Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2020,
7.08

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21

40

Natisni članek

COVID-19 virus Koronavirus Nemčija

Sreda, 16. 12. 2020, 7.08

3 leta, 4 mesece

V Nemčiji italijanski scenarij: zdravniki morajo izbirati, koga bodo zdravili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21

40

Nemčija | V Nemčiji so včeraj potrdili skoraj tisoč novih smrti zaradi koronavirusa. | Foto Reuters

V Nemčiji so včeraj potrdili skoraj tisoč novih smrti zaradi koronavirusa.

Foto: Reuters

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj tisoč smrti, kar je največ do zdaj. V zvezni deželi Saški naj bi se zdravniki morali celo odločati, koga bodo zdravili in koga ne.

13:05

WHO: Med obiski nosite maske

11:04

Von der Leynova o cepljenju

  • 13:05

    WHO: Med obiski nosite maske

    Evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je posvaril, da bi se lahko  število okužb s covid-19 v začetku prihodnjega leta spet okrepilo. Družine so pozvali, naj med druženjem ob božično-novoletnih praznikih nosijo zaščitne maske, poroča STA.

    Iz evropskega urada WHO so ob tem sicer sporočili, da je sicer bil narejen rahel napredek, "vendar širjenje covida-19 po evropski regiji ostaja obsežno in intenzivno", poroča STA. "Obstaja veliko tveganje nove ponovne okrepitve v prvih tednih in mesecih leta 2021. Morali bomo sodelovati, če želimo uspeti pri preprečitvi tega," so opozorili.

    Ljudi so pozvali, "naj ne podcenjujejo pomena svojih odločitev" in naj bodo še posebej previdni pri morebitnem druženju med prazniki. Če je možno, naj bodo praznovanja na prostem, udeleženci pa naj nosijo zaščitne maske in ohranjajo medsebojno razdaljo.

    Glede praznovanj v zaprtih prostorih je WHO poudaril, da sta za zmanjšanje tveganja prenosa okužbe z novim koronavirusom ključna omejitev števila gostov in dobro prezračevanje.

    "Morda se zdi nenavadno, da bi ob druženju s prijatelji in družinskimi člani nosili zaščitne maske in ohranjali medsebojno razdaljo, a to bistveno prispeva k temu, da vsakdo ostane varen in zdrav," so pozvali. Evropski urad WHO vključuje 53 držav, tudi Rusijo. Do zdaj so v evropski regiji potrdili več kot 22 milijonov primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je skoraj pol milijona bolnikov s covid-19.

  • 11:04

    Von der Leynova o cepljenju

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes pozvala k hkratnemu začetku cepljenja proti bolezni covid-19 v vseh 27 članicah Unije na isti dan. "Začnimo izkoreninjenje tega groznega virusa skupaj in enotni," je v Evropskem parlamentu dejala von der Leynova. Kot je poudarila, je pred EU velika naloga, saj je potrebno precepiti do 70 odstotkov prebivalstva, da bi končali pandemijo bolezni covid-19.

    Napovedala je še, da bo v enem tednu v EU odobreno prvo cepivo, tako da se bo cepljenje lahko začelo takoj in se nadaljevalo po novem letu. "Kupili smo več kot dovolj cepiva za vse v Uniji, lahko pa bomo z njim podprli tudi naše sosede in partnerje po svetu preko pobude Covax, da nihče ne bo ostal zadaj," je še sporočila von der Leynova.

    V Veliki Britaniji, ZDA in Kanadi so že odobrili cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, EU pa še čaka na odobritev Evropske agencije za zdravila (Ema). Ta je v torek sporočila, da bo o odobritvi tega cepiva odločala 21. decembra. Pričakovati je, da bo Ema cepivo odobrila, nato pa mora Evropska komisija dati dovoljenje za promet s cepivom, kar velja za formalnost in bi lahko sledilo v nekaj dneh. S tem bi bila odprta pot za množično cepljenje v vseh državah članicah Evropske unije.

    Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNtechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih sto milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno, poroča STA.

    Poleg tega je odobrila pogodbe o nakupu cepiv tudi s podjetji AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutical, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson, CureVac in Moderna. Slednje je poleg Pfizerja in BioNTecha pri Emi že zaprosilo za odobritev cepiva.

Scenarij, ki se v prvem valu epidemije zgodil v mnogih bolnišnicah v Italiji, se kot kaže zdaj dogaja v Nemčiji. V eni od bolnišnic v Saški poročajo, da so se zdravniki znašli pred izredno težko nalogo. Ker ni na voljo dovolj postelj za paciente, ki imajo covid-19 in potrebujejo zdravljenje z ventilatorji, se morajo odločati, koga bodo na njih priklopili in koga ne.

"V zadnjih nekaj dneh smo bili večkrat v situaciji, ko smo se morali odločiti, kdo bo dobil kisik in kdo ne," je za nemško spletno stran t-online dejal direktor klinike Oberlausitzer Bergland Mathias Mengel. Dodal je, da iščejo prostor v okoliških bolnišnicah, ki pa so prav tako že zelo zasedene.

Tiskovna predstavnica klinike je sicer v pogovoru za Sächsische Zeitung dejala, da noben bolnik ni umrl zaradi tega, ker ni bilo dovolj prostora v intenzivni negi oziroma ni bilo na voljo ventilatorja.

Na Hrvaškem v enem dnevu za covid-19 umrlo 92 bolnikov

Na Hrvaškem so v torek zabeležili največ smrti od začetka epidemije covid-19. | Foto: Reuters Na Hrvaškem so v torek zabeležili največ smrti od začetka epidemije covid-19. Foto: Reuters Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 11.387 testih potrdili 3.327 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 92 bolnikov s covid-19, kar je najvišje dnevno število umrlih od izbruha epidemije v državi, so danes sporočili iz hrvaškega nacionalnega štaba civilne zaščite. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da je večina bolnikov s covid-19, ki so umrli v zadnjih 24 urah, imela tudi druge težje bolezni. Povedal je, da je šlo večinoma za starejše ljudi. Povprečna starost umrlih je bila skoraj 77 let.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je med drugim dejal, da je na Hrvaškem med umrlimi zaradi bolezni covid-19 16 odstotkov takšnih bolnikov, ki niso imeli drugih bolezni. Stopnja smrtnosti med bolniki, ki za dihanje zaradi covid-19 potrebujejo medicinske ventilatorje, je 68-odstotna, je še pojasnil Beroš.

Od začetka tedna je bilo na Hrvaškem 7.059 na novookuženih, v prvih treh dneh prejšnjega tedna 9.019, v tednu pred tem pa od ponedeljka do srede 8.269. V tem tednu gre za občutno nižje tridnevno povprečje, je poudaril vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ primerov okužbe znova potrdili na območju Zagreba, in sicer 712.

Šal, maska
Novice Maske na prostem ob razdalji niso več potrebne. Vlada danes o podaljšanju epidemije.

Prepoved druženja za silvestrovo in prvi januar

Nov črni mejnik v pandemiji so zabeležili tudi v Nemčiji. Za boleznijo covid-19 je namreč v zadnjem dnevu umrlo 952 ljudi, kar je največ od začetka epidemije, so sporočili z Inštituta Roberta Kocha (RKI). Potrdili so še 27.728 novih okužb z novim koronavirusom, pri čemer pa manjkajo še podatki za zvezno deželo Saško. Zadnji rekord po številu mrtvih in okuženih so v državi dosegli v petek, ko je umrlo 598 ljudi, potrdili pa so 29.875 okužb. Bolezen Covid-19 je v Nemčiji do zdaj sicer zahteval 23.427 življenj.

V Nemčiji so od danes v veljavi strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, saj so skoraj popolnoma ustavili javno življenje. Vrata je zaprla večina storitvenih dejavnosti, tudi šole in večina trgovin, omejeno je tudi druženje.  Pretekli konec tedna se je namreč nemška kanclerka Angela Merkel z ministrskimi predsedniki zveznih dežel dogovorila, da v državi do 10. januarja ustavljajo javno življenje, poroča STA. K zaostritvi ukrepov zaradi neprestane rasti novih okužb je prejšnji teden pozvalo več ministrov in ministrskih predsednikov, v nekaterih deželah so sicer že pred današnjim dnem veljali strogi ukrepi.

V Nemčiji do 10. januarja ustavljajo javno življenje. Na fotografiji nemška kanclerka Angela Merkel. | Foto: Reuters V Nemčiji do 10. januarja ustavljajo javno življenje. Na fotografiji nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters

V okviru novih ukrepov so zasebna druženja omejena na svoje in še eno gospodinjstvo, skupaj je lahko največ pet ljudi, pri čemer se upošteva starejše od 14 let. Med božičnimi prazniki bo med 24. in 26. decembrom veljala izjema za srečanja v najožjem družinskem krogu z do štirimi osebami, ki niso del gospodinjstva. Prepoved druženja bo veljala za silvestrovo in prvi januar, prepovedana je tudi prodaja pirotehnike. Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov so še naprej dovoljeni verski obredi.

Na drugi strani so začasno prepovedali izvajanje večine storitvenih dejavnosti, med drugim so zaprti frizerski in kozmetični saloni. Odprte ostajajo nekatere trgovine, kot so tiste z živili in za živali, ter lekarne, drogerije, pošte in trafike. Delodajalce so oblasti prosile, naj v tem času ponudijo možnost odhoda na dopust ali pa omogočijo delo na daljavo. Nemška vlada ob tem še poziva k upoštevanju higienskih predpisov in priporoča namestitev koronske aplikacije.

Koronavirus, bris, test, testiranje, covid-19
Novice V ZDA odobrili prve teste na okužbo s koronavirusom za domačo uporabo

Cepljenje proti covid-19 v ZDA poteka brez težav

V ZDA je medtem uvodne zaloge cepiva proti covid-19 podjetij Pfizer in BioNTech dobilo že okrog 400 bolnišnic, ki bodo cepivo uporabile za cepljenje zdravstvenega osebja, prihodnji teden pa bodo prišli na vrsto za cepljenje tudi prvi varovanci domov za ostarele. Do konca tega tedna naj bi v ZDA odobrili tudi cepivo podjetja Moderna, poroča STA.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je do torka zvečer v državi za covid-19 umrlo več kot 303.500 ljudi, z novim koronavirusom pa se je do zdaj okužilo 16,7 milijona ljudi. Dnevno v ZDA za covid-19 v povprečju umre 2.400 ljudi, naštejejo pa 215 tisoč novih okužb. Zaradi omenjene bolezni se v bolnišnicah po državi zdravi 110 tisoč ljudi. Na Univerzi Washington ocenjujejo, da bo do prvega aprila 2021 za covid-19 v državi umrlo 502 tisoč ljudi, in to čeprav so že začeli cepljenje.

Cepljenje proti covid-19 v ZDA za zdaj poteka po načrtih in brez težav. | Foto: Reuters Cepljenje proti covid-19 v ZDA za zdaj poteka po načrtih in brez težav. Foto: Reuters

Za zdaj je v državi za cepljenje na voljo tri milijone odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, za odpravo pandemije pa bo potrebnih več sto milijonov odmerkov. Ameriška vlada je od Pfizerja že odkupila sto milijonov odmerkov cepiva, naročila pa je tudi še 200 milijonov odmerkov cepiva, ki sta ga skupaj razvila podjetje Moderna in ameriški nacionalni inštitut za zdravje. Do sredine prihodnjega leta naj bi bilo cepljenih 150 milijonov Američanov.

Švedska
Novice Poročilo, ki Švedsko kaže v črni luči

V petek naj bi odobrili tudi cepivo Moderne

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je že opravila preliminarni pregled rezultatov testov na 30 tisoč prostovoljcih, ki so sodelovali pri kliničnih testiranjih cepiva Moderne, ter ugotovila, da je cepivo učinkovito in da ima prednost pred cepivom Pfizerja, ker ga ni treba hraniti pri temperaturi 70 stopinj pod ničlo. V četrtek bo zasedal zunanji odbor strokovnjakov FDA, ki naj bi nato agenciji priporočil izredno odobritev cepiva, odločitev FDA pa bo sledila najverjetneje že v petek, piše STA.

Cepivo Moderne se je izkazalo učinkovito pri 94 odstotkih vseh prostovoljcev in 86 odstotkih prostovoljcev, ki so bili starejši od 65 let. Pri tistih, ki so dobili le en odmerek cepiva, je učinkovitost 80,2-odstotna. Stranski učinki so lahko vročina, slabost in bolečine, kar je pri cepljenju običajno. Med testi je umrlo 13 prostovoljcev, od tega šest, ki so dobili cepivo, in sedem, ki so dobili placebo. Zaradi covid-19 je umrl en prostovoljec, ki je dobil placebo. Stopnja smrtnosti je bila enaka običajni za splošno populacijo.

Ne spreglejte