Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
14.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Nemčija volitve poslanci stroški plače

Torek, 26. 9. 2017, 14.59

6 let, 6 mesecev

Nemške davkoplačevalce zaradi dodatnih poslancev boli glava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Nemški bundestag | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemške davkoplačevalce dva dni po parlamentarnih volitvah verjetno boli glava. Novi bundestag bo namreč imel namesto dozdajšnjih 630 kar rekordnih 709 poslancev. Za 79 dodatnih poslancev, ki bodo v poslanske klopi sedli prvič, bodo davkoplačevalci na leto morali odšteli več kot 50 milijonov evrov.

Po poročanju Spiegla in Bilda bodo dodatni predstavniki ljudstva Nemce v prihodnjih štirih letih stali več kot 200 milijonov evrov.

V omenjeni znesek so med drugim všteti stroški za plače poslancev, plače njihovih zaposlenih in sodelavcev, pisarniški material, službena potovanja in celo za vodenje skupin obiskovalcev.


Preberite še:

->Takoj po zgodovinskem rezultatu je stranki dala košarico #video

-> Po košarici socialdemokratov Merklova sanja o Jamajki

->Zakaj je to lahko začetek konca Merklove


14 tisoč evrov za poslansko plačo in dodatne stroške

Nemški poslanci za svoje delo od prvega julija prejmejo 9.541,74 evra mesečne plače. Ta je po poročanju Spiegla obdavčena, njena višina pa se usklajuje z rastjo plač.

Predsednik parlamenta prejme še za polovico višjo plačo od poslanca, njegov namestnik pa 50 odstotkov predsednikove plače kot pribitek k svoji plači. 15-odstotni dodatek prejmejo tudi vsi predsedniki parlamentarnih odborov.

Tako kot v Nemčiji je tudi v Sloveniji najbolje plačani slovenski poslanec predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Po podatkih državnega zbora je njegova bruto plača avgusta letos znašala 5.864 evrov. Najmanj od vseh poslancev pa je prejšnji mesec zaslužila poslanka SMC Teja Ljubič. Njena bruto plača je avgusta znašala 3.685 evrov.

Poslanci niso upravičeni do božičnice ali regresa za letni dopust, vendar jim zdravstveno zavarovanje plačuje država.

Plača nemške kanclerke znaša dobrih 18 tisoč evrov. Če k temu prištejemo še polovico poslanske plače in dodatke, Merklova na mesec zasluži skoraj 26 tisočakov. | Foto: Reuters Plača nemške kanclerke znaša dobrih 18 tisoč evrov. Če k temu prištejemo še polovico poslanske plače in dodatke, Merklova na mesec zasluži skoraj 26 tisočakov. Foto: Reuters

Hkrati so nemški parlamentarci upravičeni do 4.318,38 evra mesečnega pavšala za dodatne stroške. Omenjeni znesek ni obdavčen, poslanci pa ga namenijo za kritje življenjskih stroškov, na primer najem dodatnega stanovanja ali rezidence v nemški prestolnici. 

Omenjeni znesek lahko uprava bundestaga poslancem zniža, če lahko dokaže, da se ti niso udeležili parlamentarnih zasedanj. Vendar pa poslanec kljub neprisotnosti na sejah na svoj račun še vedno prejme denarno razliko, ki ni obdavčena, opozarjajo v nevladnih organizacijah.

Poslanci bundestaga lahko poleg poslanske plače svoje prihodke prejemajo tudi iz drugih virov. Vsi prihodki parlamentarcev, ki presegajo tisoč evrov na mesec ali 10 tisoč evrov na leto, morajo biti sicer javno objavljeni.

V primerjavi z nemškimi slovenski davkoplačevalci svojim poslancem namenimo občutno manjši finančni kolač. Lani so v državnem zboru za pravice poslancev, izplačane pri plačah, namenili okoli 6,3 milijona evrov, zgolj za plače poslancev pa so porabili približno 5,4 milijona evrov. Leta 2015 so poslancem za pripadajoče pravice, ki so izplačane pri plačah, namenili nekoliko več, in sicer okoli 6,5 milijona evrov. 6,2 milijona so namenili aktivnim poslancem, 326 tisoč evrov pa za izplačila pravic nekdanjim poslancem po prenehanju mandata. Zgolj za plače poslancev so pred dvema letoma porabili 5,3 milijona evrov.

Za osebje lahko na mesec zapravijo tudi do 21 tisočakov

Poleg tega lahko poslanci za nemoteno delovanje svoje pisarne na mesec zapravijo skoraj 21 tisoč evrov oziroma bolj natančno 20.870 evrov.

To vsoto lahko namenijo za plače svojih sekretarjev, svetovalcev, vodij pisarn, strokovnjakov, referentov in pomočnikov. Za nakazilo plač zaposlenim oziroma sodelavcem poslancev je pristojna uprava parlamenta.

To pa še ni vse. Za pisarniški material, pametne telefone, prenosne računalnike in druge mobilne naprave lahko v enem letu zapravijo 12 tisoč evrov, novi poslanci pa samo za te potrebe v prvem letu nastopa svoje nove funkcije prejmejo še dodatnih 255,65 evra.

Hkrati lahko parlamentarci brezplačno uporabljajo službena vozila in javni prevoz, upravičeni pa so tudi do brezplačnih letalskih vozovnic za polete znotraj države.

Za mesečni pavšal za pokrivanje stroškov pri opravljanju funkcije v zvezi z delom v volilni enoti, do katerega so upravičeni slovenski poslanci, so leta 2016 v državnem zboru namenili 663.237 evrov, leta 2015 pa 664.429 evrov. Znesek mesečnega pavšala, ki ga prejme poslanec, se giblje od najmanj 500 do največ 800 evrov, odvisen pa je od oddaljenosti stalnega prebivališča poslanca od sedeža državnega zbora. Omenjeni pavšal ni obdavčen. Med neobdavčena izplačila poslancev spadajo še nadomestilo za ločeno življenje, prehrana na delu, prevoz na delo, jubilejne nagrade, do določene višine pa tudi odpravnine ob upokojitvi.

Več poslancev ne pomeni samodejno več demokracije

Predsednik zveze nemških davkoplačevalcev Reiner Holznagel zaradi dodatnih stroškov na račun davkoplačevalcev, ki so nastali po volitvah, že govori o XXL-bundestagu, ki je po njegovem prepričanju preprosto prevelik.

Nemška demokracija nima samo tradicije, ampak tudi svojo ceno.  | Foto: Reuters Nemška demokracija nima samo tradicije, ampak tudi svojo ceno. Foto: Reuters

"Seveda se razume, da so stroški parlamenta nujni za delovanje demokracije, vendar pa poslanci večkrat mečejo denar skozi okno," je bil kritičen Holznagel in dodal, da več poslancev ne pomeni samodejno tudi več demokracije. 

Parlamentarne stranke je zato pozval, naj ne odlašajo in nemudoma določijo zgornjo mejo porabe v novem mandatu.

Nadomestilo v višini več kot 38 tisoč evrov

Nemškim davkoplačevalcem namreč po poročanju Bilda grozi še več dodatnih stroškov.

Konservativna koalicija CDU/CSU in socialdemokrati (SPD) so zaradi preboja Alternative za Nemčijo (AfD) in liberalcev (FDP) v bundestag izgubili 105 poslanskih mandatov.

Nemške volitve je zaznamoval tudi uspeh skrajne Alternative za Nemčijo (AfD), ki je postala tretja najmočnejša politična sila v državi. | Foto: Reuters Nemške volitve je zaznamoval tudi uspeh skrajne Alternative za Nemčijo (AfD), ki je postala tretja najmočnejša politična sila v državi. Foto: Reuters

Poslanci, ki so svoj sedež izgubili, lahko v prihodnjih 18 mesecih za vsako leto, ki so ga preživeli v parlamentu, prejmejo denarno nadomestilo v višini pavšala za življenjske stroške. 

Neizvoljeni poslanec lahko torej v 18 mesecih po prenehanju mandata po trenutni tarifi tako zasluži več kot 38 tisoč evrov.

Ker vsaj v času svojega mandata ne vplačujejo v pokojninsko blagajno, so ob upokojitvi poleg pokojnine upravičeni tudi do dodatka za čas poslanskega mandata.

Dodatek k pokojnini je obdavčen, znaša pa lahko tudi do 67,5 odstotka nekdanje poslanske plače, kar trenutno nanese 6.440 evrov.

Ne spreglejte