Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2019,
6.52

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

2

Natisni članek

Danes Danes Utrecht streljanje napad policija

Torek, 19. 3. 2019, 6.52

5 let, 1 mesec

Napad v Utrechtu: policija resno preiskuje teroristični motiv napadalca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

2

Po ponedeljkovem streljanju na tramvaju v nizozemskem Utrechtu, v katerem so bili ubiti trije ljudje, je policija pridržala tri ljudi. Ob glavnem osumljencu so policisti prijeli še dve osebi, stari 23 in 27 let. Kakšna je bila njuna morebitna vpletenost, niso sporočili, vendar pa trojica ostaja v priporu.

Motiv strelca, 37-letnega Gökmena Tanisa, ki so ga prijeli nekaj ur po streljanju, ni znan. Nizozemsko tožilstvo in policija sta danes sporočila, da resno preiskujejo teroristični motiv tudi zaradi pisem, ki so jih odkrili v avtomobilu glavnega osumljenca. Ob tem ne izključujejo niti drugih motivov, ki jih preiskujejo.

Poleg glavnega osumljenca pridržali še dva moška

"Teroristični motiv resno preiskujemo na podlagi pisma, ki smo ga med drugim našli v avtomobilu za pobeg in glede na naravo dejstev," sta sporočila tožilstvo in policija. Dodali so, da Tanis in še dva moška iz Utrechta, stara 23 in 27 let, ostajajo v priporu. Policija je po napadu našla rdeč renault clio, ki so ga pridržani uporabili za pobeg.

Med ubitimi v streljanju so tudi 19-letna Vianen, ki prihaja iz kraja blizu Utrechta, ter dva moška iz Utrechta, stara 28 in 49 let, so dodali. Povedali so še, da doslej v preiskavi niso ugotovili povezave med glavnim osumljencem in žrtvami. Dodali so še, da so med aretacijo glavnega osumljenca našli orožje.

Prizorišče streljanja v Utrechtu
Novice Nizozemska: policija aretirala domnevnega napadalca #video #foto

Policisti zaslišali tudi napadalčevega brata

Po navedbah neimenovanega sorodnika domnevnega napadalca je Tanis na tramvaju streljal na neko žensko zaradi "družinskih zadev", kasneje pa je streljal še na ljudi, ki so ji hoteli pomagati. Nizozemske oblasti teh navedb niso potrdile.

Ena od prič je za nizozemsko televizijo NOS dejala, da se ji je zdelo, da je tarča strelca ženska. Priča je namreč videla, kako se je strelec zagnal proti skupini na tramvaju, v kateri je bila tudi omenjena ženska. Po poročanju nizozemske televizije so policisti v zvezi s tem zaslišali Tanisovega brata.

Policisti so glavnega osumljenca aretirali v eni od stavb približno tri kilometre od prizorišča dogodka. | Foto: Reuters Policisti so glavnega osumljenca aretirali v eni od stavb približno tri kilometre od prizorišča dogodka. Foto: Reuters

Ena od prič je za nizozemsko televizijo NOS dejala, da se ji je zdelo, da je tarča strelca ena od žensk. Priča je namreč videla, kako se je strelec zagnal proti skupini na tramvaju, v kateri je bila tudi omenjena ženska. Po poročanju nizozemske televizije so policisti v zvezi s tem zaslišali Tanisovega brata.

napad nova zelandija
Novice Število žrtev napada na Novi Zelandiji se je povzpelo na 50

"Videl sem strelca, ki je tekel proti nam z dvignjeno puško"

Župan Utrechta Jan van Zanen je v ponedeljek potrdil, da je bilo v napadu ranjenih pet ljudi, med njimi so trije v kritičnem stanju. Po podatkih notranjega ministrstva je Tanis, ki je rojen v Turčiji, policiji že znan. Po navedbah medijev ima že obsežen dosje, od kraj v trgovinah do poškodovanja premoženja in poskusa umora leta 2013. Pred dvema tednoma so mu začeli soditi zaradi posilstva.

Policijska akcija za pobeglim napadalcem je trajala nekaj ur. | Foto: Reuters Policijska akcija za pobeglim napadalcem je trajala nekaj ur. Foto: Reuters

Do streljanja je prišlo okoli 10.45 po lokalnem času, ko so na enem od tramvajev odjeknili streli. Po navedbah ene od prič je takrat še neznani moški začel divje streljati. Ljudi je zajela panika, nekateri od ranjenih so bili v kritičnem stanju.

nova zelandija
Novice Glavni osumljenec za teroristični napad obiskal balkanske države

Po poročanju BBC so v Utrechtu v ponedeljek izpeljali številne racije, protiteroristične enote pa so patruljirale po ulicah blizu kraja dogodka. Policija je nato v večernih urah približno tri kilometre od prizorišča napada obkolila eno od stavb in aretirala strelca. 

V streljanju v Utrechtu so umrli najmanj trije ljudje. Video: Planet


Po njegovi aretaciji so v mestu znižali raven teroristične grožnje, ki so jo med njegovim iskanjem povečali na najvišjo. V mestu mestni promet dan po napadu spet obratuje normalno. Na kraju napada ljudje polagajo rože in vence v spomin na žrtve, ki jih preiskovalci uradno še niso identificirali. Zastave po državi so spustili na pol droga.

Brenton Harrison Tarrant
Novice Strelec z Nove Zelandije vpleten v prevaro, ki je zavedla tudi Slovence

Napadalčev oče: Če je sin storil omenjeno kaznivo dejanje, potem mora biti kaznovan

Napadalčev oče Mehmet Tanis, ki živi v Turčiji, je za turške medije dejal, da mora biti njegov sin v primeru, če je storil omenjeno kaznivo dejanje, tudi kaznovan. Pojasnil je, da se je po ločitvi od soproge leta 2008 vrnil v Turčijo in da od takrat ni imel stikov s sinom, ki je s svojo mamo ostal na Nizozemskem.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v luči napada povedal, da tudi turške obveščevalne službe zbirajo podatke o streljanju.

Ne spreglejte