Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
18.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nato Bruselj Jens Stoltenberg

Torek, 1. 12. 2015, 18.11

8 let

Nato tudi v letu 2016 ostaja v Afganistanu z 12 tisoč vojaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zunanji ministri članic zveze Nato so danes v Bruslju podaljšali misijo za urjenje afganistanskih varnostnih sil v leto 2016.

Tudi v prihodnjem letu Nato v Afganistanu ostaja z okoli 12 tisoč vojaki. Financiranje afganistanskih sil v obdobju 2018–2020 bodo zaveznice dorekle do vrha v Varšavi julija prihodnje leto.

Odločna podpora v enakem obsegu in z enakimi nalogami Natova misija za urjenje, svetovanje in pomoč afganistanskim varnostnim silam Odločna podpora ostaja v Afganistanu tudi v letu 2016, v približno enakem obsegu in z enakimi nalogami, je sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

V Afganistanu je zdaj okoli sedem tisoč ameriških vojakov in okoli pet tisoč vojakov drugih zaveznic. Veliko držav je že napovedalo ohranitev svoje prisotnosti, nekatere celo krepitev. Odločna podpora ostaja tako v Kabulu kot v štirih regijah, je pojasnil Stoltenberg.

Slovenija prispeva pol milijona dolarjev na leto Ministri so danes tudi začeli razpravo o financiranju afganistanskih varnostnih sil po letu 2017. Konkretne odločitve o finančni podpori afganistanskim silam v obdobju 2018–2020 bodo zaveznice sprejele do vrha v Varšavi julija prihodnje leto.

Zaveznice so zavezo o financiranju afganistanskih varnostnih sil za obdobje po koncu bojnih operacij leta 2014 do leta 2017 sprejele na vrhu v Lizboni leta 2010. Prispevajo približno milijardo dolarjev na leto, Slovenija pol milijona dolarjev.

"V Afganistanu smo iz lastnega varnostnega interesa" Po neuradnih okvirnih ocenah naj bi afganistanske varnostne sile tudi v obdobju 2018–2020 potrebovale približno milijardo dolarjev letno. Koliko naj bi po letu 2017 prispevala Slovenija, za zdaj ni znano.

Na vprašanje, zakaj naj zaveznice še naprej finančno pomagajo Afganistanu, je Stoltenberg odgovoril: "Če Afganistan znova postane varen pristan za mednarodne teroriste, bo to tudi varnostna grožnja za nas." "V Afganistanu smo iz lastnega varnostnega interesa," je opozoril.

Ne spreglejte