Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 10. 2016,
9.12

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

1

Natisni članek

Nemčija teroristični napad

Nedelja, 9. 10. 2016, 9.12

7 let, 6 mesecev

Nemška policija še išče moškega, ki naj bi načrtoval napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

1

Nemčija policija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška policija še vedno išče 22-letnega moškega sirskega rodu, ki naj bi načrtoval bombni napad. Gre za osumljenca, v čigar stanovanju v mestu Chemnitz so v soboto našli eksploziv. Moški je v državo prispel pred več meseci kot begunec.

Po navedbah nemške policije še vedno ni jasno, ali je Džaber Albakr povezan s teroristično skupino Islamska država oziroma ali je oborožen. Javnost so pozvali k previdnosti. Iščejo ga tudi s pomočjo objavljene fotografije. 

Za las ušel policistom

Po poročanju časnika Spiegel je Albakr policistom v Chemnitzu za las ušel. Ko so se približali stanovanju, je pobegnil iz njega. Policisti so izstrelili tudi opozorilne strele, ki pa 22-letnika niso ustavili. Kot je povedal predstavnik kriminalističnega urada, so se pred hišo, v kateri je živel, pripravljali na vstop in aretacijo, ko je Albakr izstopil in pobegnil.

Na spletu iskal podatke o izdelavi bomb

Kot navaja časnik, so pristojni organi že pred tem prejeli namige, da bi Albakr lahko pripravljal bombni napad. Prek spleta je iskal podatke o izdelavi bomb in določene materiale tudi izdelal, priprave pa naj bi končal šele v četrtek. Policija je namige ocenila z drugo stopnjo na osemstopenjski lestvici, pri čemer prva pomeni, da obstaja velika verjetnost, da se bo nekaj res zgodilo.

Uril se je pri Islamski državi

Po poročanju dpa naj bi se osumljenec uril pri skrajni skupini Islamska država (IS). Na to naj bi kazal način izdelave eksploziva, ki so ga našli v njegovem stanovanju. Šlo naj bi za aceton peroksid. Policija podrobnosti zaradi interesov preiskave sicer še ni razkrila.

So bila tarča napadov letališča?

Prav tako policija ni želela komentirati navedb revije Focus, da naj bi bila tarča njegovega napada eno od nemških letališč. V soboto so poostrili varnost na obeh berlinskih letališčih, Tegel in Schönefeld, ter na večjih železniških postajah. Zaprta je bila tudi glavna železniška postaja v Chemnitzu.

Dva aretirana so izpustili, eden ostaja v priporu

V Chemnitzu, ki leži kakšnih 260 kilometrov južno od Berlina, so medtem v soboto aretirali tri druge sirske moške, domnevne sodelavce Albakra. V stanovanju tega so našli več sto gramov eksploziva, ki ga je policija uničila v nadzorovani eksploziji. Dva od aretiranih so izpustili, zoper tretjega pa so zdaj izdali zaporni nalog in ga bodo privedli pred preiskovalnega sodnika.

Policija poostreno varuje izpostavljene kraje

Policija je ob koncu tedna po vsej državi poostrila varnostne ukrepe. Med drugim poostreno varuje bolj izpostavljene kraje, zlasti letališča in železniške postaje. Na berlinskem letališču Schönefeld bodo okrepljene policijske enote najmanj do ponedeljka zjutraj. Hkrati večje število pripadnikov sodeluje pri iskanju Albakra.

Eksploziv, ki so ga teroristi uporabili v Parizu in Bruslju

Albakr je imel v stanovanju "eksplozivne substance, bolj nevarne od TNT". "Celo majhna količina te substance bi lahko povzročila ogromno škodo," so pojasnili na policiji. Lokalni časnik Freie Presse je poročal, da je šlo za snov TATP, domač eksploziv, ki so ga teroristi Islamske države uporabili v napadih v Parizu in Bruslju.

Strokovnjak za eksplozive je po navedbah dpa pojasnil, da ima lahko že 200 gramov aceton peroksida "katastrofalen učinek". "Kdor ve, kako ga pravilno uporabiti, lahko s tem razstreli celo dvorano," je poudaril neimenovani strokovnjak. Večina sestavin za tak eksploziv je po njegovih besedah prosto dostopnih, a je izdelava zelo zahtevna.

V Nemčijo je v 2015 prispelo okoli 890 tisoč migrantov, številni so bežali pred dolgotrajnim konfliktom v Siriji.

Nemčija je v stanju visoke pripravljenosti že od julija, ko sta se v državi v tednu dni zgodila dva teroristična napada. Za oba je odgovornost prevzela Islamska država, izvedla pa sta jih prosilca za azil.
Ne spreglejte