Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2017,
13.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

Natisni članek

Nemčija avtocesta avtocesta cestnina

Sreda, 25. 1. 2017, 13.53

7 let, 2 meseca

Nemčija sprejela sporne cestnine za avtomobile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

zastoj avtocesta Nemčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška vlada kljub protestom sosednjih držav uresničuje načrte glede spornih cestnin. Ministrski zbor je danes sprejel nekoliko spremenjen model cestnin za osebne avtomobile, ki bo po žepu udaril voznike iz tujine, nemškim voznikom pa se bo v zameno za plačilo cestnine znižal davek na motorna vozila.

Danes sprejeta rešitev upošteva kompromis, ki ga je nemški minister za promet Alexander Dobrindt dosegel z Evropsko komisijo. Bruselj bo tako dal zeleno luč za uvedbo cestnin, ki je predvidena leta 2019.

"Za domače voznike avtomobilov ne bo novih obremenitev. Kdor ima vozilo s posebej prijaznim motorjem euro 6, bo pod črto plačal celo manj kot do zdaj," je dejal Dobrindt.

Za tujce tudi vinjete

Vsi nemški lastniki avtomobilov bodo plačali letno cestnino, ki bo v povprečju stala 67 evrov, a največ 130 evrov. Za vozila z bencinskimi motorji bo cena nižja kot za tista z dizelskimi. V zameno za plačilo cestnine pa bodo razbremenjeni plačila davka na motorna vozila, pri čemer bo za vozila s posebej do okolja prijaznimi motorji znižanje davka celo večje od plačane cestnine.

Za voznike iz tujine so poleg letne cestnine predvidene tudi kratkotrajne vinjete: za desetdnevno bo treba odšteti 2,50, 4, 8, 14, 20 ali 25 evrov, za dvomesečno pa 7, 11, 18, 30, 40 ali 50 evrov. Vlada je torej za desetdnevno vinjeto sprejela rešitev s šestimi različnimi cenami in ne le tremi, kot je načrtovala sprva. Z novimi pravili morata soglašati še oba domova nemškega parlamenta.

Dobrindt pričakuje, da bo Nemčija uvedla cestnine za osebna vozila leta 2019. Po odštetju stroškov naj bi z njimi vsako leto zbrali 524 milijonov evrov, ki jih bodo namenili za investicije v cestno infrastrukturo.

Avstrijci so proti

Nemškemu sistemu cestnin še posebej nasprotuje Avstrija, ker naj bi diskriminiral tujce. Na njeno pobudo so se prav danes v Bruslju zbrali predstavniki 11 držav, ki razpravljajo o tem, kako se odzvati na nemške načrte. Avstrijski minister za promet Jörg Leichtfried je omenil celo možnost tožbe na Evropskem sodišču.

Ne spreglejte