Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2012,
21.24

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nizozemska zakon

Četrtek, 6. 12. 2012, 21.24

8 let, 1 mesec

Nizozemska pripravljena na odpravo zakona o bogoskrunstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nizozemska velja za državo z redkimi tabuji, zaradi svobode govora pa so pripravljeni odpraviti tudi zakon o bogoskrunstvu.

Čeprav imajo nekatere države v veljavi zakon o bogoskrunstvu, na podlagi katerega lahko marsikaterega državljana za bogoskrunske dejavnosti tudi obsodijo, si Nizozemska prizadeva popolnoma odpraviti zakon o bogoskrunstvu – z eno izjemo.

Bogoskrunstvo je sicer na Nizozemskem z zakonom prepovedano vse od leta 1932, vendar se na nizozemskih sodiščih malokrat pojavi kdo, ki bi bil obtožen bogoskrunstva. Zadnji takšen primer sega v leto 1968. Zdaj pa nizozemska vlada poskuša popolnoma odstraniti zakon o bogoskrunstvu, nizozemski parlament je sicer že predlagal odstranitev sekcije številka 147, pod katerim je bogoskrunstvo kaznivo dejanje.

Odpravo zakona preprečevala Reformirana politična stranka Želja, da bi popolnoma odstranili sekcijo 147, v političnih krogih obstaja že vrsto let, je za Deutsche Welle povedal Markus Wilp, politični analitik centra za nizozemske študije na univerzi Münster. Vendar pa premierju Marku Rutteju to ni uspelo, saj je moral upoštevati zahteve Reformirane politične stranke (SGP), sicer zveze ortodoksnih protestantov, ki že leta zasedajo mesta v nizozemskem parlamentu. Vendar po novembrskih parlamentarnih volitvah ta stranka ne pomeni več grožnje, zato se lahko Rutter loti odpravljanja zakona.

Nizozemska odločitev za odpravo zakona o bogoskrunstvu je povezana s svobodo mnenja, ki je tako značilna za Nizozemsko. "Tu je malo tabujev, kar pomeni, da politiki, kot je Geert Wilders, lahko napadajo vero veliko bolj agresivno, kot bi to lahko počeli politiki v Nemčiji," je prepričan Wilp. V preteklosti je namreč Wilders napadal islam in ga opisal kot nasilno in agresivno politično ideologijo.

Nemški zakon se bogoskrunstva skorajda ne dotakne V Nemčiji je bil zakon o bogoskrunstvu nazadnje reformiran leta 1969, od takrat pa do ga izredno redko uporabili. Odstavek 166 nemškega kazenskega zakonika se le površno dotakne bogoskrunstva, bolj se posveti temam, kot so obrekovanje drugačnih verstev ali pogledov na svet, kaznivo dejanje pa postanejo le, če oseba s tem ogroža javni mir, še piše Deutsche Welle.

V Veliki Britaniji so zakon reformirali šele pred kratkim Za primerjavo, britanski zakon o bogoskrunstvu se je dolgo časa navezoval le na žalitve krščanskega boga, omenjeni zakon pa so v Veliki Britaniji reformirali in primerno posodobili šele pred nekaj leti. Čeprav so se nekatere evropske države za toleranten pristop k bogoskrunstvu, so druge svoje zakone še poostrile, med njimi je tudi Irska. Ta je zakon poostrila leta 2009, za izdajanje publikacij z bogoskrunskimi vsebinami pa je predvidena denarna kazen v višini 25 tisoč evrov.

Turški pianist čaka na razsodbo Velikokrat pa so politični in družbeni konflikti krivi za to, da je kak dogodek razumljen kot bogoskrunski. Tak primer najdemo v Rusiji, kjer so oblasti bogoskrunstva obtožile pank skupino Pussy Riot, čeprav so pravzaprav s svojo pesmijo protestirale proti predsedniku države Vladimirju Putinu.

Slabo pa se piše tudi turškemu pianistu in skladatelju Fazilu Sayju, ki so ga oblasti obtožile, da je prek Twitterja žalil islam. Njegova usoda za zdaj še ni znana, saj se še vedno zagovarja pred sodiščem. V Egiptu pa je bilo sedem krščanskih priseljencev obsojenih na smrt zaradi kontroverznega filma Nedolžnost muslimanov, ki je v večini muslimanskih držav sprožil nasilne proteste.

Ne spreglejte