Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
9. 8. 2016,
13.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Evan McMullin Donald Trump

Torek, 9. 8. 2016, 13.28

6 let, 7 mesecev

Nekdanji Cijin agent želi zmešati štrene Trumpu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Bitka za predsednika ZDA je dobila še enega tekmeca. Evan McMullin je republikanec, nezadovoljen z uradnim kandidatom stranke, ki bo kandidiral kot neodvisni kandidat ob podpori gibanja Nikoli Trump.

Konservativni tabor je, nezadovoljen s Trumpom, kot svojega kandidata ponudil Evana McMullina. | Foto: YouTube Konservativni tabor je, nezadovoljen s Trumpom, kot svojega kandidata ponudil Evana McMullina. Foto: YouTube

"V letu, ko so Američani izgubili zaupanje v kandidate obeh največjih političnih strank, je čas za generacijo novega vodstva, da stopi v ospredje. Nikoli ni prepozno, da bi naredil pravo stvar, in Američani si zaslužijo veliko bolje kot to, kar nam lahko ponudita Donald Trump ali Hillary Clinton. Ponižno se ponujam kot voditelj, ki lahko za milijone nezadovoljnih Američanov predstavlja konservativno izbiro za predsednika," je 40-letni McMullen sporočil ob najavi kandidature, s katero se je v boju za Belo hišo pridružil še drugima dvema kandidatoma manjših strank, Jill Stein (Zeleni; po nedavni konvenciji stranke ima v nekaterih anketah šestodstotno podporo, med mlajšimi od 30 let celo 16-odstotno) in Garyju Johnsonu (Libertarci).

McMullen je kritičen tako do Trumpa kot Clintonove. Republikanskemu kandidatu očita avtoritarnost in njegove napade na družino muslimanskega vojaka, ki je umrl v Iraku. Clintonovi očita, da je skorumpirana ter da je neodgovorno ravnala z zaupnimi podatki in da je ogrožala življenja Američanov.


Preberite še:
"Ko ljudje vidijo, da Trumpove ideje podpirajo rasisti, se ustrašijo"


Neznani kandidat

McMullen je malo znani, neporočeni konservativec, ki je 11 let delal za Osrednjo obveščevalno agencijo (Cia), preden jo je zapustil leta 2010. Pozneje je delal za banko Goldman Sachs in kot višji svetovalec za nacionalno varnost v kongresnem odboru za zunanje zadeve. Preden je napovedal kandidaturo, je imel na Twitterju le 135 sledilcev, v uri po objavi je številka poskočila na 12 tisoč.

McMullen bo moral, kot vsak drugi kandidat, za kampanjo zbrati na milijone dolarjev. Pri tem mu lahko pomaga skupina Bolje za Ameriko, ki so jo ustanovili konservativci iz gibanja Nikoli Trump pod vodstvom milijonarja Johna Kingstona. Ta je v preteklosti podprl Mitta Romneyja, ki je tako kot McMullen mormon. Skupina vztraja, da naj ključni republikanski donatorji podprejo McMullena. Njegovo kampanjo bo po poročanju ameriških medijev pomagal voditi znani republikanski svetovalec Rick Wilson.

Kdo je McMullen?
Rodil se je v Utahu in diplomiral iz mednarodnega prava. Delal je kot mormonski misijonar in prostovoljec Združenih narodov. Potem ko je zapustil Cio, je delal kot investicijski bančnik pri Goldman Sachs, v zadnjih treh letih pa je bil dejaven v republikanski stranki.

Kakšne so njegove možnosti?
Z najavo kandidature le tri mesece pred volitvami je McMullin, ki še nikoli ni bil izvoljen na kakšen javni položaj, zamudil rok za prijavo, da ga uvrstijo na volilne lističe v 26 zveznih državah. Do 10. avgusta bo moral zbrati na desettisoče podpisov, da se bo lahko uvrstil na volilne lističe v številnih drugih državah.

Mormonski kandidat pa bo imel dovolj časa, da bo njegovo ime na volilnih lističih v njegovi domači državi Utah, kjer je Trump izrazito nepriljubljen. McMullin bi lahko Trumpu preprečil, da bi osvojil sicer tradicionalno rdečo državo.

Za zdaj se niti Trump niti Clintonova nista odzvala na njegovo kandidaturo.

Ne spreglejte