Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2013,
12.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2013, 12.33

7 let, 12 mesecev

Negotove razmere, negotova ratifikacija hrvaške pogodbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski zunanji minister Karel Erjavec je v zadnjih izjavah opozoril, da politično nestabilne razmere v Sloveniji zahtevajo hitro rešitev odprtih vprašanj s Hrvaško.

V nasprotnem primeru bi se lahko slovenska ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe v Evropsko unijo močno zamaknila, poudarja Erjavec.

Prihodnji torek novo srečanje Arharja in Rogića Na ministrstvu za zunanje zadeve so za Planet.Siol.Net potrdili, da se bosta prihodnji torek, 22. 1. 2013, v Ljubljani sestala oba strokovnjaka, na slovenski strani France Arhar in na hrvaški Zdravko Rogić. Strokovnjaka bosta poskušala najti rešitev za odprta vprašanja glede Ljubljanske banke, ki je največja ovira na poti slovenske ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe v Evropsko unijo.

Erjavec: Hrvaška mora umakniti tožbo Erjavec je sicer že prejšnji teden, tako piše na spletni strani MZZ, opozoril, da: "… Slovenija ne bo ratificirala hrvaške pristopne pogodbe, če Hrvaška ne bo umaknila pooblastil za tožbe proti nekdanji LB, ki sta jih vložili Privredna in Zagrebška banka s pooblastilom hrvaškega ministra za finance." Slovenija namreč vztraja, da se mora vprašanje varčevalcev reševati v okviru nasledstvenih pogajanj, kot to določa Sporazum o vprašanjih nasledstva, pred baselsko banko za mednarodne poravnave. O tem načinu reševanja se v resnici strinjajo vsi vpleteni, a kot poudarja minister Erjavec, je pogoj zanj umik tožb, saj se ni mogoče hkrati pogajati in tožiti.

Konec meseca novo srečanja Erjavca in Pusićeve Na zunanjem ministrstvu so prav tako potrdili, da se bo konec meseca, predvidoma v Bruslju, ob robu zasedanja zunanjih ministrov, Erjavec srečal s svojo hrvaško kolegico, ministrico Vesno Pusić. Več na ministrstvu niso želeli komentirati, saj tudi sami poudarjajo, da so trenutne politične razmere izrazito nepredvidljive in zato ni mogoče podajati jasnih napovedi.

K hitrejšemu reševanju poziva tudi komisar Fülle Štefan Fülle, evropski komisar za širitev, pa je po sestanku z ministrico Pusićevo pozval Hrvaško in Slovenijo, naj čim prej pospešita napore za iskanje vzajemno sprejemljive rešitve glede vprašanj v zvezi z Ljubljansko banko.

ZDA pozivajo Hrvaško in Slovenijo k nujnim prizadevanjem za rešitev problema Hrvaško in Slovenijo pozivamo, naj si nujno prizadevata za rešitev problema Ljubljanske banke; za Slovenijo je pomembno, da ratificira hrvaško pristopno pogodbo, je v Bruslju dejal pomočnik namestnika ameriške državne sekretarke, pristojen za Zahodni Balkan, Philip Reeker.

Predvideno je, da Hrvaška postane članica EU julija letos, in v Washingtonu pričakujejo, da se bo to tudi zgodilo, je v pogovoru z novinarji poudaril pomočnik namestnika ameriške državne sekretarke, pristojen za Zahodni Balkan, Philip Reeker. V povezavi z odprtim vprašanjem LB je dejal, da je to "res kompleksen spor" in da ZDA tako Hrvaško kot Slovenijo "pozivajo, naj si nujno prizadevata za rešitev, ki bo omogočila premik naprej".

"Problem LB ni ameriško vprašanje" "Za Slovenijo je pomembno, da naredi premik naprej in ratificira hrvaško pristopno pogodbo," je še dejal Reeker. Kot je dodal, ve, da so še nekatere druge članice unije, ki pogodbe še niso ratificirale. Ob tem je poudaril, da problem LB "ni ameriško vprašanje". ZDA pri tem vprašanju ne igrajo vloge mediatorja ali katere koli druge vloge razen tega, da obe državi spodbujajo k sodelovanju za rešitev spora, je zatrdil.

"Imenovanje strokovnjakov pomemben signal in priložnost, ki jo je treba izkoristiti" Dobro se mu zdi, da sta državi imenovali strokovnjaka za to vprašanje, ki se bosta znova sešla 22. januarja. To je po njegovih besedah pomemben signal in priložnost, ki jo je treba izkoristiti za to, da se najde ustrezne rešitve, potrebne za premik naprej. Napredek v širitvenem procesu je po Reekerjevih besedah pomemben za EU in za obe državi, ki si kot sosedi delita preteklost in tudi prihodnost.

"Trdno smo prepričani, da bodo ljudje v Sloveniji, lahko rešili svoje probleme in izzive" Reeker je na kratko komentiral tudi politično krizo v Sloveniji. "Trdno smo prepričani, da bodo ljudje v Sloveniji, njeni državljani in voditelji, lahko rešili svoje probleme in izzive, saj imajo močne institucije in demokracijo," je poudaril.

Ne spreglejte