Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
11.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

5

Natisni članek

Zadar poplave

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 11.25

6 let, 6 mesecev

Neurje v Istri in Dalmaciji poplavilo hiše in ceste #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

5

Zadar poplave | Foto Novi radio Zadar

Foto: Novi radio Zadar

Močno deževje, ki na Hrvaškem traja od nedelje, je povzročilo veliko težav prebivalcem Istre in severne Dalmacije. Po poročanju hrvaških medijev je bilo poplavljenih več deset stanovanjskih objektov in nekaj lokalnih cest. Podrta so številna drevesa, odneslo je tudi začasni most na Raši pri Podpićnu v Istri. V Istri in na območju Reke so razglasili rdeči alarm. 

Neurje je danes zajelo Zadar. Lokalni mediji poročajo, da so v nekaterih šolah odpovedali pouk, deli mesta pa so ostali brez električne energije. Voda je vdrla tudi v stanovanjske in poslovne objekte. Težave imajo tako z mobilno telefonijo kot tudi s prometom, ker ne delajo semaforji na mestnih ulicah, je lokalna radijska postaja Antena Zadar poročala na svoji spletni strani. 

Pod vodo je tudi večji del zadarske bolnišnice, poplavilo je več oddelkov, med njimi kirurškega in oddelek za intenzivno nego, a jim je delo uspelo organizirati v nadomestnih prostorih.

Najbolj dramatično je na oddelkih kirurgije in ginekologije v zadrski bolnišnici, je poročal lokalni novičarski portal zadarskilist.hr. Nujne paciente bodo po potrebi prepeljali v Gospić in Šibenik, je napovedal hrvaški minister za zdravstvo Milan Kujundžić.

"Stanje je katastrofalno, ljudje rešujejo svoje domove"

Poplavljene so številne mestne ulice, na katerih so obtičala vozila. Tudi na parkiriščih je videti avtomobile, ujete v vodi, gladina dosega okna na vratih osebnih vozil. Na vseh osnovnih in srednjih šolah so odpovedali popoldanski pouk, v nekaterih mestnih soseskah nimajo elektrike. Popolnoma poplavljeno je tudi mestno pokopališče.

Lokalna radijska postaja Antena Zadar je poročala, da je stanje katastrofalno ter da ljudje rešujejo svoje domove, podobno, kot so to počeli pred poletnimi požari. Srečo naj bi imeli samo tisti prebivalci, ki živijo v višje ležečih predelih mesta.

V Zadru je v nekaj urah padlo 190 milimetrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot dvomesečno povprečje padavin v tem severnodalmatinskem mestu. Poplavljeno območje sta v popoldanskih urah obiskala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in premier Andrej Plenković.

Neurje v Sarajevu podiralo drevesa in odkrivalo strehe

Hudo neurje je danes popoldne zajelo tudi glavno mesto Bosne in Hercegovine, Sarajevo. Neurje, ki sta ga spremljala obilno deževje in silovit veter, je v nekaterih predelih Sarajeva podiralo drevesa in odkrivalo strehe, zaradi česar so bili poškodovani številni osebni avtomobili, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zaradi obilnega deževja, ki je trajalo skoraj uro, so bile poplavljene številne sarajevske ulice, kar je povzročalo težave v prometu. Vremenoslovci so pred tem razglasili oranžno opozorilo zaradi silovitega vetra, še navaja Tanjug.

Neurje je pred tem veliko preglavic povzročilo prebivalcem na območju Pazina, Poreča in Rovinja, kjer je v 24 urah padlo več dežja, kot je mesečno povprečje za september. Gasilci so morali posredovati več kot 75-krat, večinoma zaradi poplavljenih stanovanjskih in kletnih prostorov, je na svoji spletni strani poročala komercialna Nova TV.

Pomoč gasilcev je bila nujna tudi v Pulju, Umagu, Buzetu in Labinu. Neurje v Istri je povzročilo kratkotrajne prekinitve v oskrbi z električno energijo.

Poleg gasilcev in delavcev elektrodistribucije so imeli veliko dela tudi zaposleni v komunalnih in cestnih podjetjih, ki so odstranjevali podrta drevesa. Poplavljene so bile nekatere ceste v mestnih središčih Rovinja in Poreča, z lokalnih cest pa so morali odstranjevati kamne in blato.

Pri Pićnu je reka Raša v nedeljo podrla začasni most. Na eni od vodnih postaj na Raši se je gladina vode v noči na nedeljo dvignila z osem na 267 centimetrov, je poročal meteorološki portal istramet.hr.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je za danes razglasil rdeči alarm za območje Istre in Reke, kjer napovedujejo močne nalive in tudi nevihte.

Ne spreglejte