Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2013,
17.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Soči Vladimir Putin Joachim Gauck Barack Obama Pussy Riot olimpijske igre

Ponedeljek, 9. 12. 2013, 17.08

8 let

Nemški predsednik noče v Soči, Putin pravi: Vsi ste dobrodošli!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dobra dva meseca pred olimpijskimi igrami v Sočiju se je zgodila prva protestna odpoved udeležbe. Nemški predsednik pravi: "Človekove pravice jemljem resno."

Zimske olimpijske igre v Sočiju, ki se začnejo čez dobra dva meseca, že dvigujejo prah. Težav pa ne povzroča organizacija, temveč odnos uradne ruske politike do homoseksualcev in do opozicijskih voditeljev, zadnje čase tudi pa tudi odnosi z Ukrajino. "Igre so preveč spolitizirane," so že pred dvema tednoma pozvale ruske pankerice Pussy Riot, ki so prepričane, da bi moral svet igre bojkotirati.

"Zaradi kršenja človekovih pravic in nadlegovanja ruskih opozicijskih voditeljev" je svojo odsotnost z iger včeraj napovedal nemški predsednik Joachim Gauck. Nemški predsednik je tako postal najvidnejši predstavnik svetovne politike, ki se je odločil, da ne bo šel v Soči. Predsednik ima sicer v Nemčiji le ceremonialne pristojnosti, kanclerka Angela Merkel, ženska, ki ima v rokah vse vzvode moči, pa iger ne namerava bojkotirati.

Peticija proti Sočiju Največ pozivov k bojkotu zaradi nespoštovanja človekovih pravic so poleti s peticijo proti udeležbi Kanade v Sočiju začeli zbirati geji in lezbijke v Kanadi. Kanadski premier se na pozive sicer ni odzval, proti bojkotu iger so bili tudi kanadski športniki in kanadska javnost. "Ne strinjamo se z ruskim protigejevskim zakonom, a menimo, da bi bojkot iger najbolj škodil športnikom." V Kanadi so menili tudi, da bi bil najbolj učinkovit bojkot ameriških in kanadskih igralcev hokeja. Prepričani so, da bi tako resno opozorili Rusijo na to, kaj si mislijo o njenem odnosu do homoseksualcev.

Trdo delo ali bojkot "Ne," pravi predsednik Barack Obama, "protesten bojkot bi prizadel naše športnike, ki so trdo delali in trenirali za zimske olimpijske igre." So pa se pojavili predlogi republikanskih senatorjev, naj ZDA igre bojkotirajo, če bo Putin dovolil Edwardu Snowdnu ostati v Rusiji. Tudi te pozive je Obama preslišal.

Pussy Riot, Lady Gaga "Menim, da se nikakor ne bi smeli udeležiti olimpijskih iger v Sočiju," je pred dnevi za britansko televizijo dejala pop zvezda Lady Gaga, britanski komik Alan Carr pa pravi: "Menim, da je povsem narobe, da toliko držav v Soči pošilja denar in svoje gospodarstvo glede na to, kako Rusija ravna z geji."

Avgusta je britanski igralec in pisatelj Stephen Fry v odprtem pismu Mednarodnemu olimpijskemu komiteju in britanskemu premieru zapisal, da je bojkot olimpijskih iger absolutno nujen tudi zaradi podobnosti trenutka in iger z nacistično Nemčijo, je pojasnil. "Prizorišče iger bi moral biti Lillehamer ali katerikoli drugi kraj."

Pred dvema tednoma je k bojkotu Sočija pozvala Jekaterina Samučevič, članica uporniške ruske pankerske skupine Pussy Riot, potem ko se je po nekaj mesecih ruske ječe zaradi "razžalitve ruske pravoslavne cerkve in predsednika Putina" vrnila na prostost.

Putin: "Vsi ste dobrodošli" Ruski predsednik Putin se na tokratno napoved bojkota nemškega predsednika ni odzval, je pa v septembrskem intervjuju na državni televiziji dejal, da geji na igrah v Sočiju ne bodo diskriminirani. No, ruska vlada je pojasnila, da bo Rusija ob igrah poostrila izvajanje zakona, ki se nanaša na protigejevsko propagando, kar Putinove izjave postavlja v neroden kontekst. Putin tudi pravi, da so dobrodošli vsi, ne glede na spolno usmerjenost.

Ne spreglejte