Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 2. 2017,
14.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Nemčija Frank-Walter Steinmeier

Nedelja, 12. 2. 2017, 14.27

6 let, 6 mesecev

Nemčija ima novega predsednika. To je Frank-Walter Steinmeier.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Frank-Walter Steinmeier | Foto Reuters

Foto: Reuters

Socialdemokrat (SDP) Frank-Walter Steinmeier je postal novi nemški predsednik, ki bo nasledil dozdajšnjega predsednika Joachima Gaucka. Steinmeier je danes izvolila posebna zvezna volilna skupščina. 

Nekdanji zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je postal 12. predsednik Zvezne republike Nemčije. Njegovo izvolitev je podprlo 931 od 1.239 delegatov posebne zvezne volilne skupščine. Steinmeier je tretji socialdemokrat na mestu predsednika. Do zdaj sta bila na ta položaj izvoljena le dva: Gustav Heinemman med letoma 1969 in 1974 ter Johannes Rau med letoma 1999 in 2004.

"Vsem, ki ste glasovali zame, se zahvaljujem za zaupanje," je po izvolitvi dejal Steinmeier. Vsem, ki niso volili zanj, pa je obljubil, da bo pridobil njihovo zaupanje. V viharnih časih, ko se zdi, da je svet iztiril, je ključno, da je družba povezana, je še poudaril.

Merklova: Danes je dober dan za Nemčijo

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob njegovi izvolitvi izrazila zadovoljstvo. "Prepričana sem, da bo za našo državo izjemen predsednik," je povedala. "Danes je dober dan za Zvezno republiko Nemčijo," je poudarila. Steinmeier bo predsedoval v težkih časih, je še izpostavila kanclerka. "Verjamem, da bo našo državo skozi te težke čase kot predsednik vodil zelo dobro," je še dejala. Dodala je, da je imel kot zunanji minister vedno izjemen občutek za iskanje rešitev v najtežjih situacijah. Kot je še povedala, gre za človeka, "ki se zna približati ljudem". Dodala je, da se veseli sodelovanja z njim.

Gauck se je odločil, da ne bo več kandidiral

Nekdanji nemški predsednik Joachim Gauck in novoizvoljeni nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. | Foto: Reuters Nekdanji nemški predsednik Joachim Gauck in novoizvoljeni nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. Foto: Reuters Volilni boj za mesto predsednika se je začel, ko je dozdajšnji predsednik Joachim Gauck lani sporočil, da se zaradi starosti ne bo potegoval še za en petletni mandat.

Od štirih Steinmeierjevih nasprotnikov v bitki za položaj nemškega predsednika je največ glasov osvojil kandidat stranke Levica, profesor politologije Christoph Butterwegge, ki ga je podprlo 128 članov volilne skupščine.

Kandidat skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), finančnik Albrecht Glaser je prejel 42 glasov, televizijski zvezdnik Alexander Hold 25 glasov, oče enega od evropskih poslancev Engelbert Sonneborn pa 10.

Kako v Nemčiji volijo predsednika

Predsednika v Nemčiji ne volijo neposredno, temveč ga izbere zvezna skupščina, ki se sestane samo ob tej priložnosti, vsakih pet let oz. v primeru smrti ali odstopa predsednika 30 dni po tem. Kandidat mora za zmago v prvih dveh krogih zbrati absolutno večino glasov delegatov. Če prva dva nista uspešna, sledi tretji krog, ko za izvolitev zadostuje navadna večina.

Steinmeierju je čestitala tudi nemška kanclerka Angela Merkel.  | Foto: Reuters Steinmeierju je čestitala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters

Kdo je Frank-Walter Steinmeier

Dvakratni vodja nemške diplomacije, socialdemokrat Frank-Walter Steinmeier, je pred leti želel postati kancler, a je volilno bitko izgubil proti Angeli Merkel. Danes pa mu je uspel vzpon na sicer manj vplivno, a najvišjo javno funkcijo v Nemčiji - položaj predsednika. Predsedniško držo je imel že pred izvolitvijo, velja za nasprotje populista. | Foto: Reuters Dvakratni vodja nemške diplomacije, socialdemokrat Frank-Walter Steinmeier, je pred leti želel postati kancler, a je volilno bitko izgubil proti Angeli Merkel. Danes pa mu je uspel vzpon na sicer manj vplivno, a najvišjo javno funkcijo v Nemčiji - položaj predsednika. Predsedniško držo je imel že pred izvolitvijo, velja za nasprotje populista. Foto: Reuters

Izvolitev na predsedniški položaj v posebni zvezni skupščini je politični vrhunec za Steinmeierja, ki je v vrstah socialdemokratov 20 let nabiral politične izkušnje, v tem času pa je postal pomemben igralec na nemškem (in tudi mednarodnem) političnem prizorišču.

S položaja vodje nemške diplomacije je odstopil pred kratkim, da je lahko kandidiral za predsednika države, potem ko sta o njegovi kandidaturi novembra lani soglasje dosegli članici velike koalicije v Berlinu, ki jo sestavljajo socialdemokrati (SDP) in konservativci (CDU/CSU) Merklove.

Steinmeier je bil v preteklosti vodja kanclerjevega urada, dvakrat pa je bil vodja diplomacije v veliki črno-rdeči koaliciji pod vodstvom Merklove. Za številne Nemce je obraz Nemčije v svetu, ga je orisal portal Deutsche Welle.

Eden najbolj spoštovanih politikov v Nemčiji

V Nemčiji ga cenijo ne glede na strankarsko pripadnost. V javnomnenjskih raziskavah ga že leta ocenjujejo kot enega najbolj spoštovanih domačih politikov – v anketah mu je uspelo doseči tudi več kot 70-odstotno podporo.

Prav tako je kot izkušen diplomat, ki so ga pregnetle ponavljajoče se krize, cenjen po svetu. Še za posebej pomembnega se je izkazal v ukrajinski krizi, ko je intenzivno diplomatsko krmaril med Kijevom in Moskvo, kar je, vsaj nekoliko, omililo napetosti.

"Protitrump"

Skrbno izbrane besede, ki jih je izrekal tedaj, pa so v ostrem nasprotju z njegovimi ocenami novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ga je še pred inavguracijo označil za pridigarja sovraštva.

V nemških medijih Steinmeierja radi označujejo za "Protitrumpa". Nikoli ni imel računa na Twitterju, pa tudi sicer ni tip človeka, ki bi svoja sporočila, tako kot novi ameriški predsednik, lahko ubesedil v 140 znakih. Poleg tega je zaradi osebnega sloga, ki je v znamenju strpnosti, in sposobnosti, da vidi širšo sliko, pravo nasprotje populističnega politika, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Že pred izvolitvijo je deloval predsedniško, tudi zaradi skoraj četrt milijona milj, kolikor jih je kot zunanji minister preletel vsako leto. Analitikov zato ni presenetilo, da se je sin tesarja iz Severnega Porenja-Vestfalije odločil za naskok na predsedniški stolček – najvišji javni položaj.

Vzpon je začel ob Gerhardu Schröderju

Steinmeier, po izobrazbi pravnik, je politični vzpon začel ob boku nekdanjega socialdemokratskega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja. Najprej je vodil njegov urad, ko je bil Schröder ministrski predsednik Spodnje Saške. Ko je SPD s Schröderjem na čelu leta 1998 zmagala na parlamentarnih volitvah, se je Steinmeier preselil v središče moči, Berlin, kjer je bil najprej državni sekretar in nato vodja Schröderjevega kanclerskega urada.

Leta 2009 je izgubil proti Merklovi

Vodenje zunanjega ministrstva je prvič prevzel v veliki koaliciji Merklove leta 2005 in kmalu je postal eden izmed najbolj priljubljenih članov vlade. Od leta 2007 je bil tudi podkancler Merklove, a na volitvah leta 2009 se je proti njej neuspešno potegoval za kanclerski stolček.

SPD je na tistih volitvah izgubila, pri čemer so njen poraz številni pripisovali prav Steinmeierjevi "neljudskosti". In še vedno velja za nekako vzvišenega, zaradi česar pa je dober igralec v zapletenih igrah mednarodne diplomacije, kjer največ šteje preudarna vztrajnost. Na položaj vodje diplomacije se je vrnil leta 2013, ko je vajeti oblasti znova prevzela velika koalicija.

Steinmeier se je rodil 5. januarja 1956 v kraju Detmold. Poročen je z upravno sodnico Elke Büdenbender, s katero imata odraslo hčer. Leta 2010 je politično kariero postavil na stran, da je lahko ženi, ki je resno zbolela, daroval svojo ledvico. Zaradi tega si je med nemškimi volivci pridobil velik ugled.

Cenijo ga tudi njegovi politični nasprotniki v konservativnih vrstah – ti so predvsem člani sestrske stranke CDU, bavarskih krščanskih socialistov (CSU). Tudi Merklova je Steinmeierjevo odločitev za predsedniško kandidaturo označila za modro, s čimer se verjetno strinja tudi večina Nemcev. Zdi se, da v današnjih negotovih časih v njem vidijo predvsem sidro stabilnosti, je še komentiral Deutsche Welle.

Ne spreglejte