2011 na 22. mestu, leta 2010 pa na 21. Najbolje se je odrezala v kategorijah izobraževanje in varnost, v katerih zaseda 12. mesto, najslabše pa pri gospodarstvu, kjer je 63., potem ko je bila še lani 53. Tako smo se znašli v družbi Burkine Faso (61. mesto), Indije (62. mesto) in Cipra, ki je na lestvici mesto za Slovenijo.

Pri osebni svobodi je na 24. mestu, v kategorijah podjetništvo in priložnosti ter zdravje na 25., pri socialnem kapitalu na 30. in pri upravljanju na 34. mestu.

V inštitutu Legatum za Slovenijo med drugim ugotavljajo, da le 6,1 odstotka ljudi verjame, da je zdaj dober čas za iskanje službe, 62 odstotkov verjame, da je Slovenija dobra država za priseljence, v široko razširjenost korupcije v vladi in poslovnem svetu verjame 86,7 odstotka ljudi, o tem, da se lahko v težkih časih zanesejo na druge, pa je prepričanih 93 odstotkov ljudi.

Med sosedami višje le Avstrijci Na drugo mesto najuspešnejših držav sveta se je uvrstila Švica, na tretje pa se je z lanskega petega povzpela Nova Zelandija. Skoraj dve tretjini najuspešnejših 30 držav je evropskih držav, od tega jih je 16 članic Evropske unije. Med našimi sosedami je Avstrija na 15. mestu, Italija na 37., Madžarska na 39. in Hrvaška na 50. mestu.

Na dnu Srednjeafriška republika Najslabše uvrščena evropska država je Rusija, ki je padla za sedem mest na 68. mesto. Za padec je kriv slab rezultat na področjih upravljanja (113.) in osebne svobode (124.).

Tudi ZDA, kot opozarja inštitut, ne veljajo več za "deželo svobodnih". Pri osebni svobodi so se uvrstile na 21. mesto in zaostale med drugim za Urugvajem in Kostariko.

Na dnu lestvice je Srednjeafriška republika, ki se je najslabše odrezala v kategoriji podjetništvo in priložnosti, pri zdravju pa se je uvrstila na predzadnje mesto.

Ne spreglejte